Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kardinál Vlk odmítá Liškovy reformy vysokého školství

Kardinál Vlk odmítá Liškovy reformy vysokého školství

Právo| 24.2.2009 | rubrika: Zpravodajství | strana: 3 | autor: (dan)



Kardinál Miloslav Vlk se připojil ke kritice rektorů vůči chystané reformě vysokého školství.

Tu pod názvem Bílá kniha terciárního vzdělání prosadil ve vládě před nedávnem ministr školství Ondřej Liška ze Strany zelených.

„Velmi rozhodně se připojuji k těmto i dalším protestům vedení i Akademického senátu Univerzity Karlovy a rozhodně odmítám přípravy překvapivě nedemokratického postupu vlády vůči vysokým školám. Žádám, aby vláda přehodnotila své záměry, které by omezovaly akademickou svobodu a podvazovaly svobodný akademický život, který má v naší zemi dlouhou tradici,“ napsal na svých stránkách kardinál.

Dodal, že odmítavě se k záměru ministerstva školství připojila i Katolická teologická fakulta Karlovy univerzity v Praze. Univerzity vládnímu materiálu vytýkají hlavně, že nedostatečně řeší ekonomickou situaci humanitních oborů.

Reforma počítá kromě zavedení školného také s vytvořením systému studentských půjček a se změnami v samosprávách univerzit.

Současné znění Bílé knihy se hlavně kvůli školnému nelíbí ani lidovcům a ČSSD.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:54

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze