Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Sněmovna podpořila financování studia ze stavebního spoření

Sněmovna podpořila financování studia ze stavebního spoření

Stavební spoření by mohlo být v budoucnu možné použít na financování studia. Sněmovna 17. února v prvním čtení podpořila návrh poslanců ČSSD, který má umožnit, aby takto našetřené peníze šlo použít například na poplatky, ubytování, stravování, dopravu a učební pomůcky. Jak dnes řekl jeden z předkladatelů, Radko Martínek, návrh má za cíl vyřešit palčivou situaci celé řady rodin a pomoci jim financovat náklady na studium.

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) ale návrh označil za "mimořádně nesystémový s mimořádné škodlivými důsledky". Podle něj by se navrhované opatření dalo zneužít například tak, že na jednoho studenta by si založila stavební spoření celá jeho rodina a přispívala mu tak na studium. To by pak vedlo kromě jiného ke značnému nárůstu peněz, kterými stát stavební spoření podporuje. Také by to podle něj zvýhodnilo bohaté lidí s dostatkem peněz, které by na spoření mohli vložit.

Také vláda již dříve novelu odmítla s tím, že návrh považuje za nesystémový a nevhodný. Za nepromyšlený ho dnes označil i ministr školství Ondřej Liška (SZ). Připomněl současně, že připravuje zákon o finanční podpoře studentů, který jim má pomoci studium financovat.

Úvěr by si podle předkladatelů mohli vzít studenti od 15 do 26 let a čerpat by směli až 36.000 korun ročně. Úvěr by bylo možné čerpat až do ukončení studia, nejdéle však rok po ukončení standardní délky studia v rámci studijního programu. To má podle Martínka znemožnit, aby této výhody využívali i "věční studenti".

Poslanci ČSSD předložili tento zákon již loni v květnu. Sněmovna se k němu dostala ale až nyní. Tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý k tomu již loni ČTK řekl, že asociace tento návrh vítá.

Novelou zákona o stavebním spoření se nyní budou zabývat sněmovní výbory. Závěrečné schvalování pak přijde na řadu na některé z příštích schůzí.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:53

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze