Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       V krajské metropoli se usídlila další vysoká škola. Otevře studium oboru architektury a stavitelství

V krajské metropoli se usídlila další vysoká škola. Otevře studium oboru architektury a stavitelství

Hradecký deník| 18.2.2009 | rubrika: Hradecko | strana: 3 | autor: SILVIE ŠPRYŇAROVÁ



Část Technologického centra v areálu hradeckého letiště bude od následujícího akademického roku obývat České vysoké učení technické


Hradec Králové/ Studovat architekturu v Hradci? Žádný vtip, ale od října už realita. Otevřít v krajské metropoli bakalářský studijní program Architektura a stavitelství se rozhodla Fakulta stavební Českého vysokého učení technického v Praze.

„Od následujícího akademického roku otevřeme katedru a možnost studia i v Hradci Králové. Do prvního ročníku přijmeme čtyřicet až padesát studentů,“ potvrdil proděkan stavební fakulty Bedřich Košatka.

Zázemí našla fakulta ČVUT v Technologickém centru, které vyrostlo v areálu hradeckého letiště. Budoucím vysokoškolákům bude k dispozici přednáškový sál a dvě učebny. V seminářích by měli být studenti rozděleni do dvou skupin. „Některé přednášky povedou vyučující přímo v Hradci Králové. Část jich budeme do krajského města přenášet z Prahy přes dataprojektor,“ doplnil Košatka.

Kromě pražských architektů má škola již uzavřenou spolupráci s předními architekty z krajského města. Do některých místních ateliérů budou docházet studenti i na praktická cvičení.

Celé přijímací řízení se však bude konat v Praze. Zájemci tak musejí poslat přihlášku ke studiu na mateřskou fakultu do Prahy. Pokud chtějí navštěvovat katedru v Hradci, pak tento údaj musí do přihlášky uvést. „Zkoušky budou společné pro všechny studenty se zájmem o obor architektura a stavitelství bez ohledu, kam budou poté docházet. Rozděleni budou až při hodnocení testů, aby bylo zřejmé, kolik studentů uspělo,“ upřesnil proděkan.

Pokud by však počet přijatých uchazečů do Hradce Králové nepřesáhl počet čtyřiceti, fakulta by studium neotevřela. „Všem úspěšným zájemcům bychom samozřejmě nabídli možnost studia v Praze,“ doplnil proděkan Bedřich Košatka.

Přijímací zkouška se skládá ze dvou částí: písemného testu z matematiky a ústního pohovoru o architektuře. Při pohovoru musí uchazeč předložit motivační dopis a tři grafické práce. Zkoušky se konají v termínu od 15. června do 19. června. Přihlášky je možné podávat až do 31. března.


***


Přehled státních a veřejných škol v Hradci


Univerzita Hradec Králové j Pedagogická fakulta: – podle zvoleného oboru se konají přijímací zkoušky buď pouze teoretické písemné, nebo i ústní a u uměleckých a některých učitelských oborů také talentové. –termín zkoušek písemných nebo ústních je 25. 5. – 26. 6., talentové zkoušky jsou 20. 4. – 24. 4. j Filozofická fakulta: – do oborů Filozofie a společenské vědy, Počítačová podpora v archeologii, Počítačová podpora v archivnictví, Politologie a Prezentace a ochrana kulturního dědictví jsou studenti přijímáni na základě výsledků testu OSP (Obecné studijní předpoklady), který zajišťuje společnost SCIO. – obor Archivnictví – historie – zkouška z historie. Může být nahrazeno i testy OSP, obor Archeologie – zkouška písemná z nejstarších dějin, obor Sociologie obecná a empirická – zkouška z obecných studijních předpokladů, psychologie, sociologie, filozofie, všeobecný přehled a otevřená otázka k volbě oboru – termín zkoušek konaných fakultou je 1. 6. – 26. 6. j Fakulta informatiky a managementu: – přijímací zkoušky pouze písemné – obory Aplikovaná informatika a Finanční management – zkouška z matematiky a cizího jazyka, obor Management cestovního ruchu – zkouška ze zeměpisných znalostí, základů společenských věd a cizího jazyka, obor Sportovní management – zkouška z matematiky, cizího jazyka a test pohybových předpokladů – termín zkoušek je 8. 6. – 19. 6.


Univerzita Karlova Praha j Farmaceutická fakulta: – všechny obory jen zkoušky písemné – program Zdravotnická bioanalytika – zkouška z chemie, biologie (bez botaniky) a všeobecných studijních předpokladů, program Farmacie – zkouška z fyziky, chemie, kompletní biologie a všeobecných studijních předpokladů – řádný termín zkoušek je 6. 6. – 11. 6., náhradní 17. 6. a 18. 6. j Lékařská fakulta: – všechny obory jen zkoušky písemné – programy Všeobecné lékařství a Zubní lékařství – možno i bez přijímaček, jinak zkouška z biologie, somatologie, fyziky a chemie, program ošetřovatelství – zkouška z ošetřovatelství a somatologie, program Specializace ve zdravotnictví (fyzioterapie) – zkouška z biologie, somatologie a chemie – termín zkoušek na Všeobecné lékařství a Zubní lékařství je 12. 6. náhradní 19. 6., na ošetřovatelství je 26. 5. náhradní 2. 6., na specializaci ve zdravotnictví je 18. 6. Univerzita obrany j Fakulta vojenského zdravotnictví: –uchazeč o magisterské obory musí být souběžně přijat ke studiu na všeobecné lékařství či zubní lékařství hradecké lékařské fakulty, nebo na farmacii farmaceutické fakulty – musí splňovat podmínky pro služební poměr vojáka z povolání – zkoušky jsou písemné, pro magisterské obory z angličtiny a pro bakalářské obory z angličtiny a biologie – součastí je test tělesné výkonnosti – termín zkoušek podle studijního programu – 1. 6., 8. 6. a 12. 6.


Foto popis| PRVNÍ STUDENTI by mohli branami Technologického centra projít již letos v říjnu.

Foto autor| Foto: Deník/Jan Jelínek

Region| Východní Čechy



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:54

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze