Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Cíl: Světová jména v Plzni

Cíl: Světová jména v Plzni

Mladá fronta DNES 18.2.2009 | rubrika: Kraj Plzeňský | strana: 4 | autor: GABRIELA ŠPALKOVÁ



„Vedle dotací bych ráda získala i peníze od sponzorů,“ říká šéfka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová


Plzeň - Je to poprvé v historii filharmonie, kdy v jejím ředitelském křesle usedne žena. Osmatřicetiletá Lenka Kavalová, někdejší studentka plzeňské konzervatoře v oboru violoncello, jinak absolventka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v oboru hudební věda. Je také zakladatelkou a uměleckou vedoucí souboru Flores de Praga, její výhodou je bezesporu i pedagogické působení na základní umělecké škole a úspěšná práce s malými a mladými hudebníky. Spolupracuje s řadou hudebních těles, v současné době je manažerkou umělecké agentury Sonata. A teď bude mít na starosti plzeňské filharmoniky.

Nad otázkou, jestli je to výhoda být historicky první ženou v čele filharmonie, se jen usmívá. „No vidíte, všechno je jednou poprvé...“ Ale už vážně dodává: „Jsem přesvědčena, že nezáleží na tom, zda v dané pozici stojí muž či žena. Jako daleko důležitější vnímám fakt, stojí-li ve vedoucí pozici zralá osobnost, schopná maximálně využívat svých znalostí a zkušeností,“ vysvětluje. „Vzhledem k tomu, že jsem se narodila jako žena, mohu tuto pozici vnímat pouze ze svého úhlu pohledu, tedy z pohledu ženy,“ dodává už zase s úsměvem.

Lenka Kavalová žije v současné době Praze a do sídla Plzeňské filharmonie v budově Českého rozhlasu Plzeň bude dojíždět. Ale každodenního cestování se nebojí.


* Jak skloubíte své stávající povinnosti s novou funkcí? Neuvažujete o tom, že se přestěhujete do Plzně?


Od svého domu k budově plzeňského rozhlasu to mám přesně jednu hodinu a sedm minut, takže o stěhování do Plzně zatím neuvažuji. Nicméně protáhnou-li se mi pracovní povinnosti do večerních hodin - a s tím počítám - budu mít možnost přespání. Pochopitelně, své stávající aktivity mám již vyřešené tak, abych se práci v Plzeňské filharmonii mohla věnovat naplno.


* Bezprostředně poté, co se ujmete funkce, vás čeká sestavení dramaturgického plánu filharmonie. Prozradíte něco ze svých představ?


Dramaturgický plán se připravuje s velkým časovým předstihem. V současné době zasedá dramaturgická rada, která se - spolu s šéfdirigentem - navrženým plánem zabývá. Kromě velmi zajímavých tematických programů se plzeňské publikum může těšit například na německého houslistu světového jména Albrechta Laurenta Breuningera, japonskou sopranistku Mikulo Teshimu nebo opět na Igora Ardaševa.


* Pracovala jste na ZUŠ v Praze, máte zkušenosti i s mladou generací. Nepočítáte s tím, že by orchestr pořádal například dopolední koncerty pro rodiny s dětmi?


Ano. Pořady pro děti bych v budoucnu ráda realizovala. Zatím ještě ale přemýšlím, jakou formu zvolit - zda Matiné pro rodiče s dětmi, nebo Den otevřených dveří Plzeňské filharmonie s dětským programem, nebo něco jiného. Těch možností je celá řada.


* Podle slov náměstkyně Marcely Krejsové jste přesvědčila výběrovou komisi mimo jiné i tím, že chcete prosadit účinkování filharmonie na prestižních akcích v zahraničí. Mohla byste své plány specifikovat? Plzeňská filharmonie například jen v loňském roce absolvovala čtyři turné ve Španělsku, v berlínském Konzerthausu a na dalších místech v Německu, letos v lednu to byl opět německý Marburg. Nakolik budete pokračovat v této linii a na kterých dalších festivalech či pódiích byste ráda viděla filharmoniky nově?


Plánování koncertních sezon ve světě je dlouhodobou záležitostí. Zpravidla probíhá ve dvou až pětiletých cyklech. Stanovím-li cíle krátkodobé, v těch jistě naváži na dosavadní úspěchy Plzeňské filharmonie ve světě. Přihlédnu-li k cílům dlouhodobým, pak bych ráda Plzeňskou filharmonii viděla v síti renomovaných světových agentur, které mají přímý kontakt na světové festivaly a pořadatele koncertů.


* Jakým způsobem chcete získávat finanční prostředky z jiných než stávajících veřejných zdrojů? Máte na mysli rozsáhlejší sponzoring nebo hodláte získávat finance i z fondů Evropské unie? Co považujete za optimální variantu?


Ano, to je dobrá otázka. Ráda bych ke stávajícím dotacím města získala finanční prostředky z privátního sektoru, takže oslovím významné firmy z regionu. V současné době máme rozjednanou finanční podporu od několika firem a já bych ráda tuto řadu maximálně rozšířila. Pochopitelně se také účastníme grantových řízení jak v naší republice, tak v Evropské unii. Co dodat? Mým záměrem do budoucna je použít část prostředků ze sponzorských darů také na přizvání umělců světových jmen (zahraničních i českých) do abonentních řad tak, aby Plzeňané nemuseli za některými hvězdami klasické hudby třeba do Mnichova či Vídně, ale aby ony hvězdy mohly přijet za Plzeňany.


***


„Ráda bych Plzeňskou filharmonii viděla v síti renomovaných světových agentur, které mají přímý kontakt na světové festivaly“


* Lenka Kavalová Osmatřicetiletá nastupující ředitelka Plzeňské filharmonie. Vystudovala plzeňskou konzervatoř (obor violoncello) a hudební vědu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Působila v Praze na ZUŠ Klementa Slavického, dále například na International Music School of Fine Arts Prague a jako generální manažerka v Sonata Arts Agency pro ČR, SR, Evropu a zámoří.


Foto popis| ŘEDITELKA. Plzeňskou filharmonii poprvé v historii povede žena Lenka Kavalová.

Foto autor| FOTO: ARCHIV


Regionální mutace| Mladá fronta DNES - plzeňský kraj




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:54

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze