Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rektoři kritizují návrh, které má změnit zaměstnávání akademiků

Rektoři kritizují návrh, které má změnit zaměstnávání akademiků

Plzeň 20. února (ČTK) - Rektoři vysokých škol kritizují pozměňovací návrh zákona o vysokých školách, který se snaží upravit zaměstnávání akademických pracovníků. Univerzitám by prý neumožnil tak jako dosud zaměstnat při výzkumných záměrech pracovníka na konkrétní úkol jen na dobu určitou. Rektoři s tím nesouhlasí a nelíbí se jim, že návrh se objevil bez předchozího projednání. Usnesli se na tom dnes na zasedání České konference rektorů (ČKR) v Plzni.


Zákon o vysokých školách prý je potřeba novelizovat v rámci projednávání zákona o podpoře výzkumu z veřejných peněz.


"Je to věc, která vadí jednak obsahově,..... ale hlavně vadí, jak k tomu projednávání došlo, kdy ten pozměňovací návrh se objevil až ve výboru, což je neveřejná záležitost," poznamenal rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. I kdyby nakonec pozměňovací návrh neprošel sněmovnou, je to podle rektorů příklad, jak se ne vždy mohou vyjádřit k důležitým legislativním změnám.


Podle předsedy ČKR Jana Hrona je sice komunikace ministerstva školství s vysokými školami na poměrně dobré úrovni, ve sněmovně to ale vždy neplatí. "Obecně mám pocit, že naše názory nemají takovou váhu, jakou by si zasloužily," konstatoval Hron.


Pokud by se pozměňovací návrh schválil, dostal by školy do slepé uličky a negativně by působil na jejich ekonomiku, tvrdí Hampl. V současné době mohou univerzity dostat peníze na výzkumné záměry - na vědeckou práci na krátké období několika let. Část těchto peněz mohou použít i na mzdy. "Můžeme tak říkajíc najmout někoho, aby na těchto věcech pracoval. Prostředky po příslušné době skončí a my nejsme schopni dál tyto najaté pracovníky zaměstnávat, nicméně oni to dopředu vědí a s tím přicházejí. Ta změna, která se má do zákona dostat, tento stav omezuje a nutí nás, když už někoho přijmeme, mít ho i napořád," vysvětlil Hampl.


Lada Pešková mol




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:54

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze