Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Únor 2009
Dětský uzel aktuálního dokumentu I vězeň dostává vyšší dotaci než student filozofie

V situaci, kdy podle zákona platí univerzitám za výuku studentů stát, je jediným opravdovým řešením zvýšení dotace na studenta. Pomohla by ale také taková změna rozdělování finanční podpory vědecké práce, která by byla spravedlivější k humanitním a společenskovědním oborům.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kladivo na plagiátory

České vysoké školy si uvědomily, že problém nepoctivých studentů a akademiků je vážný. Pomoci v jejich odhalování má elektronický systém, zpřísnění univerzitních regulí i nová legislativa. Mnozí akademici ale pochybují o tom, že by tato opatření dokázala plagiátorství vymýtit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Úřad přispěje na skripta o balneologii

Částkou 50 tisíc korun přispěje Karlovarský kraj na vydání vysokoškolské učebnice s názvem Klinická balneologie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vrátí se vyhořelý zámek státu?

Bude tam univerzitní centrum celoživotního vzdělávání, anebo celý objekt převezme po mnoha letech opět stát. Takové má nejpravděpodobnější vyhlídky na budoucnost zámek v Zahrádkách u České Lípy, barokní dominanta zdejšího regionu. Kdy k tomu ale dojde, je nejasné. Za šest let od požáru se o budoucnosti torza zámku více neví.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektor UK: Od požáru jsme do zámku dali 15 milionů

Vypadá to, jakoby se ani šest let po zničujícím požáru se zámkem v Zahrádkách na Českolipsku, barokní dominantě regionu, nic nedělo.

„Ale není to tak. Do zámku jsme od požáru investovali už patnáct milionů korun,“ říká Václav Hampl, rektor největší a nejstarší univerzity v Česku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Něco končí, něco nového začíná

Jsme na konci ledna, což znamená, že žáci a studenti ukončili své první pololetí ve škole a nyní si s vysvědčením v ruce užívají zasloužené prázdniny. Pro některé z nich však za půl roku také něco nového začne - konkrétně přestup na novou školu, a tak mají právě teď nejvyšší čas, aby si k tomuto důležitému kroku sehnali dostatek informací a zamýšleli se nad tím, jak si představují svou budoucnost.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školy v EU by měly více spolupracovat se soukromým sektorem

Evropská unie se musí víc snažit modernizovat své systémy školství, aby účinněji reflektovaly potřeby firem a navazovaly na vědecký výzkum. ČTK to po čtvrteční bruselské konferenci na téma kreativity a inovací v Evropě řekl eurokomisař pro vzdělávání, kulturu a mládež Ján Figeľ. Podle něj to je jediná cesta, jak zabránit masivnímu odlivu špičkových vědeckých pracovníků z Evropy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Karlova univerzita hledá, jak obnovit vyhořelý zámek v Zahrádkách Zahrádky

Karlova univerzita stále hledá možnost, jak financovat obnovu zámku v Zahrádkách, který před šesti lety zničil požár. Do zajištění objektu zatím investovala 15 milionů korun. Pokud se nepodaří najít investora, není vyloučeno, že zámek vrátí státu, od něhož ho v roce 1974 získala. ČTK to dnes řekl mluvčí Karlovy univerzity Václav Hájek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Barokní zámek v Zahrádkách stále chátrá

Vlastní prostředky, jak již bylo řečeno, v řádu sta milionů nemá Univerzita Karlova. Hledáme partnera a nadále a jednou z variant je, že pokud by hledání nebylo úspěšné, bude objekt předán státu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzitám chybí v bílé knize konkrétní řešení problémů VŠ

Na návrhu reformy vysokých škol, takzvané bílé knize, univerzitám nejvíce vadí nekonkrétní řešení problému financování univerzit. Školy však vítají, že si ministerstvo školství uvědomuje neudržitelnost stávajícího vysokoškolského systému a chce provést razantní změny. Shodli se na tom zástupci českých univerzit, které ČTK oslovila.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Akademici: V nouzi hodláme stávkou bojovat proti současné podobě reformy

Stávající podoba reformy vysokých škol utrpěla další šrám. Proti se postavila většina vysokých škol z celé republiky. V krajním případě jsou ochotny přistoupit k demonstracím či stávkám.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak úspěšný je náš univerzitní výzkum

Srovnání počtu publikací a citací vychází ze sledování mezi lety 1998 až 2007. Nejlépe dopadla Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, nejvíce financí pak měla Matematicko-fyzikální fakulta UK.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V jakém stavu je české školství?

Máme-li v současné době před sebou jeden z velkých úkolů reformovat vysoké školství, řekněme, především dosáhnout jeho příznivější strukturace, pak to nepůjde bez hlubších zásahu do struktury středního školství. V tuto chvíli se zdá, že české základní a zejména střední školství příliš připravuje žáky a absolventy škol na plnění konkrétních úkolů, spíše na trh práce, zatímco se  zdá, že budoucnost přeci jen bude v daleko větší propustnosti toho středního vzdělání směrem k vysokoškolskému a tam se musí zásadně změnit příprava žáků, to znamená posílit zejména všeobecné vzdělávání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Fakulty založily platformu proti reformě VŠ

Pokud ministerstvo školství nevyslyší jejich kritické připomínky k Bílé knize terciárního vzdělávání z dílny ministra Ondřeje Lišky (SZ), kterou letos v lednu schválila vláda, zvažují i stávky či týdny neklidu na fakultách. Bílá kniha navrhuje školné a z jejích hlavních tezí má Liška a ministr financí za KDU-ČSL Miroslav Kalousek připravit věcný záměr nového VŠ zákona.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti pro Kaplického

Občanská iniciativa Demokracie staví pořádá ve čtvrtek 5. února na pražském Staroměstském náměstí manifestaci na podporu výstavby nové Národní knihovny podle návrhu zesnulého architekta Jana Kaplického.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Senáty vysokých škol založily platformu Pro vzdělanost

Zástupci akademických senátů převážně humanitních fakult vysokých škol z celé České republiky dnes v Hradci Králové založili platformu Pro vzdělanost. Má koordinovat postup akademické obce, která odmítá způsob přípravy reformy vysokého školství. Novinářům to dnes řekl jeden z pořadatelů setkání Josef Šlerka.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zaměstnatelnost absolventů fakult se může výrazně lišit

Zaměstnatelnost absolventů jednotlivých fakult a univerzit se může lišit o mnoho procent. Zatímco například z absolventů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy nemělo loni práci jen něco přes jedno procento, z absolventů Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni nenašlo práci více než osm procent. Údaje zveřejnilo Středisko vzdělávací politiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědecké práce univerzit jsou podle průzkumu málo citované

Vědecké práce českých univerzit jsou prý málo citované, přibližně 40 procent článků ve vědeckých publikacích univerzit není citováno nikde. Vyplývá to ze srovnávání provedeného Akademickou rankingovou a ratingovou agenturou a serverem Navigatorka.cz, které organizátoři dnes představili na tiskové konferenci v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Senáty vysokých škol založily novou platformu Pro vzdělanost

Zástupci akademických senátů převážně humanitních fakult vysokých škol z celé České republiky dnes v Hradci Králové založili platformu Pro vzdělanost. Více zde

Dětský uzel aktuálního dokumentu Učitelé si musí doplnit kvalifikaci, nemají ale kde

Ministerstvu je přitom podle Müllerové jasné, že nabídka studijních oborů je pro mnohé učitele nedostatečná. Většina pedagogických fakult totiž nabízí především pro učitele druhého stupně nebo středních škol pouze denní studium.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zemřel významný orientalista

Opožděně došla do Prahy zpráva, že 17. ledna zemřel ve Francii ve věku 81 let český orientalista a světoznámý drávidista prof. PhDr. Kamil Zvelebil. Už při studiu indologie na Karlově univerzitě u profesorů Lesného, Pertolda a Friše v letech 1946-1952 zvládl víceméně jako samouk obtížnou jihoindickou tamilštinu a vědecké a pedagogické činnosti v tomto oboru zasvětil pak celý život.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity se bouří proti vládní reformě VŠ

Proti reformě vysokých škol, kterou navrhuje v lednu vládou schválená Bílá kniha terciárního vzdělávání z dílny ministra školství Ondřeje Lišky (SZ), se tento týden ostře ohradily univerzity. Nebudou-li jejich kritické připomínky vyslyšeny, zvažují dokonce i týdny neklidu či bojkot přijímacích zkoušek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu ON-LINE ROZHOVOR Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl

Vláda kývla na reformu vysokých škol. V takzvané bílé knize se řeší školné, systém půjček či větší autonomie škol. Některé školy mají k navrhované podobě reformy řadu připomínek. Nejhlasitěji se ozývá Univerzita Karlova. Hostem on-line rozhovoru bude v pátek od 12 hodin její rektor, Václav Hampl.

Více zde

Dětský uzel aktuálního dokumentu On-line diskuse čtenářů s rektorem UK

Vláda kývla na reformu vysokých škol. Některé školy mají k navrhované podobě reformy řadu připomínek. Nejhlasitěji se ozývá Univerzita Karlova. Hostem on-line rozhovoru byl v pátek hodin její rektor Václav Hampl. Diskuse na stránkách iDNES

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak zlomit krizi

Co se týče, co se týče inovace, tak upřímně řečeno, teď, pán bůh zaplať za to, je připraven zákon, nový zákon o vysokých školách, okamžitě se zvedla ohromná kritika z Karlovy univerzity, což je pro mě osobně zklamáním, nicméně pán bůh zaplať, že ten zákon je, ale my jsme měli mít tento zákon o vysokých školách nějakých sedm, osm let zpátky, my jsme měli do propojení průmyslu, výzkumu, vývoje, do racionalizace všech těchto věcí investovat daleko dříve a dneska jsme mohli být na vítězné straně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita, nebo továrna na peníze?

Studentů na soukromých vysokých školách je asi 50 tisíc, na veřejných vysokých školách jich je okolo 350 tisíc. Poplatky na soukromých školách se hodně různí, mohou činit 30 tisíc i 120 tisíc korun za rok. Nejdražší jsou obvykle zahraniční či mezinárodní vysoké školy, nejméně se platí na některých mimopražských univerzitách.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sloupek: Liščí kniha, TÝDEN č. 5/09

Neupírám panu Fendrychovi právo na názor, v jeho textu se ale objevují tvrzení, která odporují faktům. Je proto třeba uvést věc na pravou míru. Není pravda, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se zástupci vysokých škol (je zde uvedena speciálně Univerzita Karlova) přípravu Bílé knihy terciárního vzdělávání nekonzultovalo.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Education changing to suit the times

Five years after joining the European Union, the Czech Education systemhas experienced a wave of changes. With many people revisiting education in anticipation of healthier job prospects, the colleges and universities of the Czech Republic and the international schools of Prague are feeling the tides.

Many admission deadlines have not passed yet.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nedostatek peněz dusí humanitní obory

Zabývám se tím s předsedy akademických senátů humanitních fakult. Ale problém není v tom, že by teď najednou padla Univerzita Karlova do nějakých vážných ekonomických problémů. Pedagogická fakulta normálně a standardně funguje a vyučuje, to samé platí pro filozofickoufakultu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Liška chystá injekci: 80 miliard korun

Ministr školství Ondřej Liška (SZ) chce investovat 80 miliard do rozvoje vysokých škol, vědy a na platy učitelů. Liška svůj plán již předložil Národní ekonomické radě vlády (NERV).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Návod na cestu do mikrosvěta

Co předchází pořízení mikroskopických fotografií? Poví vám to Ondřej Šebesta z Přírodovědecké fakulty UK ve své dnešní přednášce. Akce doprovází výstavu Území liliputů v horním skleníku Botanické zahrady UK v Praze na Slupi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Úspěšnost uchazečů při přijímacím řízení na vysoké školy v roce 2008

Úspěšnost uchazečů při přijímacím řízení na vysoké školy v roce 2008 - tabulka

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dostanete se na vysokou?
Dětský uzel aktuálního dokumentu Dostanete se na vysokou?

Pokud vás baví chemie a už od osmé třídy víte, že se jí chcete profesionálně věnovat, máte pravděpodobně vystaráno. Najdete si odpovídající obor a pro vás nejvhodnější školu, podáte přihlášku a můžete se těšit na studia. Právě na chemické obory berou totiž většinou bez přijímacích zkoušek a úspěšnost přijetí se pohybuje nad 80 procenty.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak si vybrat vysokou školu

Přemýšlíte-li o vysokoškolském studium, jistě vás napadá otázka, jak si vybrat školu, jež bude odpovídat vašim představám a nastartujete s ní kariéru.

Za posledních deset let se počet vysokých škol značně rozrostl. Vznikly především nové soukromé instituce. Ty se leckdy úspěšně prosadily vedle mnohých veřejných a dvou státních VŠ – Policejní akademie ČR a Univerzity obrany v Brně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ekonomická situace naší školy studium nikterak neohrožuje

Bohužel ne systematicky. Na úrovni kateder, respektive oborů je různými nástroji zjišťováno jejich uplatnění. Systémy zpětných informací je však nutno sjednotit v rámci přípravy nové koncepce práce s bývalými studenty. Vytvoření tohoto systému je jednou z priorit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Praktické rady

Sežeňte si přijímací testy z minulých let; některé VŠ je zveřejňují na internetových stránkách, vycházejí v učebnicích k přijímacím zkouškám nebo se dají zakoupit přímo na škole, např. 1. LF UK prodává své testy z biologie, chemie, fyziky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Británii náhle zemřel český velvyslanec Jan Winkler

Jan Winkler byl ženatý, měl tři dětí. Před rokem 1989 působil jako právník ve státním podniku Československé státní dráhy, poté se věnoval akademické dráze. Byl kvestorem Univerzity Karlovy. (podrobný životopis naleznete zde) Odtud pak pokračoval do státních služeb.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeští egyptologové míří do Súdánu

Z českých egyptologů by se v dohledné době mohli stát alespoň na část úvazku "súdánologové". Súdán totiž české odborníky požádal o pomoc při archeologickém průzkumu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sněmovna podpořila financování studia ze stavebního spoření

Stavební spoření by mohlo být v budoucnu možné použít na financování studia. Sněmovna 17. února v prvním čtení podpořila návrh poslanců ČSSD, který má umožnit, aby takto našetřené peníze šlo použít například na poplatky, ubytování, stravování, dopravu a učební pomůcky. Jak dnes řekl jeden z předkladatelů, Radko Martínek, návrh má za cíl vyřešit palčivou situaci celé řady rodin a pomoci jim financovat náklady na studium.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mladí Evropané jednají v Praze o posílení studentských hnutí

O posílení studentských hnutí a o přílivu mužů do učitelské profese v Praze jednali zástupci studentů z celé Evropy. Při diskusích a seminářích, které trvaly od 17. do 19. února, řešilo120 zástupců jednotlivých zemí například také to, jak zvýšit studentskou angažovanost a spolupráci na hodnocení univerzit. Novinářům to řekla předsedkyně Evropské studentské unie Ligia Decaová. Akce se konala v rámci českého předsednictví EU.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Liška: Shoda na nových vzdělávacích cílech EU možná během půlroku

Členské státy by mohly dospět k dohodě o vzdělávacích cílech Evropské unie pro další desetiletí ještě za českého předsednictví EU v tomto pololetí. Po jednání ministrů školství sedmadvacítky 16. února v Bruselu to na tiskové konferenci na dotaz ČTK řekl ministr Ondřej Liška, který zasedání vedl. Podle něj v unii panuje shoda i na tom, že i přes současnou ekonomickou krizi je potřeba nejméně zachovat, spíš však navyšovat investice do školství a výzkumu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Technické univerzity schvalují reformu VŠ, humanitní obory ne

Rektoři pěti českých technických univerzit podporují návrh reformy vysokých škol, tak jak ji nedávno představil ministr školství Ondřej Liška (SZ). Uvedli to v tiskovém prohlášení ze 13. února. Vítají snahu o zefektivnění řízení škol, díky navrženým změnám prý bude vzdělávací systém konkurenceschopnější. Reformu reprezentovanou takzvanou bílou knihou (BK) již dříve odmítla Univerzita Karlova, výtky k ní mají také humanitní fakulty ostatních univerzit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Před 85 lety zemřel přední český oftalmolog Jan Deyl

Ve věku 68 let skonal 16. února 1924 věhlasný profesor očního lékařství Lékařské fakulty pražské Univerzity Karlovy Jan Deyl. Podle dobového tisku jeho pohřební průvod vedl s křížem neznámý malý chlapec. Přijel, když se v novinách dočetl o jeho smrti, aby se rozloučil s lékařem, který mu zachránil zrak.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři veřejných vysokých škol hodnotí Bílou knihu spíše negativně

Anketa na téma Bílá kniha terciárního vzdělávání vyšla v Učitelských novinách.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejen o nádorech ve Faustově křesle

Hostem pravidelného pořadu Křeslo pro Fausta dnes bude profesor Karel Pacák z Národního institutu dětského zdraví a rozvoje v Bethesdě v USA.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hradec se mění v univerzitní město. Studenti mohou vybírat z osmi fakult

V krajském městě kromě domácí hradecké univerzity sídlí i dvě fakulty pražské Univerzity Karlovy a také Univerzita Obrany. Nově se od nastávajícího akademického roku otevřou dveře Fakulty stavební pražského Českého vysokého učení technického. Ve městě však působí i soukromá Metropolitní univerzita Praha, která nabízí studium mezinárodních vztahů a veřejné správy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V krajské metropoli se usídlila další vysoká škola. Otevře studium oboru architektury a stavitelství

Hradec Králové/ Studovat architekturu v Hradci? Žádný vtip, ale od října už realita. Otevřít v krajské metropoli bakalářský studijní program Architektura a stavitelství se rozhodla Fakulta stavební Českého vysokého učení technického v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Cíl: Světová jména v Plzni

Je to poprvé v historii filharmonie, kdy v jejím ředitelském křesle usedne žena. Osmatřicetiletá Lenka Kavalová, někdejší studentka plzeňské konzervatoře v oboru violoncello, jinak absolventka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v oboru hudební věda.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Demetz vyznačil cestu k evropanství

Proslulý germanista odmítá malé české dějiny jako samolibý nacionalismus a testuje míru umělecké i občanské snášenlivosti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři kritizují návrh, které má změnit zaměstnávání akademiků

Rektoři vysokých škol kritizují pozměňovací návrh zákona o vysokých školách, který se snaží upravit zaměstnávání akademických pracovníků. Univerzitám by prý neumožnil tak jako dosud zaměstnat při výzkumných záměrech pracovníka na konkrétní úkol jen na dobu určitou. Rektoři s tím nesouhlasí a nelíbí se jim, že návrh se objevil bez předchozího projednání. Usnesli se na tom 20. února na zasedání České konference rektorů (ČKR) v Plzni.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nový žebříček: Nejlepší vysoké školy v Česku

Stejně jako v loňském roce dominují pražská práva, kterým se podařilo nad svými konkurenty v Brně, Olomouci a Plzni ještě více zvýšit náskok. První místo mezi fakultami v oboru psychologie a sociologie si i letos udržela Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři kritizují návrh, které má změnit zaměstnávání akademiků

Rektoři vysokých škol kritizují pozměňovací návrh zákona o vysokých školách, který se snaží upravit zaměstnávání akademických pracovníků. Univerzitám by prý neumožnil tak jako dosud zaměstnat při výzkumných záměrech pracovníka na konkrétní úkol jen na dobu určitou. Rektoři s tím nesouhlasí a nelíbí se jim, že návrh se objevil bez předchozího projednání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Středočeský kraj by mohl mít univerzitu, zákon už podali poslanci

V Česku by mohla v budoucnu začít fungovat další veřejná vysoká škola. S návrhem zákona o zřízení Královské univerzity Střední Čechy v Kutné Hoře už přišli poslanci všech pěti parlamentních stran. Jejich normu v brzké době posoudí vláda, poté se jí bude věnovat dolní komora. Aby mohla škola vzniknout, musela by zákon schválit sněmovna i Senát a podepsat prezident. V Česku je zatím 26 veřejných vysokých škol.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kardinál Vlk odmítá Liškovy reformy vysokého školství

Kardinál Miloslav Vlk se připojil ke kritice rektorů vůči chystané reformě vysokého školství.

Tu pod názvem Bílá kniha terciárního vzdělání prosadil ve vládě před nedávnem ministr školství Ondřej Liška ze Strany zelených.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Proti bílé knize je i kardinál Vlk, podle MŠMT jde o nedorozumění

Proti současnému návrhu reformy vysokých škol se postavil kardinál Miloslav Vlk. Podpořil tak fakulty, které již proti reformě reprezentované takzvanou bílou knihou založili platformu Pro vzdělanost.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Připravte se včas na přijímačky na vysokou školu

* Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze umožňuje zájemcům o studium procvičit si matematiku a fyziku v kurzech každou středu a čtvrtek odpoledne až do 7. května. Oba kurzy (Kurz matematiky a Kurz fyziky) vás vyjdou na 3 000 korun, můžete si je ale zaplatit i jednotlivě. Navíc nemusíte posílat přihlášky - na první lekci dostanete složenku na zaplacení kurzovného.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Budete chodit na přípravné kurzy na VŠ?

Chodím dokonce na dva kurzy Chodím na jeden kurz od agentury, to je příprava na právnickou fakultu. A pak ještě na Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy do kurzu mezinárodních teritoriálních studií. Obojí mi přijde užitečné a hodně zajímavé,

Dětský uzel aktuálního dokumentu V žebříčcích vám chybí moot court

Reaguji na váš žebříček hodnotící právnické fakulty. Pokud vím, připravujete jej pravidelně a kritéria hodnocení se nemění. Možností nestranného srovnávání kvalit studentů (případně i absolventů), a tedy i úrovně fakult, příliš není. Ale existují. Jsou to celostátní soutěže právnických fakult v různých oborech, tzv. moot courts.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dopady krize spočítali NERVu studenti

Patnáct vysokoškoláků z Univerzity Karlovy spolupracuje s nejlepšími ekonomy-Řešili například i slevy na sociálním pojištění

Dětský uzel aktuálního dokumentu Připravte se včas na přijímačky na vysokou školu

Můžete chodit na přípravný kurz pořádaný přímo fakultou, na kterou budete posílat přihlášku, nebo si objednat kurz u vzdělávací agentury. Jestli ale nemáte čas na dojíždění nebo se vám termíny opakovaně kryjí s brigádou, nemá cenu zbytečně utrácet peníze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Díky krizi nová radnice

Posluchárna je přeplněná k prasknutí. Studenti posedávají na okenních parapetech i na schodech, všude, kde se dá. To je vcelku běžný obrázek z přednášek na fakultách Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Za mimořádné vědecké práce udělí UK studentům Bolzanovu cenu

Za mimořádně objevné práce v lékařství a přírodních a společenských vědách dnes Karlova univerzita ocení pět svých studentů. V pražském Karolinu obdrží mladí badatelé Bolzanovu cenu, kterou univerzita uděluje od roku 1994. Diplom a finanční odměnu dostanou za své výzkumy v průběhu studia, ať již v rámci diplomových, doktorských nebo soutěžních prací. ČTK o tom informoval mluvčí univerzity Václav Hájek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Co je třeba vyházet z vysokých škol

Výzkum potvrzuje, že vysoké školy dosahují lepších výsledků v zemích, kde jsou izolovány od politikaření a vnějších partikulárních zájmů. Zároveň musí být konkurencí tvrdě tlačeny k odpovědnosti za výsledky, které musí být viditelné. Jak tomu je u nás?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministr školství Liška představil v Olomouci takzvanou Bílou knihu

Ministr školství Ondřej Liška představil v Olomouci takzvanou Bílou knihu. Právě ta je základem reformy vyššího odborného a vysokoškolského vzdělávání. Diskuse se studenty i pedagogy na půdě Univerzity Palackého byla první ze série návštěvy vysokých škol, které chce ministr během roku v souvislosti s tvorbou zákona uskutečnit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kardinál Vlk ostře vystoupil proti reformě univerzit

Kardinál Miloslav Vlk se přidal k odpůrcům reformy vysokých škol. Podpořil tak několik univerzit včetně UK, které se staví proti změnám zaváděným tzv. Bílou knihou. Podle ministerstva školství však jde o nedorozumění.

Celý článek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Plzeňská Filozofická fakulta nechce omezení autonomie

Akademický senát Fakulty filozofické ZČU v Plzni se shoduje, že reforma terciárního vzdělávání je nutná.

http://www.provzdelanost.cz/

Dětský uzel aktuálního dokumentu Co je třeba vyházet z vysokých škol

Autonomie našich škol není vyvážena, zdravé konkurence je málo a měřitelnost výsledků je chabá. Potřebné změny popsala Bílá kniha reforem vysokých škol ministerstva školství, která v lednu prošla vládou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova ocenila mimořádné práce svých studentů

Pětice studentů Univerzity Karlovy (UK) dnes obdržela prestižní Bolzanovu cenu za mimořádně objevné práce v lékařství, přírodních a společenských vědách. Nejvyšší univerzitní vyznamenání bylo letos uděleno po patnácté. Ocenění studenti si z pražského Karolina odnesli také finanční odměnu v hodnotě 40.000 korun. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu Středočeský kraj už vybírá učitele pro svou plánovanou univerzitu

Středočeský kraj už sestavuje pedagogický sbor pro univerzitu, kterou plánuje založit. Podle hejtmanova náměstka Marcela Chládka (ČSSD) se po prezentaci tohoto záměru v médiích začali sami ozývat pedagogové z celé země, kteří projevili přání na této škole vyučovat. Kraj od nich současně obdržel náměty na rozšíření nabídky odborů, řekl Chládek ČTK. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu Za křivdy se omlouváme

Soud s „kulačkou“ - Studenti právnické fakulty rekonstruovali proces z 50. let

Fiktivní obnova politického procesu z roku 1955 je součástí mezinárodního festivalu Mene Tekel.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Odbory: Bílá kniha není dobrý zaklad

Strategický dokument, který si klade za cíl reformovat terciární sektor vzdělávání nelze formulovat bez aktivní spoluúčasti akademické veřejnosti.

Další na www.provzdelanost.cz

Dětský uzel aktuálního dokumentu Oceněné geny i nanočástice

Pětice studentů Univerzity Karlovy včera obdržela prestižní Bolzanovu cenu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu „Bylo těžké a smutné vidět celý proces“

V době, kdy probíhal politický proces s Marií Švejdovou, bylo její dceři Jarmile Martínkové devatenáct let.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:50

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze