Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Akademici proti „tunelování vědy

Akademici proti „tunelování vědy

Právo, 26.8.2009

Na tisíc akademiků a příznivců vědy a výzkumu, zejména mladých lidí, zaplnilo včera Palachovo náměstí před Filozofickou fakultou UK v Praze. Podle pořadatelů přišly dva tisíce lidí.

Za zvuku dechové kapely měli nad hlavami desítky transparentů Stop tunelování vědy, Věda žije či Vražda české vědy. Jde o protest, který organizují zástupci fóra Věda žije! které protestuje proti snížení rozpočtu Akademie věd do roku 2012 o polovinu. „Požadujeme po premiérovi Janu Fischerovi, aby rozpustil Radu pro výzkum a vývoj,“ zvolali za potlesku zástupci fóra z řad akademiků.

Ze 13 členů jsou v radě totiž pouze dva zástupci akademie. „Rada je plně zodpovědná za krizový stav, selhala v mnoha koncepčních otázkách a nesplnila ani vlastní deklarované cíle. Odsuzujeme snahy rady postavit Akademii věd a vysoké školy uměle proti sobě,“ kritizuje fórum.

Akademici se zastali i kultury. Podle nich se truchlohra o akademii nápadně podobá dramatu pražských divadel: „V obou kusech je prvním dějstvím čistě mechanické hodnocení práce, bez ohledu na kvalitu a zvláštnosti disciplín. Fyzika, biologie, archeologie atd. byly novým systémem hodnocení vědecké práce naházeny do jednoho pytle.“

Fórum Věda žije! sdružuje asi tři čtvrtiny ústavů Akademie věd. Akademiky včera podpořili např. i Tomáš Halík a vědec a filozof Stanislav Komárek.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:19

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze