Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Bitka o postele vrcholí

Bitka o postele vrcholí

Týden, 31.8.2009

Do začátku zimního semestru zbývá necelý měsíc a volných míst na kolejích ubývá. "Máme téměř plno," hlásí Brno a Hradec Králové. Šanci uspět mají prváci ještě v Praze a v menších univerzitních městech.

Kapacita vysokoškolských kolejí tradičně nestačí. Dojíždějící studenti sice mají nárok na příspěvek ve výši zhruba 700 korun měsíčně, takže část mazáků se přesunula do podnájmů, nejistota nováčků však trvá.

V Pardubicích před týdnem hlásily koleje plný stav, nyní mají deset procent kapacity volných. „Jde o lůžka, která byla už jednou přidělena, ale studenti vyšších ročníků rezervaci zrušili,“ vysvětluje ředitel Správy kolejí a menz v Pardubicích Pavel Ďurovec. V Olomouci je letos podle mluvčího Univerzity Palackého Radka Palaščáka počet neúspěšných žadatelů nižší než loni. „Každoročně jsme schopni koncem září a v průběhu října uspokojit všechny zájemce o ubytování,“ tvrdí mluvčí.

V Hradci Králové se letos podle ředitelky kolejí Edity Krejčové postel nedostane přibližně na dva tisíce studentů. Ani v Brně kapacita momentálně nestačí k uspokojení všech žádostí, jenže podle mluvčího Masarykovy univerzity Zdeňka Čížka se vyplatí trpělivost. Většina žadatelů, kteří si dvakrát nebo třikrát znovu podají elektronickou žádost, prý do konce října uspěje. Koleje a menzy Univerzity Karlovy nabízejí ubytování v Praze, Plzni, Hradci Králové a v Brandýse nad Labem. Pro druhé kolo zbývá 1500 lůžek. Žádost si mohou podat studenti i z jiných vysokých škol. „Z minulých let však víme, že zájem o volná lůžka nabízená od druhé poloviny srpna výrazně převyšuje jejich počet,“ upozorňuje mluvčí Karlovy Univerzity Václav Hájek.

Ubytování studentům nabízejí i penziony a hotely mimo centra měst. Bojují s odlivem turistů a ceny nejsou přemrštěné. Například dvoulůžkový pokoj v hotelu na pražském Černém Mostě vyjde na 4200 korun měsíčně. Cena za dvoulůžkový pokoj na koleji v Praze se přitom může vyšplhat až na 4590 korun měsíčně.

Lenka Krejcarová





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:21

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze