Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Situace na univerzitách je dramatická, říká rektor Fiala

Situace na univerzitách je dramatická, říká rektor Fiala

Hradecký deník, 29.8.2009

Roční prostředky na jednoho studenta za tři roky klesly o 12 tisíc, nejde ale jen o peníze

Peněz, které stát vynakládá na vysoké školství, je čím dál méně. Zatímco před třemi lety to byly 24 miliardy, letos by mělo jít jen o 22,5 miliardy korun.

„Situace na vysokých školách je opravdu dramatická,“ prohlásil včera nový předseda České konference rektorů a nejvyšší představitel Masarykovy univerzity v Brně Petr Fiala. „My v létě přijímáme určitý počet studentů, ale nemůžeme jim garantovat, že závazek vůči nim splníme. O balíku peněz na daný rok se totiž rozhoduje až na podzim,“ upozorňuje Fiala s tím, že proměna vysokého školství se neobejde bez jeho přechodu na kontraktové financování. Takový model nedávno představila i pražská Univerzita Karlova. „Stát by měl se školou uzavřít rámcovou pětiletou dohodu, jež by obsahovala garantované finanční minimum,“ uvedl kancléř UK Tomáš Jelínek. V jeho rámci by škola mohla dlouhodobě plánovat rozvoj svých oborů, počet přijímaných studentů a výzkumné úkoly.

Rektorská konference kritizuje hlavně politickou reprezentaci, která si reformu vysokého školství přehazuje jako horký brambor. „Nikdo ještě nedefinoval, co se od vysokoškolské sféry očekává. Možná máme škol moc, třeba je příliš vysoký počet magistrů a málo bakalářů. To ale stát neví, jen se točíme pořád dokola,“ přemítá Fiala. Podle nej se musí nově nastolit kvalitní hodnotitelský systém: „Ten dnes chybí zcela, máme jen dílčí interní průzkumy, které ale těžko mohou nahradit objektivní srovnávací kritéria.“ Dané podněty by se měly objevit v novém zákoně o vysokých školách. Na něm pracuje nový ministerský reformní tým. Využije také výsledky tří rozsáhlých výzkumů placených z fondů EU.

KATEŘINA PERKNEROVÁ



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:21

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 31.05 2024 17:22 , © Univerzita Karlova v Praze