Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Přes prázdniny se učí česky

Přes prázdniny se učí česky

Rychnovský deník, 22.08.2009

Šedesáti vybraným stipendistům hradí vláda ČR měsíční pobyt, který letos již po devatenácté pořádá zdejší Ústav jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy. Na jazykový kurz češtiny se přitom každoročně hlásí až trojnásobek zájemců z celého světa. Jde o potomky emigrantů, ale i cizince bez českých předků, kteří se například zamilovali do hudby a nebo je zajímá historie.

"Kromě stipendistů zde letos máme navíc devět samoplátců. Jde o nadšené účastníky kurzů, kteří nemohou dostat opakovaně stipendium, a tak si pobyt hradí," vysvětlil organizátor kurzů Daniel Křivánek, který zrovna zasvěcoval nejzdatnější češtináře do smutné historie okupace. "Účastníci jsou rozděleni do skupin podle úrovně výuky. Máme zde začátečníky, kteří preferují angličtinu, ale i poměrně silnou skupinu z Latinské Ameriky, kde se domlouváme španělsky. V dalších třídách se již výhradně mluví česky," popsal Daniel Křivánek systém výuky s tím, že s výjimkou Antarktidy jsou zde zastoupeny všechny kontinenty, celkem 35 zemí.

Výuka češtiny končí v dobrušském zařízení Univerzity Karlovy 28. srpna. Podle hlavního organizátora patří letošní kurz opět k těm nejlepším. Účastníci jsou disciplinovaní a nemáme ani žádné větší problémy.

Zhodnocení kurzů účastníky z celého světa najdete na: rychnovsky. denik.cz/uk

MILOSLAV DOSTÁLEK






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:20

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze