Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti vyzývají politiky k inventuře demokracie

Studenti vyzývají politiky k inventuře demokracie

Právo, 21.8.2009

Dejte nám dárek k dvacátinám, proveďte inventuru demokracie. Vyzývají politiky u příležitosti kulatého výročí listopadu 1989 studenti vysokých škol. Rádi by mimo jiné změnili rozsáhlou imunitu poslanců a senátorů nebo nekontrolovaný lobbing.

„Dvacáté výročí sametové revoluce se kvapem blíží a naše země se připravuje na velkolepé oslavy. Čekají nás ohňostroje a kladení věnců – všichni víceméně plánují tak či onak zavzpomínat na totalitu a oddechnout si, že už je to všechno za námi… K tomu, aby výročí proběhlo opravdu důstojně, to ale podle nás nestačí,“ shrnuje výzva.

Její jádro tvoří čtyři desítky studentů z různých fakult Karlovy univerzity. Přidali se ale také ti z Vysoké školy ekonomické, Českého vysokého učení technického, Vysoké školy uměleckoprůmyslové nebo z brněnské Masarykovy univerzity.

Čtyři hlavní body

Iniciativa působící pod záštitou Studentské rady FF UK a Studentské unie UK podle svého prohlášení usiluje o „spojení oslav dvacetiletí naší demokracie s kritickou reflexí dosavadního polistopadového vývoje společnosti a politiky“.

Vytyčila si čtyři hlavní body legislativních absurdit. Jde o: zbytnělé imunity zákonodárců, zrušení legislativních přílepků a poslanecké lidové tvořivosti, zastavení nekontrolovaného a neregulovaného lobbingu a změnu ve způsobu obsazování mediálních rad.

Právě ony podle studentů snižují úroveň demokratické kultury v Česku. Je proto nutné si přiznat, že vedle demokratických pokroků bují po roce 1989 ve společnosti nešvary. Ty studenti ztvárnili také do satirických videí. Zaznívají v nich mimo jiné výroky: Když máte v kapse přiměřený obnos, lobbuje se u nás samo. Proč si mohou u nás lobbisté kupovat zákony stejně jednoduše jako lístky v automatu? Proč mají mít porušující zákony jiná práva než ostatní občané?... a to doživotně?

„Vzhledem ke svému věku si většina z nás dobu totality vůbec nepamatuje. Možná proto se nechceme spokojit pouze s tvrzením: dnešní Česko je mnohem lepší, než bývalo za normalizace. Neustále bující korupce a malicherné půtky politiků, kteří postrádají odvážné myšlenky a vize; všeobecná nedůvěra k věcem veřejným a nezájem o kulturní dědictví naší země – je toho dost, co nás pálí a s čím se nechceme smířit,“ shrnuje výzva.

Za politiky s kamerou

Studenti v ní tvrdí, že právě dvacátiny sametové revoluce jsou časem k reflexi, jak si „polistopadový podnik vlastně vede a co v naší politické a občanské sféře má prošlou spotřební lhůtu“. Zdůrazňují, že je nutné, aby politici přestali podléhat mocenským manýrám, hájit osobní a stranické zájmy a mysleli více na ty veřejné.

„Snažili jsme se vybrat ta témata, která jsou neideologická a nemohou se stát tématem pro půtky levice s pravicí, liberálů s konzervativci a podobné střety, které jsou nám studentům víceméně ukradené. Doufáme, že toho po politicích nechceme příliš, když je žádáme,“ shrnují.

Iniciativa, zveřejněná loni v listopadu, se vedle slov zaměřuje na činy. Její součástí byly také diskusní večery nazvané Doba Železná a Kožená 2008. Její členové se letos na jaře vydali s kamerou rovněž za několika poslanci a senátory. Například poslankyně ODS Eva Dundáčková jim slíbila, že navrhne zrušení přestupkové a doživotní imunity zákonodárců. Podporu návrhu slíbil i její kolega Marek Benda (ODS). Zatím se nic nestalo.

***

Čtyři body ke změně s vysvětlením * zbytnělá poslanecká a senátorská imunita – je rozsahem v Evropě naprosto unikátní; * praxe legislativních přílepků a poslanecké „lidové tvořivosti“ – vnáší do zákonů diletantství a zmatky; * nekontrolovaný a neregulovaný lobbing – živná půda pro korupci, nekalé politické obchody; * způsob obsazování mediálních rad – členové mediálních rad, kteří mají hlídat nezávislost a kvalitu médií, jsou voleni na základě politických dohod a podle stranických zájmů.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:20

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze