Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vláda odmítla návrh na odklad státních maturit

Vláda odmítla návrh na odklad státních maturit

ČTK, 26.08.2009

Vláda dnes jednomyslně odmítla návrh poslance Waltra Bartoše (ODS) na odložení státních maturit o rok. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to oznámil premiér Jan Fischer. O návrhu ale nakonec bude definitivně rozhodovat sněmovna na své zářijové schůzi.

Původně měly začít státní maturity v roce 2010, přitom zkouška byla naplánována z českého a cizího jazyka. V roce 2012 se měl přidat třetí předmět. Bartoš navrhuje, aby se v roce 2011 maturovalo ze dvou předmětů a v roce 2012 ze tří.

Bartoš už dříve vyjádřil přesvědčení, že mu s prosazením odkladu pomůže i ČSSD. Kritici jejich zavedení v letošním školním roce tvrdí, že logistika a organizace maturit není dostatečně připravená, aby mohly být spuštěny už nyní. Plán na odklad ale kritizovalo ministerstvo školství.

Proti státním zkouškám dospělosti protestovalo v červnu na 7000 studentů. Druhý protest v červenci už měl mnohem nižší účast, studentů přišla necelá stovka. Studenti hovořili o zpolitizování akce. Protesty organizovalo hnutí Green Revolution, za kterým stojí poslankyně Olga Zubová (DSZ, kandiduje za ČSSD) a mediální magnát Jaromír Soukup.

str rot




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:20

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze