Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Srpen 2009
Dětský uzel aktuálního dokumentu Krajané z celého světa se učí česky

Dobruška/Ve studijním středisku Univerzity Karlovy začaly již 19. kurzy českého jazyka pro zahraniční krajany, které zde potrvají až do 28 srpna.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Děkuji panu Šusterovi

Nebudu hájit činnost napadeného literárního teoretika. Nebudu hájit ani problém, kterým se zabývá, ba ani smysl existence našeho ústavu či celé Akademie věd. Obávám se totiž, že argumenty, které bych používal, neproniknou ideologickou bariérou, jež předurčuje vnímání světa panem Matějem Šusterem. Chtěl bych ale tomuto autorovi poděkovat, že svůj článek napsal, neboť v něm mimořádně zdařile zformuloval myšlenkovou bídu, která stojí za tím, jak je dnes zacházeno s českou vědou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lékaři nesmějí být dealery - jak vidí lobbing farmaceutických firem Tomáš Julínek

Případ paní doktorky je jen projevem nestandardních postupů v českém zdravotnictví. Jinak řečeno, můj úmysl zavést ve zdravotnictví určitý řád a zákonnost narazil na snahu mnohých zájmových skupin ponechat poskytování služeb i činnost zdravotních pojišťoven bez dozoru a kontroly státu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kurz českého jazyka pro krajany v Dobrušce

V Dobrušce se po celý srpen koná tradiční kurz češtiny pro krajany. Letošního ročníku se ve studijním středisku Ústavu jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy účastní na 70 zájemců z 36 zemí světa. Kromě vlastního jazykového vzdělávání je čeká i seznámení se s životem v České republice. Šest desítek zájemců získá stipendium české vlády a letošního 19. ročníku se účastní navíc devět samoplátců. Krajané se věnují češtině z různých důvodů. Většinou mají buď sami nebo v rodině partnera české předky. To je také vede k práci v místních českých komunitách a ke sledování českých médií na Internetu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Markéta Reedová: Nezapomínejme na vědu v Praze

V debatě o financování tuzemské vědy, která probíhá také na stránkách HN, se zapomíná na jeden podstatný fakt. Velkou ránu dostává především Praha. Vedle nižších prostředků ze státního rozpočtu má k dispozici pro financování vědy násobně méně evropských fondů než zbytek Česka. Praha je přitom přirozeným centrem vědy a výzkumu pro celou republiku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Do Prahy se sjeli bohemisté z celého světa

V Brožíkově síni Staroměstské radnice přivítala dnes odpoledne náměstkyně primátora hl. m. Prahy Marie Kousalíková účastníky 53. běhu Letní školy slovanských studií. Pro účastníky Letní školy je připravena specializovaná jazyková výuka češtiny jako cizího jazyka v celkem 25 kurzech rozvržená do 4 úrovní – od začátečníků až po pokročilé.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti šesti vysokých škol zahájili stáž v temelínské elektrárně

(TEMELÍN) Studenti šesti vysokých škol absolvují dvoutýdenní stáž v Jaderné elektrárně Temelín. Ze stovky přihlášených studentů jich vybrali třiadvacet.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Syn premiéra pracuje i pro Scio

Nejstarší syn českého premiéra Jakub Fischer (31) od poloviny srpna na ministerstvu školství povede přípravu reformy terciárního vzdělávání. Tu v době působení exministra Ondřeje Lišky (SZ) ostře kritizovaly vysoké školy, zejm. Univerzita Karlova.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Česky se učí i dcera konzula

Dobruška/Potomci emigrantů z celého světa přijeli do Dobrušky na Rychnovsku hledat své kořeny.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Do Počerad zavítaly tři stovky lidí

Počerady/Veliké pozornosti návštěvníků se během prvního pololetí těšily dvě ze čtyř hnědouhelných elektráren Skupiny ČEZ na severu Čech. Elektrárnu Počerady si prohlédlo během jedenácti exkurzí a jedné čtyřdenní praxe 289 lidí. Elektrárna Prunéřov je na tom ještě lépe, v rámci šestadvaceti exkurzí do ní zavítalo 683 osob. Celkem si tak elektrárny prohlédlo 972 osob.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Havel chystá velký koncert. Slavnostní koncert a mezinárodní konference Už je to tady proběhne 14. listopadu

PRAHA/Dvacet let od pádu totality bude každý slavit různě. Bývalý prezident Václav Havel se rozhodl, že uspořádá koncert. Tomu bude předcházet mezinárodní kolokvium nazvané Už je to tady.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti v Praze mají zájem i o kvalitnější ubytování na kolejích

Vysokoškolští studenti v Praze mají zájem i o kvalitnější a dražší ubytování na kolejích. Cena za jednolůžkový pokoj s vlastním sociálním zařízením a přípojkou na internet přitom může být až dvojnásobná ve srovnání s běžným kolejním bydlením. Vyplývá to z průzkumu ČTK mezi pražskými vysokými školami.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo pošle 56 000 studentů dotazník, zda chtějí školné

Ministerstvo školství (MŠMT) zahájí příští týden průzkum, v němž bude zjišťovat názory vysokoškoláků na placení studia. Dotazník přitom dostane 56.000 studentů. ČTK to dnes řekl Petr Matějů, který na ministerstvu připravuje reformu vysokých škol. Výsledky výzkumu by měly být známy v listopadu, úřad chce podle nich připravit zákon o finanční pomoci studentům.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Praze berou, v Brně je plno

BOJ O KOLEJE Studenti z Pardubického kraje seženou bez potíží ubytování na kolejích pouze v Praze a menších univerzitních městech s výjimkou Hradce Králové. V Pardubicích jsou koleje obsazené.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Odešel Jan Kuklík, náš učitel

V sobotu 22. srpna v podvečerních hodinách náhle zemřel ve věku 69 let uprostřed práce na 53. běhu Letní školy slovanských studií prof. PhDr. Jan Kuklík, CSc., ředitel Ústavu bohemistických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo školství představí plány pro nový školní rok

Ministerstvo školství dnes představí své plány pro nadcházející školní rok. Hlavně středoškoláky čekají velké změny, kromě nejistých státních maturit totiž startuje letos v prvních ročnících školská reforma. Úřad dále zveřejní statistiky o počtu dětí v základních a středních školách.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeští vědci objevili gen zodpovědný za závažné onemocnění ledvin

Čeští vědci objasnili genetickou podstatu vzácného dědičného onemocnění ledvin. Objev dnes představili novinářům na tiskové konferenci. Chorobu vyvolává změna genu pro tvorbu bílkoviny zvané renin, která hraje významnou roli také v regulaci vysokého krevního tlaku. ČTK to dnes řekl vedoucí týmu vědců z Ústavu dědičných metabolických poruch 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Stanislav Kmoch.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Začíná škola, letošní rok bude krušný

Žáky, studenty i učitele čeká náročných deset měsíců. Kvůli předčasným volbám panuje velká nejistota, řada projektů se ruší

Dětský uzel aktuálního dokumentu Český objev pomůže lidem s nemocnými ledvinami

Čeští vědci objasnili genetickou podstatu vzácného dědičného onemocnění ledvin. Chorobu vyvolává změna genu pro tvorbu bílkoviny zvané renin, která hraje významnou roli také v regulaci vysokého krevního tlaku, řekl na tiskové konferenci vedoucí týmu vědců z Ústavu dědičných metabolických poruch 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Stanislav Kmoch.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak zabít vědu a výzkum

Rozpočet na výzkum a vývoj, jak ho na příští rok připravuje vláda premiéra Fischera, počítá s výrazným škrtem pro Akademii věd, který se má v dalších letech prohloubit tak, že tuto instituci zlikviduje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Práci nenajdou absolventi ekonomie, lékaři se bát nemusí

S hledáním práce budou mít největší problémy čerství absolventi ekonomických oborů, strojírenství a gastronomie. Ekonomická krize by naopak neměla ovlivnit poptávku po mladých zdravotnících, stavařích nebo učitelích. Vyplývá to z průzkumu mezi zaměstnanci úřadů práce (ÚP), který provedl Národní ústav odborného vzdělávání letos v květnu (NÚOV). Jen za květen přitom evidovaly úřady práce o 57 procent více nezaměstnaných absolventů než za stejné období minulého roku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Akademici proti „tunelování vědy

Na tisíc akademiků a příznivců vědy a výzkumu, zejména mladých lidí, zaplnilo včera Palachovo náměstí před Filozofickou fakultou UK v Praze. Podle pořadatelů přišly dva tisíce lidí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hrozí české vědě a kultuře tunelování?

Letošní léto je mimo jiné ve znamení zvýšeného výskytu vědců v ulicích. Od doby, kdy vyšel ve známost plán nového financování vědy, který ji mimo jiné odebírá část peněz z Akademie věd, se konalo už několik demonstrací. Zatím poslední právě dnes pořádající fórum Věda žije ji nazvalo Stop tunelování české vědy. Jsou podobně silná slova opravdu na místě?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy berou i teď

Nedostali jste se na vysokou školu? ŠANCI MÁTE i poslední srpnový týden. Místa jsou převážně na technických školách, dají se ale objevit i zdravotnické a pedagogické obory nebo ekologie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kam se ještě můžete přihlásit

Ještě v těchto dnech je šance přihlásit se na vysokou školu a začít i od podzimu studovat. Vedle soukromých škol, pro něž se můžete rozhodnout většinou i v září, nabízejí zbylá nebo nově vytvořená místa i některé školy veřejné. V jejich případě je však třeba rozhodovat se spíše během hodin než dnů. Nedostali jste se na vysokou školu, o kterou jste měli zájem? Anebo jste se rozhodli studovat až v minulých týdnech? Ani koncem srpna není ještě všechno ztraceno.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pavel Jungwirth: Vědce bych dřív lákal k návratu, teď nevím

Pavel Jungwirth je fyzikální chemik a popularizátor vědy. V roce 2008 mu britská Royal Society of Chemistry v Británii udělila cenu pojmenovanou po Fredericku Spiersovi. V minulosti ji získali někteří nositelé Nobelovy ceny. Je jedním z těch, kteří se vrátili z ciziny do Česka.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Přes prázdniny se učí česky

Šedesáti vybraným stipendistům hradí vláda ČR měsíční pobyt, který letos již po devatenácté pořádá zdejší Ústav jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy. Na jazykový kurz češtiny se přitom každoročně hlásí až trojnásobek zájemců z celého světa. Jde o potomky emigrantů, ale i cizince bez českých předků, kteří se například zamilovali do hudby a nebo je zajímá historie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Obsah dotazníků určeného 56 tisícům tuzemských studentů

Kolik dostáváte peněz, za co je utrácíte, co si myslíte o školném? Obsah dotazníků určeného 56 tisícům tuzemských studentů. Zjištěné údajně hodlá ministerstvo vtělit do přípravy zákonů, které upravují vysokoškolského vzdělání. Mladým ani jejích profesorům se ale otázky příliš nezamlouvají.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti vyzývají politiky k inventuře demokracie

Dejte nám dárek k dvacátinám, proveďte inventuru demokracie. Vyzývají politiky u příležitosti kulatého výročí listopadu 1989 studenti vysokých škol. Rádi by mimo jiné změnili rozsáhlou imunitu poslanců a senátorů nebo nekontrolovaný lobbing.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Průzkum mezi studenty

Ministerstvo školství rozjelo průzkum, ve kterém chce zjistit, jak se studenti staví ke školnému, kolik jsou ochotni zaplatit a jestli by si kvůli tomu vzali i půjčku. Že je výzkum nepřímo spojený se zaváděním školného, ministerstvo netají.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vinohradská nemocnice bude na prodej

Část vinohradské nemocnice by mohla být v budoucnu prodána nebo pronajata. Nemocnice totiž potřebuje peníze na výstavbu nového pavilonu, ve kterém má vzniknout traumacentrum, a uvažuje, že se uvolněných budov zbaví. Vyplývá to z materiálů k vybudování nového pavilonu, které včera nemocnice zveřejnila.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ve Vinohradské nemocnici postaví moderní traumacentrum

Vinohradská nemocnice chce získat peníze na nové traumacentrum z prodeje či pronájmu některých pavilónů. Do tří let by měl ve fakultní Vinohradské nemocnici, částečně na pozemcích zdarma pronajatých pražským magistrátem, vzniknout supermoderní pavilón traumacentra.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vznikne městská nemocnice?

Známé takzvané Murphyho pravidlo říká: Když to nejde silou, tak to půjde ještě větší silou.

Podobným způsobem chce poslanec Boris Šťastný (ODS) vytvořit z Fakultní nemocnice Bulovka v Praze 8 metropolitní nemocnici. O to se totiž pražští občanští demokraté již tři roky neúspěšně pokoušejí. Město se totiž zatím nedohodlo s ministerstvem zdravotnictví. A tak v rámci předvolební kampaně nastupuje Šťastný: "Když se nedohodne ani po podzimních parlamentních volbách, jsem připraven to udělat zákonem," řekl na setkání s novináři Šťastný.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Charles University wants registration fees

In an attempt to mend its budget gap, Charles University has been working to implement a registration fee of thousands of crowns that it plans to present to the Education Ministry in September as part of an extensive proposal to amend legislation on higher education.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vláda odmítla návrh na odklad státních maturit

Vláda dnes jednomyslně odmítla návrh poslance Waltra Bartoše (ODS) na odložení státních maturit o rok. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to oznámil premiér Jan Fischer. O návrhu ale nakonec bude definitivně rozhodovat sněmovna na své zářijové schůzi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zemřel Jan Kuklík, historik protektorátu

Ve věku 69 let zemřel v sobotu významný český historik a ředitel Ústavu bohemistických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kuklík. V dnešních Lidových novinách o tom informuje jeho profesní kolega Jan Němeček.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Václav Hampl: České vysoké učení si stojí poměrně dobře

Rozhovor s rektorem UK Václavem Hamplem.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kvůli českým kamarádům nebo hudbě se desítky cizinců učí česky

Kamarádi z Česka nebo zájem o českou hudbu přivedou každoročně na Letní školu slovanských studií (LŠSS) v Praze desítky studentů. Dnes převzalo 163 z nich osvědčení o absolvování měsíčního kurzu češtiny, což odpovídá jednomu semestru studia na univerzitě. Učit se česky a poznat českou kulturu přitom přijeli studenti třeba i z KLDR, Japonska nebo Izraele. Školu pořádá Ústav bohemistických studií při Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu I seniorům se blíží školní rok

Senioři, kteří v mládí nestihli nebo nemohli studovat, ještě mají šanci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nevzali vás na VŠ? Jděte jinam

Nedostali jste se na vysokou školu, ale nevzdáváte se a za rok to zkusíte znovu? Můžete zkusit STUDIUM JAZYKŮ a zároveň se v rámci něj připravit na přijímací zkoušky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektor: Kvůli škrtům v rozpočtu by VŠ klesly peníze o 30 procent

Návrh rozpočtu na rok 2010 by podle rektorů ohrozil kvalitu výuky na vysokých školách. Univerzitám by totiž proti roku 2007 klesly dotace na studenta o 30 procent. Novinářům to dnes řekl nový předseda České konference rektorů Petr Fiala. Ministerstvo školství by příští rok mělo dostat ze státního rozpočtu o 3,2 miliardy korun méně než letos, tedy o zhruba 2,5 procenta. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nekrology

Jan Kuklík (69) Přední český historik a ředitel Ústavu bohemistických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se zabýval ze -jména druhou republikou, o níž mj. napsal s Janem Gebhartem knihu Druhá republika 1938-1939 (2004). Zemřel 22. srpna v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sex díky parazitům

Paraziti toho dovedou mnohem více, než by se na první pohled zdálo. Své hostitele umějí doslova přeprogramovat a proměnit je v poslušné zombie. A také dost možná mohou za to, že k početí potomka jsou zapotřebí on a ona.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Neučme matiku, učme děti

Začíná nový školní rok, který bude v mnoha ohledech mimořádný a hned zkraje v něm padnou zásadní rozhodnutí

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bitka o postele vrcholí

Do začátku zimního semestru zbývá necelý měsíc a volných míst na kolejích ubývá. "Máme téměř plno," hlásí Brno a Hradec Králové. Šanci uspět mají prváci ještě v Praze a v menších univerzitních městech.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Situace na univerzitách je dramatická, říká rektor Fiala

Peněz, které stát vynakládá na vysoké školství, je čím dál méně. Zatímco před třemi lety to byly 24 miliardy, letos by mělo jít jen o 22,5 miliardy korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy by mohly v příštím roce výrazně postihnout škrty ve státním rozpočtu

Vysoké školy by mohly v příštím roce výrazně postihnout škrty ve státním rozpočtu. Ministerstvo financí totiž hodlá snižovat mandatorní výdaje státu. Resort školství by podle návrhu měl dostat o více než 3 miliardy korun méně než letos. Pro univerzity by to znamenalo snížení příspěvků na jednoho studenta oproti roku 2007 o 30 %. Podle předsedy České konference rektorů a rektora Masarykovy univerzity v Brně Petra Fialy by mohlo částečným řešením být zavedení školného.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy protestují proti plánovanému krácení rozpočtu na příští rok

Ministerstvo financí navrhuje snížení mandatorních výdajů státního rozpočtu pro příští rok snížit hrozící rekordní deficit. Ministerstvo školství by tak příští rok mělo dostat až o 3,2 miliardy korun méně než letos. Univerzitám by tak oproti roku 2007 klesly dotace na studenta až o 30 procent. Předsedy České konference rektorů a rektora Masarykovy univerzity v Brně Petra Fialy jsem se zeptal, jaké následky by pro vysoké školy mělo snížení rozpočtu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Platy učitelů mohou poprvé klesnout

A ministryně školství Miroslava Kopicová varuje: úroveň základních a středních škol klesá, vysoké školy jsou průměrné. Stojí české školství na pokraji kolapsu? Proč není na vzdělání dostatek peněz? A jak se to dá změnit? Na to odpovídá ministryně školství Miroslava Kopicová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Situace na VŠ je dramatická

Návrh rozpočtu na rok 2010 by podle rektorů ohrozil kvalitu výuky na vysokých školách. Univerzitám by totiž oproti roku 2007 klesly dotace na studenta o 30 procent! Uvedl to nový předseda České konference rektorů vysokých škol (VŠ) Petr Fiala.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:17

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze