Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Výzkum: pro školné je většina akademiků

Výzkum: pro školné je většina akademiků

Hospodářské noviny, 8.9.2009, rubrika: Česko, strana: 6, autor: Martin Benda

Univerzitní učitelé jsou velkými zastánci školného. Politické strany však v této záležitosti většinou mlží.

Většina zaměstnanců vysokých škol se vyslovila pro zpoplatnění studia. Vyplývá to z on-line výzkumu, který pro ministerstvo školství provedla agentura SC&C. Celkem 70 procent z celkových 6339 respondentů bylo pro zavedení některé z forem školného. „Podpora mne nepřekvapuje. Školné znamená více peněz na fakultách a také motivované studenty, kteří si studia více cení,“ hodnotí průzkum Petr Just, který na FSV UK a Metropolitní univerzitě přednáší politologii. Sám se výzkumu neúčastnil, ale býval by také hlasoval pro poplatky.

I přes jednoznačnou podporu školného ze strany akademiků se tématu politické strany bojí. ODS, která školné měla při minulých volbách v programu, letos hovoří jen o systému studentských půjček a stipendií. „V reformě musíme postupovat po částech,“ vysvětluje Waltr Bartoš, školský expert ODS. „Nevylučuji ale, že školné zavedeme, třeba i v nadcházejícím volebním období. Záleží na politické konstelaci,“ uvedl pro HN Bartoš.

Podobně neurčitě zní program Strany zelených, pouze TOP 09 je otevřeně pro zpoplatnění studia. ČSSD ho s odkazem na ekonomickou recesi odmítá.

Kromě podpory školného ministerský výzkum zjistil, že pedagogové na školách postrádají manažerské a strategické řízení. Jsou také pro omezení pravomocí studentů v akademických senátech, nemají třeba hlasovat o rozpočtu či volbě děkana, respektive rektora.

Ministerstvo chystá ještě čtyři další šetření. Brzy bude hotov průzkum mezi vysokoškoláky, následovat budou vnější aktéři (např. HR manažeři). Vzhledem k neúplné evidenci bude nejdražší zjistit názory absolventů. Poslední budou středoškoláci, v jejich případě se čeká na spuštění jednotné státní maturity.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:23

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze