Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Bartoš: Novelu o vzdělání učitelů by mohl prosadit Senát

Bartoš: Novelu o vzdělání učitelů by mohl prosadit Senát


Ke zpravodajství: AUDIO

Praha 8. září (ČTK), autor: bns rot


Zákon, který má prodloužit lhůty učitelům na získání vzdělání, sněmovna už do voleb zřejmě nestihne schválit. Poslanci nyní přišli s návrhem, aby ji prosadili senátoři. Podle šéfa školského výboru Waltera Bartoše (ODS) by ji mohl přijmout Senát jako zákonné opatření v době, kdy bude rozpuštěna sněmovna.


Novela měla prodloužit lhůtu pro získání vysokoškolského vzdělání pro nekvalifikované učitele ze současných pěti na deset let. Pedagogům by tak stačilo začít studovat až v roce 2014. Učitelům, kteří pracovali ve školství před rokem 2004, tato lhůta vyprší letos v prosinci. Ostatním pět let po jejich nástupu. Pokud do této doby nezačnou studovat, musí školy opustit. Podle Bartoše by to mohlo způsobit velké problémy, protože potřebná kvalifikace chybí asi 20 procentům učitelů.


Návrhem se poslanci měli zabývat na zářijové schůzi, která dnes začala. Byl navržen tak, aby ho poslanci mohli schválit už v prvním čtení.


"Bohužel vláda udělala hrubou chybu a neprojednala návrh včas. Poslanci musí mít stanovisko vlády 10 dnů před zahájení schůze, což se nestihlo," řekl dnes ČTK Bartoš.


Uvedl, že se pokusí přesvědčit senátory, aby novelu prosadili jako takzvané zákonné opatřené poté, co bude sněmovna rozpuštěna. Tato zákonná opatření pak dodatečně schválí nová sněmovna. "Teď jsme to vymysleli, ale budu o tom se senátory jednat. Na schválení je jasná shoda napříč spektrem. Nevidím problém s tím, že by to Senát nechtěl schválit," řekl Bartoš.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:24

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze