Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na kongres dorazí na 250 vědců

Na kongres dorazí na 250 vědců

Haló noviny, 2.9.2009

Na Mezinárodní antropologický kongres Aleše Hrdličky, jenž se letos koná už popáté, přijede do České republiky na 250 vědců z celého světa. Včera to uvedl organizátor kongresu Pavel Bláha. Podle něj bude kongres zahájen v Praze, avšak část se bude konat v antropologově rodišti Humpolci.

Podle Bláhy bude novinkou letošního kongresu seminář pro pracovníky veřejné správy, na kterém budou vědci hovořit o antropologických problémech současné společnosti. K tématům semináře bude patřit rasová problematika či obezita. Součástí konference bude také medicínské ortopedické sympozium.

Přední světoví antropologové a genetici přednesou na kongresu devět zásadních referátů. Následovat bude jednání v sekcích. Mezi účastníky jsou nejen Evropané, ale i vědci z USA, Austrálie a Argentiny. V Praze se bude při této příležitosti konat také koncil Evropské antropologické asociace, uvedl Bláha.

K letošnímu 140. výročí narození světoznámého antropologa Hrdličky vydaly Česká antropologická společnost, Univerzita Karlova a město Humpolec pamětní publikaci. Hrdlička (1869 až 1943) prožil většinu svého života v USA. Je známý svou teorií o asijském původu indiánů a Eskymáků. Za tímto účelem zkoumal nejen původní americké obyvatelstvo, ale i národy Číny, Mongolska a Sibiře. Aktivně se zajímal o politické dění v Československu, odmítal mnichovský diktát. Vědecky dokazoval nesmyslnost teorií o nadřazenosti jakékoli rasy.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:22

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze