Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Závěry z Plzně mají pomoci řidičům

Závěry z Plzně mají pomoci řidičům

Mladá fronta Dnes, 3.09.2009, strana: 3, rubrika: Kraj Plzeňský

"Ve spolupráci z pražskou Dopravní fakultou ČVUT, plzeňskou Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy a plzeňskou fakultní nemocnicí vyvíjíme zařízení, které by přímo v hlavové opěrce řidiče upozornilo na přicházející mikrospánek. Zatím jsme v počátcích, ale věříme, že se brzy podaří vyvinout jednoduché zařízení, které by se stalo běžnou součástí výbavy každého automobilu," uvádí další člen týmu Roman Mouček.

Výzkum na Západočeské univerzitě v Plzni je součástí nově se rozvíjejícího oboru neuroinformatika, který stojí na pomezí medicíny a informatiky. Ač je doménou především vědců ve Spojených státech či Japonsku, své významné místo si v oboru získali také tuzemští odborníci.

Neuroinformatické metody se pokoušejí vysvětlit a zobrazit, jak náš mozek funguje a jaké procesy probíhají při řešení různých problémů.

Výsledky své práce budou tuzemští vědci prezentovat také na mezinárodním kongresu neuroinformatiků, který o víkendu začíná v Plzni. "Kongres pořádá Západočeská univerzita ve spolupráci s mezinárodním centrem neuroinformatiky ve Stockholmu, českým národním uzlem pro neuroinformatiku a s pražskou filiálkou švédské organizace MCI. Jedná se o druhý mezinárodní kongres s uvedeným zaměřením a svěření jeho organizace naší univerzitě je významnýmo ceněním výsledků výzkumu na českých pracovištích," prohlásil Václav Matoušek.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:22

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze