Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Fórum průmyslu a VŠ požaduje reformu financování vědy či školné

Fórum průmyslu a VŠ požaduje reformu financování vědy či školné


Brno 15. září (ČTK), autor: duk sap

Fórum průmyslu a vysokých škol požaduje, aby byla provedena reforma terciárního školství a změnu financování výzkumu a vývoje s větší orientací na aplikovaný výzkum. Nutné je také podle jeho členů zavedení školného a státních maturit, jejichž součástí bude matematika. Uvedli to dnes zástupci fóra po jednání s ministryní školství Miroslavou Kopicovou a ministrem průmyslu a obchodu Vladimírem Tošovským.


Naplnění požadavků fóra by mimo jiné mělo podle jeho zástupců zajistit, aby průmysl byl v budoucnu odolný proti globálního hospodářským útlumům, jakým je ten současný.


Předseda fóra, generální ředitel Siemensu a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Pavel Kafka poukázal na údajně prohlubující se propast mezi akademickou sférou a potřebami průmyslu určovanými globální tržní konkurencí.


"Naše dřívější šetření mezi zaměstnavateli jasně ukázalo, že ze dvou třetin absolventům VŠ chybí osobnostní kvalifikace a jen ze třetiny znalostní," uvedl.


Fórum vzniklo v roce 1996, sdružuje osm rektorů vysokých technických škol a zástupce průmyslu. Cílem je podle Kafky hledat prostor pro projekty mezi průmyslem a VŠ a pomáhat k pozitivním systémovým změnám.


O reformě vysokého školství se mluví již mnoho let. Jedním z hlavních témat je placení školného. Koncepci ministerstva školství, takzvanou bílou knihu, však odmítla Univerzita Karlova (UK) a řada především humanitních fakult univerzit z celé země. Podle odpůrců návrhy směřovaly k omezení akademických svobod ve prospěch ekonomických zájmů. Nelíbil se jim způsob financování a také navrhovaná užší spolupráce se soukromým sektorem.


Diskuse se vedou i kolem financování vědy a výzkumu. Především vědci z Akademie věd v poslední době proti plánům ministerstva školství opakovaně protestovali.








Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:24

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze