Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysokých škol ubude, shodují se odborníci

Vysokých škol ubude, shodují se odborníci

24.9.2009, rubrika: Česko, strana: 6, autor: čtk, MB



Školství


Od roku 2012 začne ubývat studentů, a klesne proto i počet vysokých škol, kterých je už teď zbytečně moc. Úbytek nejdříve postihne soukromé VŠ. Na včerejší konferenci k deseti letům privátních vysokých škol se na tom shodli rektoři i ministryně školství Miroslava Kopicová.

Ústav pro informace ve vzdělávání evidoval k loňskému roku 26 veřejných a 45 soukromých vysokých škol. Podle předsedy České konference rektorů Petra Fialy je to vzhledem k počtu obyvatel příliš mnoho. „Pravděpodobně se pokles populačního ročníku nejprve dotkne soukromých vysokých škol, ale velmi brzy ho pocítí i veřejné vysoké školy,“ řekl Fiala. V posledních letech přitom nabírají školy čím dál víc studentů, lidí s předpoklady pro vysokoškolské studium je však v populaci pořád stejně málo.

„Kolem roku 2012, 2013, 2014 se propadnou počty studentů na vysokých školách,“ upozornila Kopicová. Populační pokles trápí zatím jen základní a střední školy. Nabídka vysokoškolského vzdělání se tomu prý bude muset přizpůsobit.

Ministryně Kopicová včera také upozornila, že soukromé školy musejí co do kvality vzdělávání splňovat stejná kritéria jako veřejné školy. Měly by se však držet svých původních cílů, tedy nabízet především bakalářské a profesně orientované obory. Většina škol má ale větší ambice a chtějí se postupně stát školami univerzitního typu.

Soukromé vysoké školy působí celkem v 15 českých městech, tři z nich nabízejí možnost doktorského studia. Celkem je za deset let jejich existence absolvovalo 30 tisíc lidí. Většinu peněz na provoz získávají ze školného.

V zahraničí mají soukromé vysoké školy větší prestiž než školy veřejné. Českým privátním VŠ ubralo na pověsti třeba to, že za poslední rok musely být dvě z nich zrušeny kvůli nízké kvalitě studia.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:26

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze