Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Září 2009
Dětský uzel aktuálního dokumentu Česká věda mele z posledního

PRAHA - České vědce pobouřil zasedací pořádek u kulatého stolu o budoucnosti naší vědy, který včera svolal premiér a předseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) Jan Fischer. Na setkání se jednalo o financování české vědy. Několik set akademiků a občanů přišlo před jednáním podpořit předsedu Akademie věd ČR Jiřího Drahoše.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Učitelům možná klesnou platy

Kolik dostane ze státního rozpočtu školství, ovlivní platy učitelů. Zatím reálně hrozí, že ty se sníží.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na kongres dorazí na 250 vědců

Na Mezinárodní antropologický kongres Aleše Hrdličky, jenž se letos koná už popáté, přijede do České republiky na 250 vědců z celého světa. Včera to uvedl organizátor kongresu Pavel Bláha. Podle něj bude kongres zahájen v Praze, avšak část se bude konat v antropologově rodišti Humpolci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo zveřejní názory tisíců akademiků na české VŠ

Ministerstvo školství dnes zveřejní výzkum, který zjišťoval názory tisíců akademiků na stav českých vysokých škol. Dotazníky rozeslali v květnu údajně všem 24.000 českých akademiků, podle jejich připomínek chce úřad připravit reformu vysokých škol. Vyučujících se v anketě třeba ptali, jak jsou spokojeni s příjmy nebo jak hodnotí hospodaření vysokých škol.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ústavní soud za hranicí ústavnosti

Úterní usnesení Ústavního soudu o odložení vykonatelnosti rozhodnutí prezidenta republiky o vyhlášení voleb do Poslanecké sněmovny vyvolalo šok. A to zcela oprávněně. Jedná se totiž v naší demokratické ústavní historii o bezprecedentní záležitost, kdy si jeden z ústavních orgánů osobuje pravomoci, které mu ústava nejenom nesvěřuje, ale přímo zapovídá.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nadané děti tu jsou, stačí je jen najít

Pracovníci Univerzity v Hradci Králové již desítky let pracují s talentovanou mládeží. Před několika dny vyšel v Hradeckém deníku článek o tom, jak společnost Talnet ve spolupráci s Talent-centrem Národního institutu dětí a mládeže v Praze a Matematicko-fyzikální fakultou UK se stará o talentované jedince.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výzkum: pro školné je většina učitelů na VŠ

Praha/ Platby za vysokoškolské vzdělání se zase o něco přiblížily. Pro zavedení školného se vyslovilo 70 procent ze šesti tisíc pedagogů VŠ.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Závěry z Plzně mají pomoci řidičům

"Ve spolupráci z pražskou Dopravní fakultou ČVUT, plzeňskou Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy a plzeňskou fakultní nemocnicí vyvíjíme zařízení, které by přímo v hlavové opěrce řidiče upozornilo na přicházející mikrospánek. Zatím jsme v počátcích, ale věříme, že se brzy podaří vyvinout jednoduché zařízení, které by se stalo běžnou součástí výbavy každého automobilu," uvádí další člen týmu Roman Mouček.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Průzkum: VŠ mají málo peněz, přesto s nimi plýtvají

Většina vysokoškolských pedagogů souhlasí se zavedením nějaké formy školného. Vyplývá to z průzkumu ministerstva školství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kopicová má novou náměstkyni pro reformu, odchází náměstek pro EU

Ministryně školství Miroslava Kopicová má novou náměstkyni pro reformu vzdělávání. Jednapadesátiletá Jana Matesová dřív pracovala jako zástupkyně ČR ve Světové bance. Funkci náměstka pro evropské záležitosti, kterou zastával Jakub Dürr, ministryně naopak zrušila. Ministerstvo to dnes oznámilo v tiskové zprávě. Podle exministra školství Ondřeje Lišky je odvolání Dürra nepochopitelné a Kopicová tak prý i přes dočasný mandát pokračuje v dalekosáhlých změnách na ministerstvu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výzkum: Průměrný plat akademiků je 33.500 korun

Průměrný plat vysokoškolských pedagogů je podle ministerstva 33.500 korun. Nejméně berou odborní asistenti mladší třiceti let, naopak profesoři mají průměrně přes 50.000. Vyplývá to z výzkumu mezi 6000 zaměstnanci vysokých škol, který dnes zveřejnilo ministerstvo školství. Do této částky jsou však započítané i odměny a peníze z grantů, a dokonce i různých evropských projektů. Podle některých akademiků jsou tak tyto sumy nereálné, zejména u humanitních oborů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Průzkum: VŠ mají málo peněz, ale zároveň s nimi plýtvají

Tři pětiny akademiků mají za to, že české vysoké školy dostávají od státu málo peněz, zároveň s nimi ale neumějí hospodařit. Ukázal to výzkum, který dnes představilo ministerstvo školství. Pro některou z forem školného by pak bylo 70 procent vysokoškolských pedagogů. Úřad chce zohlednit názory akademiků při přípravě reformy vysokých škol.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výzkum je životem vědy

Pohrdat aplikovaným výzkumem je pyšné, zrušit základní výzkum je však smrtící, neboť tím je přerušen cyklus sebeobnovy, nastává rozklad a nakonec ustává veškerý pohyb.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na vysokých školách berou průměrně 33 500 korun

"U nás má odborný asistent 19 tisíc, docent 23 tisíc a profesor 26 tisíc hrubého měsíčně," upozornil Právo odborný asistent z Pedagogické fakulty UK v Praze Ondřej Hník. Jejich fakulta prý nemá peníze na žádné osobní ohodnocení, humanitní obory nemají ani takovou příležitost dostat se k dobře placeným grantům.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kopicová má spojence na maturitu

Zdálo se, že odklad státních maturit je jistý. Nakonec si testy po novu možná zkusí už ti, které závěrečná zkouška čeká v tomto školním roce.

Stane se tak v případě, že se proti jejich odkladu tento týden ve Sněmovně vysloví alespoň dva poslanecké kluby. A lidovci se zelenými připustili, že tak učiní. Dvěma nejsilnějším stranám, ODS a ČSSD, které chtějí maturity odložit, by pak k ničemu nebyla ani jasná početní převaha ve Sněmovně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Věda se dočká peněz EU

Čeští vědci konečně dostanou peníze ze zpožděného operačního programu EU. Kvůli průtahům byl totiž program Výzkum a vývoj pro inovace schválen teprve před rokem, první peníze dostanou vědci do konce letošního roku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dohodli se, že se dohodnou

Začátkem tohoto týdne jich několik desítek postávalo před Lichtenštejnským palácem v Praze. Nedělejte z nás osly, vzkazovali politikům, kteří přicházeli na jednání u kulatého stolu diskutovat o financích na provoz akademických ústavů. Podle dosavadních představ má celková suma skokově klesat, až by do tří let spadla na polovinu oproti dnešku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Financování vědy

Že je návrh problematický a nejasný, tvrdí už i premiér Jan Fischer, který u "kulatého stolu" o budoucnosti vědy minulý týden prohlásil, že rada nepracuje dobře, a je třeba ji personálně obměnit. Kritizoval i stávající způsob hodnocení výzkumu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Novou náměstkyní ministryně bude expertka Světové banky Jana Matesová

Novou náměstkyní pro strategii reformy vzdělávací soustavy bude k datu 5. září 2009 jmenována bývalá zástupkyně České republiky ve Světové bance Jana Matesová. Její agenda však bude pochopitelně zcela jiná, než jak tomu bylo u Jakuba Dürra.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výzkum: pro školné je většina akademiků

Univerzitní učitelé jsou velkými zastánci školného. Politické strany však v této záležitosti většinou mlží.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rozhovor s Jakubem Fischerem

Poté, co minulé vedení ministerstva školství neuspělo se svou verzí reformy českého vysoké školství, protože se ji nepodařilo protlačit přes většinu vysokých škol, zkouší to ministerstvo pod Miroslavou Kopicovou znovu a jinak. Na světě je výzkum akademiků českých vysokých škol. Jinak řečeno materiál, který mapuje to, co by lidé pracující na vysokých školách chtěli a nechtěli a ještě jinak řečeno, je to takový měkký klacek na všechny budoucí remcaly, kteří by protestovali proti reformě vysokého školství. Začíná také pondělních Dvacet minut Radiožurnálu. Přeji vám dobré odpoledne. Šéf reformy terciárního vzdělávání a také proděkan Fakulty informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické v Praze Jakub Fischer. Dobrý den, pane proděkane.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo zveřejní srovnání českého školství se zeměmi OECD

Ministerstvo školství dnes zveřejní srovnání českého školství se vzděláním ve vyspělých zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Každoročně vydávaná zpráva srovnává třeba podíl vysokoškolsky vzdělaného obyvatelstva nebo platy učitelů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Akademii věd, která se obává likvidace, podpořilo na 15.000 lidí

Zničení akademie by postihlo i vysoké školy, s nimiž tato největší vědecká instituce v zemi úzce spolupracuje od vedení postgraduálních studentů až po výuku v řadě jedinečných a nenahraditelných oborů, uvádí se ve stanovisku, kterým vedení akademie reagovalo na rozhodnutí o krácení dotace.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bartoš: Novelu o vzdělání učitelů by mohl prosadit Senát

Největší rozdíly jsou u výdajů na vysoké školy. Na ty dávají země OECD asi 1,9 procent svého HDP, Česko jen 1,2 procent.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Průzkum: V zemích OECD má vysokou školu 28 % lidí, v ČR jen 14 %

Zatímco ve vyspělých zemích má vysokoškolské vzdělání 28 procent lidí, v Česku je to jen 14 procent. Vyplývá to z dnes zveřejněného srovnání školství v zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Mezi lety 1997 až 2007 přitom vzrostl v ČR počet vysokoškoláků o tři procentní body. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli zástupci ministerstva školství a Ústavu pro informace a vzdělávání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bartoš: Novelu o vzdělání učitelů by mohl prosadit Senát

Zákon, který má prodloužit lhůty učitelům na získání vzdělání, sněmovna už do voleb zřejmě nestihne schválit. Poslanci nyní přišli s návrhem, aby ji prosadili senátoři. Podle šéfa školského výboru Waltera Bartoše (ODS) by ji mohl přijmout Senát jako zákonné opatření v době, kdy bude rozpuštěna sněmovna.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři: VŠ dostanou navíc miliardu, i tak bude chybět 0,5 mld

Vysoké školy dostanou oproti původním návrhům rozpočtu o jednu miliardu korun navíc. Po jednání s premiérem Janem Fischerem to dnes novinářům oznámili rektoři českých vysokých škol. I po navýšení prý ale bude univerzitám chybět nejméně půl miliardy. ...

ČTK byla požádána o opravu této zprávy tak, aby přesněji vyjadřovala text vlastního Usnesení ČKR ze dne 10/9/2009.

Dětský uzel aktuálního dokumentu VZDĚLÁNÍ si musí zaplatit

"Ubývají silné ročníky a rodiče upřednostňují veřejné vysoké školy, na nichž nemusí platit školné," poukazuje Kratochvíl i na fakt, že vznikají nové veřejné školy, přestože jsou už na stávajících volná místa.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dříve tři tisíce, dnes osm tisíc oborů

Jan Koucký ze Střediska vzdělávací politiky Pedagogické fakulty UK se domnívá, že gejzír nových oborů na vysokých školách je do jisté míry vyprovokován snahou upozornit na sebe, nabídnout něco jiného, než co nabízejí ostatní školy. Zkrátka marketing. Získat studenty znamená totiž získat i státní dotace.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Fórum průmyslu a VŠ požaduje reformu financování vědy či školné

Fórum průmyslu a vysokých škol požaduje, aby byla provedena reforma terciárního školství a změnu financování výzkumu a vývoje s větší orientací na aplikovaný výzkum.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mladí lékaři před atestací dostanou peníze na vzdělávání

Mladí lékaři před atestací mohou dostat peníze na nezbytné vzdělávání. Částky v řádu tisíců mohou získat z nového projektu Iuventus Medica, který spadá pod Nadaci Charty 77. Od října do konce roku rozdělí nadace 800.000 korun, v budoucnu by měly projekt sponzorovat hlavně farmaceutické firmy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Technické VŠ a firmy chtějí povinnou maturitu z matematiky

"Školné by nemělo snížit vysokým školám příjmy ze státního rozpočtu, naopak by mělo umožnit školám zvyšovat kvalitu vzdělávání a výzkumu," myslí si rektor Českého vysokého učení technického Václav Havlíček.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dopisy a e-maily

V současnosti zaváděná funkce tzv. univerzitního učitele se smlouvou na pouhý jeden rok dá stěží mladým akademikům zcela nezbytnou perspektivu. Přepočítávat vše na peníze pak může být značně nevýhodné pro jisté spektrum oborů, především humanitních, jež výdělečné být v podstatě nemohou - či pouze v malé míře nebo ve velmi dlouhodobé a těžko měřitelné perspektivě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Fórum průmyslu a vysokých škol požaduje efektivnější terciární vzdělávání

Tématem jednání byl i požadavek na zavedení školného. Jak ukazují průzkumy mezi vysokoškolskými akademiky, až 70 % z nich podporuje zavedení školného. „Školné by nemělo snížit vysokým školám příjmy ze státního rozpočtu, naopak by jim mělo umožnit zvyšovat kvalitu vzdělávání a výzkumu,“ uvedl rektor ČVÚT Václav Havlíček. Již nyní ze dvou třetin tvoří výzkum v ČR vysoké školy, přitom získávají pouze třetinu celkového objemu financí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu ODS chce ústavy AV sloučit se školami

Podle ODS by „postupná institucionální integrace výzkumných kapacit AV ČR a vysokých škol“ měla být dlouhodobým cílem státu. Urychlil by se tak proces rozdělení univerzit na výzkumné a vzdělávací. „Samotná akademie by se postupně transformovala v instituci sdružující špičkové vědce země, kteří by se podíleli na správě výzkumu a vývoje,“ definoval novou roli akademie Walter Bartoš, školský expert ODS.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Areál za dvě a půl miliardy

Prosklené budovy s posluchárnami a učebnami, vědecké centrum, v němž špičkoví odborníci vymýšlejí nové přínosy medicíně, i náměstí s odpočívajícími studenty. Tak by se za pět let mohlo změnit pole vedle Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Moderní areál pro výuku lékařů a lékárníků tam chce vybudovat Univerzita Karlova.

Dětský uzel aktuálního dokumentu České školství zaostává za světem

Vysokoškolským titulem se v Česku pyšní stále víc lidí. Přesto zůstáváme pod průměrem vyspělých států: v počtu absolventů VŠ, penězi plynoucími do školství, učitelskými platy i v rovnosti mezd mezi muži a ženami se stejným vzděláním.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Areál zahrady měl zabírat 130 hektarů půdy

Kdyby se uskutečnily plány, s nimiž se budovala Botanická zahrada v Praze-Troji, jeden den by na její procházku návštěvníkům nejspíš nestačil. Měla se totiž rozkládat na ploše o celkové rozloze 130 hektarů a měla to být jedna z nejrozsáhlejších klasicky pojatých botanických zahrad v Evropě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Prohlášení ze zasedání Fóra průmyslu a vysokých škol

Členové Fóra průmyslu a vysokých škol na svém výročním zasedání 15. září 2009 v Brně za účasti ministryně školství Miroslavy Kopicové a ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského projednali dopady globálního hospodářského útlumu na české průmyslové podniky a cesty ke zlepšení situace zejména ve strategickém, dlouhodobém pohledu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokoškolské studium může být i bez bariér

Už počtvrté se sešli odborníci z vysokých škol i neziskového sektoru, aby na půdě liberecké Technické univerzity (TUL) dva dny jednali o studiu bez bariér.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Bílá kniha nasadí absolventům klapky na oči

Reforma terciárního vzdělávání připravovaná podle Bílé knihy hrozí privatizací řízení veřejných vysokých škol jejich podřízením zástupcům privátních firem nebo osobám z politicko-ekonomického prostředí dosazeným jako reprezentanti "externích společenských zájmů".

Dětský uzel aktuálního dokumentu VŠ dostanou navíc miliardu, i tak bude chybět 0,5 mld

Vysoké školy dostanou oproti původním návrhům rozpočtu o jednu miliardu korun navíc. Po jednání s premiérem Janem Fischerem to dnes novinářům oznámili rektoři českých vysokých škol. I po navýšení prý ale bude univerzitám chybět nejméně půl miliardy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Máme málo vysokoškoláků, hlásí šéfové firem

„Kapitáni“ průmyslu teď mají starosti s výrobou, tvrdou konkurencí na zahraničních trzích a uplatněním zaměstnanců na kolísavém trhu práce. Místo aby se soustředili na předmět svého byznysu, a dávali více peněz třeba na inovace, musejí ve svém rozpočtu navíc počítat se správou učilišť a vysokých škol. Investice do vzdělání je stojí nemálo času, financí a energie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Prezident jmenoval 104 profesorů

Česko má ode dneška 104 nových profesorů. V pražském Karolinu je jmenoval prezident Václav Klaus. Jde o největší přírůstek mezi nositeli nejvyššího akademického titulu v posledních letech. Převažují mezi nimi vědci z přírodovědeckých a technických oborů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Prezident jmenoval 104 nových profesorů vysokých škol

Prezident republiky Václav Klaus ve Velké aule Karolina jmenoval na návrh vědeckých a uměleckých rad vysokých škol 104 nové profesory vysokých škol. Je mezi nimi i Mečislav Borák pro obor historie se zaměřením na české a československé dějiny. Navrhla ho Vědecká rada Slezskéuniverzity v Opavě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak „vyrobit“ podporu reformě

Jedním z témat rozhovoru s Petrem Matějů (Akademie, 8. září 2009) byl i jím připravený průzkum mezi vysokoškolskými pedagogy, který vzbudil kritické připomínky. Vysokoškolští pracovníci Petr Pavlík, Irena Smetáčková, Miroslav Rendl tyto výhrady pro LN shrnuli.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Praze platí filozofy špatně. Proč?

Průměrná měsíční mzda odborného asistenta na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze činila loni 23 203 korun hrubého, tedy něco kolem osmnácti tisíc čistého. Průměrný příjem odborného asistenta na stejné fakultě Masarykovy univerzity v Brně ovšem překročil 40 000 korun. Pozoruhodný rozdíl, nezdá se vám?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mimořádné studium na veřejných VŠ: kvalitní a levnější alternativa soukromých škol

Narozdíl od neformálního absolvování přednášek, které jsou veřejné, skýtá mimořádné studium příležitost navštěvovat i výuku na cvičeních a seminářích, kde studenti získávají praktické znalosti a dovednosti. Studenti mimořádného studia skládají zkoušky či zápočty za stejných podmínek jako řádní studenti a mají k dispozici oficiální výkaz o absolvovaných předmětech.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejde jen o Akademii věd, ale o celý náš výzkum

Během prázdnin se postupně ustavilo fórum nazvané "Věda žije!". Došlo tak k zastřešení již několika spontánně vzniklých för v jednotlivých ústavech Akadmeie věd České republiky (AV ČR). Více zde.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokých škol ubude, shodují se odborníci

Od roku 2012 začne ubývat studentů, a klesne proto i počet vysokých škol, kterých je už teď zbytečně moc. Úbytek nejdříve postihne soukromé VŠ. Na včerejší konferenci k deseti letům privátních vysokých škol se na tom shodli rektoři i ministryně školství Miroslava Kopicová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Od roku 2012 začne ubývat studentů, dostat se na vysokou bude snazší

Od roku 2012 začne ubývat studentů mířících na vysoké školy. Bude tak snazší se na některou z univerzit dostat. Zároveň zřejmě ubude zájemců o studium na soukromých školách. Pokles studentů také způsobí snížení počtu vysokých škol v ČR, kterých je už teď zbytečně moc.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Klapky na očích Jiřího Zlatušky

Před týdnem byl na tomto místě uveřejněn článek Jiřího Zlatušky „Bílá kniha nasadí absolventům klapky na oči“. V článku bez uzardění tvrdil, že návrh reformy terciárního vzdělávání směřuje k„privatizaci řízení vysokých škol“ a k jejich „podřízení zástupcům privátních firem nebo osobám z politicko-ekonomického prostředí dosazeným jako reprezentanti externích společenských zájmů“.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Startuje boj o studenty

Vysoké školy čekají náročné roky: ubude jim potenciálních studentů a tím pádem také peněz, které dostávají od státu. Univerzity se tak budou muset mnohem více snažit, aby maturanty přilákaly ke studiu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Papež: Rozpor mezi vědou a vírou se dá překonat

V obecném a uhlazeném duchu proběhlo v neděli v podvečer ve Vladislavském sále Pražského hradu setkání papeže Benedikta XVI. s českou akademickou obcí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Anketa: Vypovídají podvody na Právnické fakultě ZČU v Plzni něco obecnějšího o stavu českých univerzit?

Absence akademických ctností je na našich univerzitách řádově větším problémem než snižující se dotace na studenta. Pohádky o pastech na vynašeče interních informací osloví firemního manažera, ale na univerzity nepatří.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Má být vyměněna Rada vlády pro vědu a výzkum?

Rada se při zavedení a aplikaci metodologie hodnocení výsledků výzkumu a vývoje dopustila vážných chyb, které jsou v rozporu s etickými požadavky na odpovědně odváděnou odbornou práci. Přijala navzdory vážným odborným výhradám metodiku hodnocení zpracovanou způsobem, o němž bylo v zahraničí odbornými studiemi dostatečně prokázáno, že není použitelný a že ve svých důsledcích nepodporuje kvalitu, ale průměrnost.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Papež se na Hradě setkal s ekumeniky a akademiky

Podle bývalého rektora Univerzity Karlovy Ivana Wilhelma je Svatý otec autoritou nejen v řadách věřících, je ale také významným teologem a vědcem. Vzájemná schůzka je tedy podle Wilhelma na místě. "Osobně si toho velmi cením," řekl bývalý rektor. Wilhelm se domnívá, že vztahy mezi katolickou církví a Karlovou univerzitou jsou nastaveny jako vztahy dvou svéprávných a rovnoprávných institucí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Papež na Hradě varoval před myšlenkovým relativismem

V proslovu k nim mimo jiné varoval před myšlenkovým relativismem a tendencí stavět rozum proti víře a hledání pravdy. Význam akademické komunity vyzdvihl připomenutím toho, že společenské změny před 20 lety v tehdejším Československu urychlilo i reformní hnutí vzešlé z univerzitního prostředí a studentských kruhů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mají mít všichni Češi diplom VŠ? Hledali jste odpověď

Problémem VŠ 21. století je to, jak uchovat kvalitu VŠ vzdělávání spolu se vzrůstající potřebou většího počtu absolventů. Jednou z odpovědí na tento problém je ten tolik opovrhovaný boloňský proces s rozdělením na tři stupně studia. Bc. pro běžné VŠ vzdělání dostačující pro většinu profesí, mgr. specializované vzdělání jako příprava pro vědeckou práci nebo vysoce specializované činnosti a studium doktorské. Jenže tuhle strukturaci většina českých VŠ přijala jenom formálně, ale většinou se s ní nijak neztotožnila a neuzpůsobila změněné struktuře také obsahovou náplň a personální zajištění výuky (větší zapojení doktorandů a mladých pedagogů na nižších stupních, využití pomocných vědecko-pedagogických pracovníků z řad mgr. a phd studentů atd.).



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:22

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze