Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rektoři: Plzeňskou aféru nelze zneužívat k omezení samosprávy VŠ

Rektoři: Plzeňskou aféru nelze zneužívat k omezení samosprávy VŠ

Praha 13. října 2009 (ČTK)

Aféru plzeňských práv je potřeba transparentně prošetřit, nelze ji však zneužít ke snahám omezit samosprávu vysokých škol ani k politickým účelům. Usneslo se na tom předsednictvo České konference rektorů, jehož dnešní prohlášení má ČTK k dispozici. Předseda rektorů Petr Fiala uvedl, že situace na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni a na Ústavu státu a práva Akademie věd ČR poškozuje dobré jméno české akademické obce.


"Tento svým charakterem, intenzitou a závažností ojedinělý případ se zcela vymyká dvacetiletému, vesměs pozitivnímu vývoji na českých univerzitách," napsal Fiala v prohlášení. Na škole podle názoru předsednictva rektorů zcela selhaly kontrolní mechanismy kvůli pochybení odpovědných osob. Předsednictvo proto žádá orgány Západočeské univerzity, akreditační komisi i ministerstvo školství, aby využily všechny prostředky ke zjednání nápravy.


Záležitost je podle rektorů třeba transparentně prošetřit a veřejnost se musí dozvědět o skutečném rozsahu a povaze věci. Osoby, které situaci způsobily, musí nést odpovědnost, napsali rektoři, aniž kohokoli jmenovali.


Na plzeňských právech vypukla aféra poté, co se zjistilo, že se některé vědecké práce opsaly, jiné zcela chybí. Navíc asi 400 lidí absolvovalo celé studium nestandardně rychle. Podezření padá i na některé politiky.


V souvislosti s případem odstoupili z funkcí už dříve děkan Jaroslav Zachariáš a proděkani Milan Kindl a Ivan Tomažič. Kindl dnes navíc prohlásil, že ke konci října z fakulty zcela odejde. Vedením plzeňských práv byl zatím pověřen poslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).


hck rot






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:29

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze