Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Odebrání vysokoškolského titulu

Odebrání vysokoškolského titulu

13.10.2009, 18:55, pořad: Zprávy TV Prima




Světlana ZÁRUBOVÁ, moderátorka

--------------------

Skandál na plzeňské právnické fakultě odhalil mezeru ve vysokoškolském zákoně. Zpětné odebrání titulu totiž podle něj v současné době patrně není možné. Už brzy by se to ale mohlo změnit. Novela zákona, která zpětné odnětí titulu umožňuje, je připravena.


Jiří FRÖHLICH, redaktor

--------------------

Jde o novelu, která má velkou podporu napříč politickým spektrem a bylo by v ní přesně to, po čem teď veřejnost po vypuknutí skandálu na plzeňské právnické fakultě touží.


Ivan OHLÍDAL, poslanec, autor novely vysokoškolského zákona /ČSSD/

--------------------

Pokud by byla jednoznačně prokázána plagiátorská činnost, tak by bylo možné i zpětně odebrat titul.


Jiří FRÖHLICH, redaktor

--------------------

O titul by přišel i ten, kdo nesplní povinnou docházku. Novela by mohla projít ještě letos ve zrychleném řízení, pokud s tím bude souhlasit i vláda. A ta podle výroků premiéra souhlasit bude.


Jan FISCHER, předseda vlády

--------------------

Já to vidím jako hanbu českého univerzitního světa, ke kterému já sám mám velice blízko. Je to mimořádně vážné selhání a kromě toho bych chtěl konstatovat, že to je mimořádná facka těm, kteří na této fakultě vystudovali řádným způsobem.


Jiří FRÖHLICH, redaktor

--------------------

A přestože podle všeho novela bez problémů projde, má to jeden zásadní háček. Bude to novela pro budoucnost. Naše ústava totiž vylučuje, aby platila zpětně. Bude tedy trestat jen ty, kteří tituly teprve v budoucnu podvodem získají. Ústavní právníci ale přesto vidí určitou možnost, jak odebrat tituly i těm, kteří je už získali podvodem. Třeba právě v Plzni, i když zákon zatím zpětné odebrání titulů výslovně neumožňuje.


Václav PAVLÍČEK, expert na ústavní právo, Právnická fakulta Univerzity Karlovy

--------------------

Jedině to konstruovat jako podvodné jednání, kdy by se muselo prokázat, že k tomu udělení titulu nedošlo, že nebyly naplněny ty podmínky.


Jiří FRÖHLICH, redaktor

--------------------

Pak by záleželo na soudu, jak by rozhodl. Zatím ještě žádný takový případ neřešil. Právní kličku, jak odebrat zpětně podvodem získané tituly, teď hledají i na ministerstvu školství. Podrobnosti chtějí oznámit zítra, anebo nejpozději pozítří. Jiří Fröhlich, televize Prima.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:29

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze