Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       České vysoké školy by měli prověřit Slováci, chce ministryně Kopicová

České vysoké školy by měli prověřit Slováci, chce ministryně Kopicová

18. 10. 2009  13:44  (aktualizováno: 19. 10. 2009  10:01)


Aféra plzeňské právnické fakulty bude mít dopad na všechny vysoké školy v Česku. Ministryně školství Miroslava Kopicová chce po skandálu s diplomy z plzeňských práv provést audit na všech fakultách. Řekla to v neděli v České televizi.


Kopicová se nechala inspirovat na Slovensku, kde ministerstvo posuzovalo fungování všech vysokých škol v souvislosti se změnou zákona. A na prověrku těch českých by chtěla rovnou angažovat tamější tým odborníků. 


"Zatím máme za sebou první předběžné jednání se slovenskou stranou. Myslím si však, že by to mohlo být uskutečnitelné docela brzy. Není tu jazyková bariéra a ten tým si tou zkušeností už prošel," řekla HN Kopicová. Audit by chtěla spustit ještě v době, kdy bude ministryní. Tedy do voleb v květnu příštího roku.


Prvních na řadě by mělo být šestadvacet veřejných vysokých škol a jejich fakulty. Teprve ve druhé vlně by ministerstvo prověřilo i soukromé školy, kterých je v Česku 47. Kontrolovat by se měla nejen úroveň výuky, ale také plnění studijních povinností a způsoby získávání zkoušek a titulů. To znamená že "prověrce" neunikne všech více než čtyři sta tisíc vysokoškoláků ani jejich učitelů.


Další podrobnosti o velkém auditu chce Kopicová říci až po jednání se slovenským týmem. "Zatím prověřujeme všechny právnické fakulty," řekla v neděli. Fungování vysokých škol sice v Česku hlídá akreditační komise. Ta má ale pouze 21 členů a podle ministryně nemůže zvládnout prověrku všech škol najednou. "A my bychom chtěli mít data ze všech škol za jedno období, aby byla snadno srovnatelná," říká Kopicová.


Autor/ři: Jana Sotonová



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:31

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze