Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Začala dvoudenní konference o reformě vysokých škol

Začala dvoudenní konference o reformě vysokých škol

16.10.2009, 12:00, pořad: Zprávy


Jiří PETROVIČ, moderátor

--------------------

Začala dvoudenní konferenci o reformě vysokých škol a experti z Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj se na ní věnovali programu rozvoje školství, takzvané Bílé knize. Zveřejnilo ji ministerstvo školství loni na jaře. Na místě je náš redaktor Ivan Lukáš. Ivane, je podle organizace Bílá kniha pro reformu našich vysokých škol přínosem?


Ivan LUKÁŠ, redaktor

--------------------

Dobré poledne. Tak dá se říci jedním slovem, že ano. Dá se říci, že experti organizace pro hospodářskou soutěž, pro hospodářskou spolupráci českou Bílou knihu, která má být jakýmsi předstupněm reformy vysokých škol, pochválili. Vysloveně uvedli, že je v ní řada cenných návrhů. Co se týče třeba kapitoly financování, která také v Bílé knize je, tak tam experti OECD vyslovili spokojenost s tím, že je tam uvedeno, že by mělo být zavedeno školné, nicméně zároveň dodali, že by měl být zároveň zpracován jakýsi celý komplex podpory studentů, různých studijních grantů, různých stipendií, které by měly být navázány na sociální situaci jednotlivých vysokoškoláků. Co se týče prozatímního systému vysokého školství, tak experti OECD tvrdí, že je málo diferencovaný a doporučili tak jako Bílá kniha, to, že by se měl ten celý systém rozdělit jaksi na 2 části, na výzkumné vysoké školy a na vysoké školy, které by se více věnovaly vzdělávání. Já jsem se ptal, i zdali experti Organizace pro hospodářskou spolupráci mají nějaké výtky k české Bílé knize. Oni byli velmi diplomatičtí, žádnou vlastní výtku neřekli. Pouze řekli, že hovořili s odborníky, kteří nějaké výtky k té Bílé knize mají. Jedním z nich je například rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl, který mi zopakoval, že Univerzita Karlova má třeba velké obavy z toho, že by ve správních radách vysokých škol měli nově sedět takzvaní externisté, což by mohli být lidé třeba z podnikatelského prostředí aUniverzita Karlova se bojí o omezení akademické svobody.


Jiří PETROVIČ, moderátor

--------------------

Ivan Lukáš, díky.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:30

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze