Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Návrh: školné za čtyři roky ve výši jednoho platu

Návrh: školné za čtyři roky ve výši jednoho platu

17.10.2009, rubrika: Události a politika, strana: 2, autor: (jp)



Praha - Vláda Jana Fischera oprašuje návrh na zavedení školného na univerzitách. Objeví se v únoru v dlouho očekávaném vysokoškolském zákoně. „Ať budeme chtít, nebo ne, k nějakým platbám od studentů budeme muset přistoupit,“ řekla včera na konferenci o vysokých školách v Praze ministryně školství Miroslava Kopicová.

Připomněla, že v Česku má vysokoškolák průměrně o sto procent vyšší plat než středoškolák. „Studovat se tu vyplatí, ale na vysokoškoláka s velkým příjmem přispívá každý,“ dodala Kopicová.

Petr Matějů, který ministerskou reformu připravuje, včera nastínil, kolik by školné činilo. „Uvažujeme, že by student platil ročně školné ve výši půlky až jednoho celého průměrného platu v oboru, který studuje,“ míní Matějů. Poplatek je podle něj možné zavést už za čtyři roky.

Nejdřív musí vzniknout jakýsi „úřad pro školné“, který by dohlížel na platby studentů. Školné by bylo příjmem univerzit a studenti by si za něj podle Matějů vlastně koupili lepší učitele.

Proti je sociální demokracie. „Lidé v krizi i bez něj těžko shánějí peníze na studium,“ reagoval na návrh školský expert strany Jiří Havel. V návrhu zákona bude proto podle reformátorů i nouzová varianta, jak se bez školného obejít. Školné se nyní platí v půlce států EU.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:30

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze