Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       V žebříčku Timesů si české školy polepšily

V žebříčku Timesů si české školy polepšily

13.10.2009, rubrika: Akademie, strana: 27, autor: ux



LONDÝN Minulý týden vydaný žebříček nejlepších univerzit světa The Times Higher Education Supplement (THES), který každoročně sestavuje britský deník The Times, potvrdil vzrůstající úroveň a prestiž asijských univerzit.

Přestože první příčku obsadil už pošesté americký Harvard, přesuny na předních místech signalizují posilování britských univerzit. Cambridge vytlačil Yaleskou univerzitu z druhého na třetí místo.

Tradiční univerzity se začínají obávat sílícího vlivu asijských vysokých škol. V první dvoustovce se umístily univerzity japonské, čínské, jihokorejské nebo malajsijské, mnohé z nich pak poskočily i do první stovky, která je tradičně považována za doménu zejména anglo-amerických škol.

Akademici i zaměstnavatelé „Pokud podlehneme naší zahraniční konkurenci, přestanou o nás mít zájem přední světoví akademici, důležití investoři i nadějní mezinárodní studenti,“ komentovala situaci Wendy Piatt, generální ředitelka Russell Group, sdružující dvacítku předních britskýchuniverzit. A dodala, že za posilováním asijských vysokých škol stojí zejména obrovské státní investice do tohoto sektoru.

Aktuální žebříček THES přinesl příznivé zprávy také české akademické obci. Karlova univerzitapostoupila z loňského 261. místa na aktuální 229. a do první čtyřstovky, na 394. příčku, se probojovalo i ČVUT.

Univerzitní žebříček The Times patří mezi ty nejméně napadané. Na jeho vzniku se totiž nepodílejí jenom akademici, ale také ti, kteří mohou ocenit hodnotu vzdělání absolventů v praxi – jejich zaměstnavatelé. Základem je on-line dotazování, kterého se letos zúčastnilo 3703 akademiků, 703 zaměstnavatelů, výsledky ovlivňovaly také parametry typu množství studentů na fakultách, počet zahraničních uchazečů o studium a vědecké úspěchy akademiků jednotlivých ško



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:29

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze