Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Platné podmínky zaměstnávání akademiků možná zůstanou zachovány

Platné podmínky zaměstnávání akademiků možná zůstanou zachovány

Praha 8. října (ČTK)

autor: mhm pba

Platné podmínky zaměstnávání akademických pracovníků "zpravidla" na dobu určitou možná zůstanou zachovány. Navrhl to dnes Senát. Návrh nyní posoudí ve standardním legislativním procesu sněmovna, projednat by jej měla podle senátorů ve zkráceném řízení. Pokud návrh odmítne, vysoké školy od příštího roku budou muset podmínky zaměstnávání akademiků změnit. Ty, kteří by pro vysokou školu pracovali čtyři až deset let, by musely zaměstnat jen na dobu neurčitou.


Tato změna je podle autorů novely, senátorů zejména z ODS, v rozporu s projektovým a časově omezeným financováním výzkumu a vývoje na vysokých školách. Námitky měli i někteří zástupci vysokých škol, s nimiž úprava podle jednoho z tvůrců senátorské novely Jana Hálka nebyla projednána. Změna by podle Hálka také znamenala, že nebude možné sjednat pracovní poměr na dobu určitou s docenty a profesory. Také akademiky, kteří už měli dvě smlouvy na dobu určitou, by musela vysoká škola dál zaměstnávat bez ohledu na to, jestli pro něj bude mít dál práci a peníze na zaplacení.


"Jde o velmi závažnou a nebezpečnou změnu, která může být i protiústavní," uvedl Hálek, místopředseda senátního školského výboru. Hálek proto navrhl zachovat současný stav, který školám v zaměstnávání akademiků dává větší volnost. Akademičtí pracovníci mohou být nyní zaměstnáváni vysokou školou na dobu určitou, zpravidla na pět let, a to i opakovaně bez dalšího omezení. Proti zachování současného stavu se postavil místopředseda Senátu a odborový předák Milan Štěch (ČSSD). Podle svých slov nevidí důvod, proč by měli mít akademici jiný režim proti zákoníku práce než třeba vědci nebo lékaři. Zamítnutí novely ale nenavrhl.


Autoři novely navrhli zrušit také spornou pasáž, podle níž by jen veřejné vysoké školy mohly poskytovat za úplatu "vzdělávání v mezinárodně uznávaném kurzu", jehož absolventi by mohli získat titul. Hálek, stejně jako dříve bývalý ministr školství Ondřej Liška (SZ), upozornil na to, že právně žádné takové kurzy neexistují a titul typu magistra obchodu a administrativy (MBA) se neformálně uznává jen v profesních kruzích. Pasáž je podle Hálka vzhledem k programům celoživotního vzdělávání nadbytečná a navíc diskriminuje soukromé vysoké školy.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:28

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze