Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Výstavba centra BioCev

Výstavba centra BioCev

8.10.2009, 18:00, pořad: Události v regionech - Praha




Jitka SLUKOVÁ, moderátorka

--------------------

Nové centrum biotechnologií a biomedicíny za tři miliardy korun plánuje Akademie věd ve spolupráci s Karlovou univerzitou. Unikátní vědecké pracoviště s názvem BioCev má vyrůst během pěti let ve středních Čechách ve Vesci u Jesenice. Pokud projekt schválí Evropská unie, mohlo by se začít stavět už příští rok. Podrobně už o projektu Eva Davidová.


Eva DAVIDOVÁ, redaktorka

--------------------

Výzkum v oboru molekulární biotechnologie je tahounem medicíny. Díky němu mohou doktoři léčit nemoci, na které se dřív umíralo a také jim předcházet. Česko plánuje velkolepé centrum, kde by pod jednou střechou spolupracovali špičkoví vědci a studenti.


Václav PAČES, vědecký koordinátor projektu

--------------------

Máme řadu specialistů, kteří jsou roztroušeni po různých ústavech a fakultách, ale takové komplexní zázemí, kde by ti lidé spolu mohli na denní bázi interagovat, nemáme.


Eva DAVIDOVÁ, redaktorka

--------------------

Počáteční investice překročí tři miliardy. Do Bruselu jde spolu s BioCevem další trojice podobných projektů. Unie má vyhrazeno celkem 15 miliard korun. I tak se ale může stát, že BioCev nakonec sítem neprojde. Autoři projektu však věří v úspěch.


Miroslav FLIEGER, Mikrobiologický ústav AV ČR

--------------------

Je to přístrojově vybavený, je unikátní a bude skutečně na špičkové úrovni v době, kdy to budeme pořizovat. A to vždycky přináší velkou šanci objevit něco opravdu nového.


Václav HAMPL, rektor UK

--------------------

My bychom rádi právě koncipovali i nové studijní programy, které v tuto chvíli ještě nemáme, které by byly hodně zaměřeny právě na ten biotechnologický aspekt a ty už by se mohly realizovat přímo v tom novém areálu.


Eva DAVIDOVÁ, redaktorka

--------------------

Projekt vítá i Vestec ve středočeském kraji. Právě v těchto místech by během pěti let mělo vyrůst špičkové vědecké centrum. Nové očkovací látky, nové materiály, ze kterých se vyrábějí umělé klouby, nebo třeba účinnější léčba popálenin. Výzkum v BioCevu bude rozdělen do pěti programů. Součástí má být třeba i takzvaná myší klinika.


Václav PAČES, vědecký koordinátor projektu

--------------------

To je velmi důležitý nástroj, protože myš už je obratlovec, je to kousek od člověka, a proto řada těch nálezů se dá na myši potom aplikovat i v lidské genetice.


Eva DAVIDOVÁ, redaktorka

--------------------

Příležitost pracovat v BioCev dostanou i vědci a studenti ze zahraničí. Celkem jich má ve Vestci pracovat 750. Eva Davidová, Česká televize.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:28

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze