Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Premiér nepřišel, naštval akademiky

Premiér nepřišel, naštval akademiky

9.10.2009, rubrika: Zpravodajství, strana: 2, autor: (ČTK)



Včerejší jednání u kulatého stolu o financování vědy v Česku bylo podle rektora Univerzity KarlovyVáclava Hampla neúspěšné. Za napjatou označili atmosféru na jednání i ministryně školství Miroslava Kopicová a ředitel Akademie věd (AV) Jiří Drahoš.

Kulatého stolu se proti očekávání nezúčastnil premiér Jan Fischer, přestože nad jednáním převzal záštitu. „S vládou i se mnou osobně je možné věcně jednat za jednacím stolem a hledat řešení, nebo lze demonstrovat a křičet, že vláda,vraždí českou vědu‘. Každopádně není možné činit oboje současně,“ napsal Fischer Drahošovi.

Vyzval ho, aby se distancoval od nátlakových akcí a pomohl obnovit důvěru, bez níž není jednání možné. Fischer v dopisu zdůraznil, že věnuje vědě a výzkumu velkou pozornost. V době hospodářské krize ale musí dbát na rovný přístup ke všem sociálním skupinám.

Drahoš označil premiérovo rozhodnutí za překvapující a uvedl, že jeho důvodům zcela nerozumí. „Já tyto demonstrace neorganizuji, ale rozumím tomu, že se jich účastní lidé, kterým není jejich budoucnost lhostejná,“ řekl novinářům.

Drahoš také zdůraznil, že kulatý stůl se vůbec neměl týkat AV a on by ho s demonstracemi a s happeningy nespojoval. „Distancovat se od takovýchto věcí (protestů) nechci, já se chci nejdřív setkat s panem premiérem a probrat s ním ty věci,“ uvedl.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:28

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze