Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Podezřelá rychlostudia řeší i pražská Univerzita Karlova

Podezřelá rychlostudia řeší i pražská Univerzita Karlova

27.10.2009, rubrika: Z metropole, strana: 2, autor: PETRA KOTVOVÁ



Podle nového děkana fakulty sociálních věd získali někteří vyučující tituly velmi nestandardně


Praha 1/ Po plzeňských právech a pražské Vysoké škole finanční a správní se pod hledáčkem médií ocitá i Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy.

Podle nově jmenovaného děkana Jakuba Končelíka, který nastoupí do funkce v lednu, někteří z pedagogů získali doktorské tituly nestandardním způsobem.

Fakulta sociálních věd totiž udělila doktorský titul Ph. D. řadě svých pedagogů, kteří jej potřebovali, aby mohli setrvat ve svých funkcích. Délka jejich doktorského studia byla přitom rekordně krátká – méně než dva roky.


Srovnání s Plzní děkan odmítá


Podle tiskové zprávy vydané UK byla včera prověřena všechna doktorská studia na FSV UK od roku 2000. Toto studium absolvovalo 265 studentů, osm z nich za dobu kratší než dva roky. Standardní doba studia přitom trvá tři roky.

„Mám na stole materiály o všech těchto studentech, jejich disertace se teď sváží k přezkoumání,“ řekl včera Deníku dosavadní děkan FSV prof. Jan Amos Víšek. Výsledky posouzení budou zveřejněny během dneška. „O žádný podvod nešlo. Většinu z těchto absolventů tvoří přední, světově uznávaní odborníci, kteří například z politických důvodů nemohli v minulém režimu získat titul kandidát věd (CSc.) a po roce 2000 doktorské studium absolvovali jako podmínku pro následné habilitační nebo profesorské řízení,“ vysvětlil Víšek.

„Lidé, kteří byli za komunismu v disentu, neměli vůbec šanci titul dostat,“ doplnil.

„Zárukou by měla být i hvězdná jména profesorů, kteří zasedali v komisích při státních závěrečných zkouškách,“ dodal.

Srovnání s plzeňskými právy děkan FSV odmítá. „Na těch diplomových pracích ze ZČU bylo na první pohled vidět, že nesplňují kritéria odborné práce a to ani po formální stránce,“ řekl Víšek.

Dnešním dnem počínaje budou na děkanátu fakulty sociálních věd k nahlédnutí disertační práce studentů FSV, kteří stihli doktorské studium v nestandardní době, kratší než dva roky.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:33

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze