Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Žádné podvody, tvrdí Plzeň i Karlova univerzita

Žádné podvody, tvrdí Plzeň i Karlova univerzita

27.10.2009, rubrika: Z domova, strana: 8, autor: (kp, mik)



Plzeň, Praha/ Předpověď bývalého proděkana plzeňských práv Milana Kindla se začíná naplňovat. „Věřím, že ve sto procentech případů budou práce v pořádku,“ řekl minulý týden.

Komise Západočeské univerzity v Plzni, která na právnické fakultě začala prověřovat nestandardní délku studia, včera prolustrovala prvních 91 z 560 posluchačů. „V šesti případech se jednalo o zahraniční studenty v rámci programu ERASMUS. U těch bylo další šetření zastaveno,“ uvádí Průša. U 46 absolventů kontrola neshledala žádné závady. V dalších 39 zkoumaných případech prý nelze s ohledem na rozsáhlý spisový materiál činit okamžité závěry.

Vznikající aféru včera rezolutně utnulo vedení Univerzity Karlovy. Na slova pedagoga fakulty sociálních věd Jakuba Končalíka, že někteří starší pedagogové získali doktorský titul za příliš krátkou dobu, reagoval mluvčí univerzity Václav Hájek: „Z 265 absolventů od roku 2000 vystudovalo osm posluchačů v době kratší než dva roky a jeden student za méně než rok.“ Podle něj většinu z nich tvoří uznávaní odborníci, kteří nemohli dříve z politických důvodů získat titul kandidát věd. Doktorské studium poté absolvovali jako podmínku pro habilitační nebo profesorské řízení.

Rozsáhlá prověrka délky studia dokazuje, že tudy cesta k odhalení podvodně získaných titulů a zkvalitnění výuky nevede. Koneckonců šéfka akreditační komise Vladimíra Dvořáková si před poslanci postěžovala, že možnosti neudělit či odebrat akreditaci jsou mizivé.

Podle slov mluvčího resortu školství Ondřeje Gabriela za posledních deset let byla akreditace odňata či pozastavena v deseti případech. „K jejímu omezení, tedy dočasnému zákazu přijímat nové uchazeče do daného programu, došlo dvěstěkrát,“ dodal Gabriel.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:34

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze