Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Doktorát z FSV UK získalo rychleji devět lidí; o podvod prý nejde

Doktorát z FSV UK získalo rychleji devět lidí; o podvod prý nejde

Praha 26. října 2009 (ČTK)

Na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) získalo od roku 2000 nestandardně rychle doktorát devět lidí. Vyplývá to z bleskové kontroly, kterou si dnes fakulta udělala podle takzvané matriky studentů. Podle mluvčího školy Václava Hájka jde ale pravděpodobně o odborníky, kteří titul nemohli dřív získat z politických důvodů. Škola ke kontrole přistoupila kvůli výrokům budoucího děkana fakulty Jakuba Končelíka, že někteří starší pedagogové získali tituly ne úplně běžným způsobem.


Běžná doba doktorského studia je tři roky, na FSV UK získalo doktorský titul osm lidí za dobu kratší než dva roky, jeden dokonce za méně než rok. "Většinu z těchto absolventů tvoří přední, světově uznávaní odborníci, kteří například z politických důvodů nemohli v minulém režimu získat titul kandidát věd a po roce 2000 doktorské studium absolvovali jako podmínku pro následné habilitační nebo profesorské řízení," sdělil Hájek. Přesné výsledky kontroly prý zveřejní univerzita v úterý.


Podle televize Prima napsal před několika měsíci Končelík ve své práci, že FSV UK udělila tituly Ph.D. řadě svých starších pedagogů, kteří dosud neměli vědeckou hodnost a potřebovali ji pro setrvání ve funkcích. Tito lidé tak prý získali tituly za rekordně krátkou dobu. Zároveň však uvedl, že nepochybuje o tom, že tito lidé si vědecké tituly zaslouží.


Svá tvrzení však bude muset nyní doložit. Končelík byl tento měsíc zvolen novým děkanem FSV UK, do funkce nastoupí v únoru.


Všechny české fakulty se v současnosti chystají na prověrku skutečné doby studia nutné k získání titulu. Ministerstvo školství je prověří po skandálu na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni, kde možná až stovky absolventů vystudovaly za nestandardně krátkou dobu. Kontrola začala na právnických fakultách v Praze, Brně a Olomouci, kde byly také zjištěny případy podezřele krátkého studia. Olomoucká Univerzita Palackého se již dnes vyjádřila, že jedenáct lidí, na které je upozornila ministerská prověrka, absolvovalo školu řádně.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:34

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze