Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Říjen 2009
Dětský uzel aktuálního dokumentu Kopicová, Liška: Příliš bakalářů pokračuje v magisterském studiu

Příliš mnoho českých absolventů bakalářského vysokoškolského programu pokračuje v magisterském studiu. Problém je v tom, že firmy nevnímají bakaláře jako vysokoškolsky vzdělané. Je třeba je naučit, že prakticky vzdělaní bakaláři pro ně mohou znamenat přínos, shodli se v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce ministryně školství Miroslava Kopicová a její předchůdce a předseda Strany zelených Ondřej Liška.      

Dětský uzel aktuálního dokumentu Naučte se čínsky, nabízejí univerzity

S růstem politické a ekonomické síly miliardové Číny stoupá také zájem o tamní kulturu a jazyk. A platí to také o českých vysokých školách. Dosud vyučovaly především klasickou čínskou filologii, od letošního akademického roku si však čínštinu a další asijské jazyky mohou zapsat i ostatní neoboroví studenti. S novinkou přišla Karlova i Masarykova univerzita.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na které VŠ jdou nejlepší a jak se to změnilo

Data ukazují, jak se mezi roky 1998 a 2008 změnila struktura zájmu o vysoké školy a struktura přijímaných. Kde byl a kam se přesunul zájem těch nejschopnějších. Data dobře ilustrují teze, které rozvádím i v dalších blozích .

4. října večer doplněn na konci krátký dodatek

Dětský uzel aktuálního dokumentu Fakulty otvírají nové obory

V krajském městě se kromě Univerzity Hradec Králové nachází Lékařská fakulta a Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy. Na farmaceutické fakultě letos studuje přes 1320 studentů. Nově jich do prvních ročníků nastoupilo 448. Na lékařské fakultě je nyní zapsáno 2040 studentů. Nových studentů má fakulta 360. Letos škola otevřela nový obor fyzioterapie. Ten studuje 28 zájemců.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokoškoláci vyloučení komunistickým režimem po roce 48 dostanou 100tisícové odškodné

Vysokoškoláci vyloučení komunistickým režimem po roce 48 z politických důvodů ze studií dostanou 100tisícové odškodné. První žádosti už ministerstvo školství vyřídilo, celkem zatím eviduje 500 lidí, kterých se to týká.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Radnice si pojistila kampus

Hradečtí radní kývli na plánovací smlouvu s Univerzitou Karlovou, která hodlá ve městě vybudovat nový kampus za 2,5 miliardy. Stavba však závisí na dotacích, které by měly zaplatit polovinu nákladů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity dávají více diplomek na internet

Přinejmenším částečně lze skandálům, které nyní otřásají Západočeskou univerzitou, jednoduše předejít. Vysoké školy si mohou kontrolovat diplomové práce studentů antiplagiátorským softwarem či je rovnou v plném znění dávat na internet. Masarykova univerzita si na to již před dvěma lety vyvinula program theses. cz, který se osvědčil.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Budou učit, jak operovat s roboty

Centrum robotické chirurgie Krajské zdravotní bylo vybráno pro svou vysokou odbornost při splnění podmínek na vybavení. Nyní probíhají jednání mezi Krajskou zdravotní, První lékařskou fakultou UKv Praze a Univerzitou J. E. Purkyně v Ústí o partnerství v tomto projektu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Současná situace a nutné změny v resortu zdravotnictví

Tedy jak dál ve zdravotnictví, si budeme dnes v dnešním vydání Studia STOP pokládat i my. V úvodu si poslechněte slova prvního náměstka ministryně zdravotnictví Dany Juráskové Marka Šnajdra. Představí své názory na stav i nutné změny ve zdravotnictví, které připravuje jeho ministerstvo.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Platné podmínky zaměstnávání akademiků možná zůstanou zachovány

Platné podmínky zaměstnávání akademických pracovníků "zpravidla" na dobu určitou možná zůstanou zachovány. Navrhl to dnes Senát. Návrh nyní posoudí ve standardním legislativním procesu sněmovna, projednat by jej měla podle senátorů ve zkráceném řízení.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výstavba centra BioCev

Nové centrum biotechnologií a biomedicíny za tři miliardy korun plánuje Akademie věd ve spolupráci s Karlovou univerzitou. Unikátní vědecké pracoviště s názvem BioCev má vyrůst během pěti let ve středních Čechách ve Vesci u Jesenice. Pokud projekt schválí Evropská unie, mohlo by se začít stavět už příští rok. Podrobně už o projektu Eva Davidová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Premiér nepřišel, naštval akademiky

Včerejší jednání u kulatého stolu o financování vědy v Česku bylo podle rektora Univerzity KarlovyVáclava Hampla neúspěšné. Za napjatou označili atmosféru na jednání i ministryně školství Miroslava Kopicová a ředitel Akademie věd (AV) Jiří Drahoš.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Již dávno nejde jen o plagiáty

Nestává se příliš často, aby se problémy akademického světa objevovaly na prvních stránkách celostátního tisku. Problémy plzeňské právnické fakulty však tento trend jistého nezájmu narušily a již po několik týdnů plní veřejný prostor. Možná však nejde pouze a jen o konkrétní (byť závažné) problémy konkrétní fakulty, jde o celý obraz (i stav) naší akademické půdy. Navíc v období, kdy se již nejméně druhým rokem poměrně vášnivě diskutuje o reformě terciárního vzdělávání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Plagiáty na akademické půdě

Mezi Brnem a Plzní je tedy podstatný rozdíl. O tom svědčí i to, že v Brně věc vyřešil akademický senát. Problémy právnické fakulty v Plzni se naproti tomu už zabývá plzeňské státní zastupitelství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy zřizují dětské koutky a školky

Výhledově o vytvoření dětského koutku uvažuje také Filozofická fakulta UK. „Měli jsme v plánu vybudovat mateřskou školu, ale nakonec z toho sešlo. Nyní je v běhu projekt dětského koutku, který by se vybudoval v rámci stavebních úprav, jichž by se fakulta měla dočkat,“ řekl proděkan pro rozvoj Jiří Gregor.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výměnný obchod: Cigaretu za kondom

Dejte nám své cigarety a my vám za to věnujeme balíček kondomů. Tak s touto originální výzvou se vypravili včera do ulic krajské metropole studenti hradecké lékařské fakulty. A slavili úspěch. Zlákat se nechaly desítky kuřáků.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Proměny bývalé menzy

Přestavbě objektu menzy kolejí 17. listopadu v Praze 8 pro potřeby Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy se věnoval v letošním osmém čísle časopis Architekt. Celou verzi najdete zde.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědci chtějí pomoci středním Čechám

Za čtyři roky by z Vestce v okrese Praha-západ mohlo být centrum špičkové vědecké práce. Kolem obce nedaleko hlavního města by byly nové silnice a lidé z okolí by měli díky badatelům práci. Podle koordinátora projektu Václava Pačese by totiž právě zde mohlo v roce 2013 začít fungovat biotechnologické a biomedicínské centrum Akademie věd a Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Krajská metropole mění tvář. Vysokoškoláků stále přibývá

Rájem vysokoškoláků se pomalu stává krajská metropole, v níž kromě samostatné Univerzity Hradec Králové působí i Farmaceutická a Lékařská fakulta UniverzityKarlovy a také fakulta vojenského lékařství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Times Higher Education zveřejnil žebříček nejlepších vysokých škol

Britský magazín Times Higher Education zveřejnil prestižní žebříček 200 nejlepších vysokých škol, který každoročně sestavuje. Více zde.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektor ČVUT dává tučné odměny vědcům. A škola si polepšila v žebříčku

V žebříčku technologických vysokých škol, který minulý týden zveřejnil britský deník The Times, se oproti minulému roku posunula o 50 příček na 171. místo. V celkovém žebříčku všech univerzit skončila poprvé v první čtyřstovce (na 394. místě). Nejlepší česká vysoká škola - Univerzita Karlova - si polepšila z 261. na 229. příčku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V žebříčku Timesů si české školy polepšily

Aktuální žebříček THES přinesl příznivé zprávy také české akademické obci. Karlova univerzitapostoupila z loňského 261. místa na aktuální 229. a do první čtyřstovky, na 394. příčku, se probojovalo i ČVUT.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Z blogů iDNES.cz

Na našich vysokých školách bezpochyby kvalita je. V poslední době víc prohlížím závěrečné práce dostupné na webu a našel jsem řadu opravdu úctyhodných a kvalitních (věřím, že neopsaných a nekoupených) bakalářských prací. Jak je to obecněji?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Biotechnologické a biomedicínské centrum BIOCEV pro českou vědu

Česká vědecká komunita již dlouho upozorňuje, že v České republice chybí odborné komplexní zázemí pro molekulární biotechnologie, zejména ty, které by byly aplikovány v lidské a veterinární medicíně, ve farmaceutickém průmyslu a v dalších specializovaných průmyslových a zemědělských odvětvích.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Odebrání vysokoškolského titulu

Skandál na plzeňské právnické fakultě odhalil mezeru ve vysokoškolském zákoně. Zpětné odebrání titulu totiž podle něj v současné době patrně není možné. Už brzy by se to ale mohlo změnit. Novela zákona, která zpětné odnětí titulu umožňuje, je připravena.

Dětský uzel aktuálního dokumentu „NERVák“ Sedláček neobhájil disertaci

Na Fakultě sociálních věd UK to má ale Sedláček mnohem těžší. Letos v dubnu neobhájili svou disertaci. Nedávno na to jako první upozornil fakultní časopis Sociál. V Sedláčkově 130stránkové práci o ekonomické antropologii, kterou k obhajobě předložil, totiž chyběla jakákoliv čísla, vzorce i grafy

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dopisy a e-maily

I pražská práva na UK mají svého kostlivce Adriana Krnáčová (V Plzni lze zahlédnout celé Česko, HN 8. října) ví o čem mluví a píše. Přesto doufám, že v Plzni se odráží pouze část Česka, a to ta horší. Je ale pravda, že plzeňská práva nejsou jedinou fakultou, která veřejnosti lecos dluží. I na půdě té pražské stále vězí kostlivec neobjasněné korupční aféry s prodejem přijímacích zkoušek v polovině 90. let. Zapletení měli prý styky „nahoře“ a nebylo prý radno se věcí zabývat. Je tomu tak dodnes?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři: Plzeňskou aféru nelze zneužívat k omezení samosprávy VŠ

"Tento svým charakterem, intenzitou a závažností ojedinělý případ se zcela vymyká dvacetiletému, vesměs pozitivnímu vývoji na českých univerzitách," napsal Fiala v prohlášení. Na škole podle názoru předsednictva rektorů zcela selhaly kontrolní mechanismy kvůli pochybení odpovědných osob. Předsednictvo proto žádá orgány Západočeské univerzity, akreditační komisi i ministerstvo školství, aby využily všechny prostředky ke zjednání nápravy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo zvažuje přezkum titulů

Ministerstvo školství (MŠ) včera nepovolilo zveřejnění jmen posluchačů, kteří získali titul na Fakultě právnické ZČU v Plzni za dobu kratší, než je řádná pětiletá. Resort má ale za to, že v rámci přezkumného řízení lze titul odebrat.

Současně MŠ podává v kauze trestní oznámení.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zlato i ze sprintu? Není cílem

Loni na světovém šampionátu v Olomouci zvítězila na klasické trati, letos v Maďarsku běžela poprvé také závod na krátké trati. A vyhrála. I kdyby závodnice jičínského klubu už nic víc ve své kariéře nevyhrála, zapíše se do dějin, a to nejen domácího, orientačního běhu - v třiačtyřicetileté historii světových šampionátů z Čechů na dva tituly nikdo nedosáhl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sedláček „rupnul“ a zopakuje si doktorské studium

Ekonom ČSOB a bývalý člen vládního NERV Tomáš Sedláček (foto) neobhájil v dubnu svou doktorskou práci na Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Medici dostali nové učebny

Oprav za téměř 150 milionů korun se dočkala budova 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v ulici U Nemocnice 4. V domě byly vybudovány nové studovny, počítačové učebny i posluchárny.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Botanická zahrada slaví 111 let

Své 111. narozeniny včera oslavila Botanická zahrada Přírodovědné fakulty Univerzity Karlovy v ulici Na Slupi na NovémMěstě. Pro návštěvníky vedení zahrady připravilo slavnost. Ve sklenících je připravena stálá expozice tropů a subtropů zastoupená různými druhy kaktusů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu OECD hodnotí Bílou knihu terciárního vzdělávání kladně

Odborníci z Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) hodnotí v zásadě kladně takzvanou Bílou knihu terciárního vzdělávání. Na začátku dvoudenní konference o reformě českého vysokého školství to dnes řekl zástupce OECD Thomas Weko.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Návrh: školné za čtyři roky ve výši jednoho platu

Vláda Jana Fischera oprašuje návrh na zavedení školného na univerzitách. Objeví se v únoru v dlouho očekávaném vysokoškolském zákoně. „Ať budeme chtít, nebo ne, k nějakým platbám od studentů budeme muset přistoupit,“ řekla včera na konferenci o vysokých školách v Praze ministryně školství Miroslava Kopicová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Experti OECD pochválili Bílou knihu

Experti na vzdělávání z OECD pochválili takzvanou Bílou knihu. Ta bude sloužit jako podklad k vytvoření věcného záměru zákona o terciárním vzdělávání. Na začátku dvoudenní konference o reformě českého vysokého školství to řekl zástupce OECD Thomas Weko.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Experti z OECD chtějí analyzovat Bílou knihu terciárního školství

Začíná konference o reformě vysokých škol. Experti z Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj na ní chtějí analyzovat Bílou knihu terciárního školství, kterou zveřejnilo ministerstvo školství loni na jaře. Organizace například kritizuje přílišnou autonomii škol a s tím spojenou omezenou schopnost rektorů a děkanů vést školy efektivně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Plzeňská aféra? Hrozí na všech vysokých školách, bojí se experti

Děkan Filozofické fakulty UK Michal Stehlík upozorňuje, že plzeňský skandál je důsledkem brutálního průniku soukromého kapitálu do akademického prostředí. „Zvýšená pravomoc správních rad může vést k plíživé privatizaci vysokého školství,“ dodal Stehlík.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Chybí peníze na studijní pobyty

Desítky vysokoškolských studentů musí přehodnotit své plány. Ti, kteří zvažovali, že vyjedou na studijní pobyt do zahraničí v rámci programu Erasmus a počítali s tradičními podzimními dovýběrovými koly, si musí počkat. Kvůli výraznému snížení financí na Erasmus, zřejmě vůbec nejoblíbenější způsob, jak několik měsíců studovat na zahraniční univerzitě, totiž vysoké školy zrušily podzimní výběrová kola.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zápisky fotografujícího lékaře

Kolem 140 reportážních fotografií zachycujících vypjaté chvíle studentských stávek ve dnech pro tuto zemi rozhodujících nabídne výstava Okupační stávky 68–89, která v pražském Karolinu zahájí 19. října. Jejich autorem je lékař – MUDr. Přemysl Hněvkovský.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Začala dvoudenní konference o reformě vysokých škol

Co se týče prozatímního systému vysokého školství, tak experti OECD tvrdí, že je málo diferencovaný a doporučili tak jako Bílá kniha, to, že by se měl ten celý systém rozdělit jaksi na 2 části, na výzkumné vysoké školy a na vysoké školy, které by se více věnovaly vzdělávání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministryně chce prověřovat fakulty všech vysokých škol

Skandál na právnické fakultě v Plzni bude mít za následek i kontroly fungování všech fakult na českých vysokých školách. Bude je prověřovat ministerstvo školství. Nejprve přijdou na řadu školy veřejné, poté soukromé. V Česku je 71 vysokých škol, 26 veřejných a 45 soukromých. "Nyní už ministerstvo prověřuje právnické fakulty," řekla v České televizi ministryně školství Miroslava Kopicová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu České vysoké školy by měli prověřit Slováci, chce ministryně Kopicová

Aféra plzeňské právnické fakulty bude mít dopad na všechny vysoké školy v Česku. Ministryně školství Miroslava Kopicová chce po skandálu s diplomy z plzeňských práv provést audit na všech fakultách. Řekla to v neděli v České televizi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu ČT 24: Interview s Petrem Matějů

V Interview ČT24 vystoupil Petr Matějů, poradce ministryně školství. Záznam rozhovoru Reakce OECD na Bílou knihu ke stažení zde.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Reformu VŠ vláda jen nachystá

Úřednická vláda Jana Fischera připraví do konce svého mandátu reformu vysokého školství v podobě variant a věcných záměrů, konečné rozhodnutí ale nechá až na nový kabinet vzešlý z voleb. Podle ministryně Kopicové jedna z variant reformy zřejmě bude obsahovat návrh školného, druhá ne.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Harašení zažila polovina studentů českých VŠ

Čeští vysokoškoláci mají se sexuálním obtěžováním bohaté zkušenosti. Jen o tom často vůbec nevědí, dokud je někdo neseznámí s objektivní definicí harašení. Teď to udělali členové výzkumného týmu z Univerzity Karlovy (UK). Právu se podařilo získat předběžné výsledky jejich práce. Podle nich téměř polovina (přesněji 48 %) dotázaných studentů měla ze studia na vysoké škole alespoň jednu zkušenost s odlišným zacházením proto, že jsou ženy či muži, přičemž 32 % hovoří o zkušenosti opakované.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Senioři, potřebujete radu právníka? Poradí studenti

Studenti Právnické fakulty Univerzity Karlovy se zaměřují zejména na sociálně znevýhodněné obyvatele, a proto radnice Prahy 8 o jejich pomoc hodně stojí a také je finančně podporuje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu MŠMT chystá hloubkovou kontrolu vysokých škol

Ministerstvo tedy prostřednictvím matriky studentů prověří skutečnou dobu studia absolventů všech vysokých škol. Půjde o to zjistit, zda i na ostatních fakultách a vysokých školách nejsou „rychlostudenti", kteří absolvovali studium za nezvykle krátkou dobu. V první fázi budou zkontrolovány ostatní právnické fakulty, následovat budou i ostatní fakulty všech veřejných vysokých škol. Nakonec přijdou na řadu soukromé vysoké školy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Začal veletrh Gaudeamus, novinkou je účast čínských univerzit

Více než 200 univerzit, vyšších odborných škol a dalších vzdělávacích institucí představuje od dnešního rána svou studijní nabídku na brněnském veletrhu Gaudeamus, největší akci svého druhu v Česku. Přijel rekordní počet vystavovatelů ze zahraničí. Kvůli krizi sice ubylo soukromých škol ze západní Evropy, vůbec poprvé se však na brněnském výstavišti představuje 29 čínských univerzit, řekl ČTK ředitel veletrhu Pavel Mikula.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo školství prověří na všech VŠ skutečnou délku studia

Ministerstvo školství (MŠMT) prověří skutečnou délku studia ve studijních programech všech českých fakult. Dosud se totiž nezjišťovalo, zda někdo nevystudoval třeba za extrémně krátkou dobu. ČTK to řekl tajemník Akreditační komise Jiří Smrčka.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova zabodovala kvalitou vědecké práce

Univerzita Karlova (UK) se umístila na 226. příčce mezinárodního žebříčku kvality vědecké práce, který každoročně vyhlašuje tajwanská rada Taiwan HE Evaluation and Accreditation Council.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výstavy v Karolinu představují revoluční dění let 1968 a 1989

Revoluční dění let 1968 a 1989 dokumentují výstavy Okupační stávky 68/89 a Divadlo a revoluce, které byly dnes zahájeny v pražském Karolinu. Fotografie a dokumenty evokují situaci v době studentských stávek na Univerzitě Karlově a první týdny sametové revoluce v divadlech v Plzni, Ústí nad Labem, Praze, Brně, Olomouci a Ostravě. Unikátní reportážní snímky z revolučního dění představuje lékař Přemysl Hněvkovský, který je absolventem 1. Lékařské fakulty UK.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zvyšování kvalifikace podváděním

Prověřování délky studií na vysokých školách, které zahájilo ministerstvo školství, je chladnokrevná politická reakce na znepokojení vyvolané plzeňskou aférou. Jeho odhadnutelným výsledkem bude uklidňující zpráva, v níž bude stát, že plzeňská aféra představuje ojedinělý výstřelek ve fungujícím systému.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školy jsou na handicapované studenty připravené

Sedmdesát osm procent vysokých škol v Česku má bezbariérový přístup a 60 procent je vybaveno specializovanými centry pro pomoc handicapovaným studentům. Uvedené informace vyplývají z výzkumu Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rychlostudenti byli i na jiných fakultách práva

Ministerské kontroly na právnických fakultách v Praze, Brně a Ostravě přinášejí první zneklidňující výsledky. Odhalily totiž několik desítek studentů, kteří studium na fakultě ukončili mnohem dříve, než bývá obvyklé.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Praha podpoří téměř 0,5 mld. Kč z ev. peněz vědeckovýzkumné projekty, které musí mít další využití

Modernizace výzkumu léčby AIDS ve Fakultní˙nemocnici Na Bulovce, nové vybavení vědeckých laboratoří na Karlově univerzitě, ale i zdokonalení výzkumu v˙pivovarnictví, to vše projednávala Rada hlavního města Prahy. V˙rámci druhé výzvy Operačního programu Praha - Konkurenceschopnost se schvalovaly projekty zaměřující se na spolupráci výzkumných institucí s˙praxí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Chytré státy investují do vzdělání. Patříme k nim?

Myslím, že z principu není špatné, aby vysoké školy byly otevřenější těm vlivům zvenku, ale myslím, že stále tady ještě nezazněly návrhy těch mechanismů, které vyloučí, aby tam skutečně nemohlo dojít i tomu zneužití. Ono totiž ministerstvo dnes často mluví o tom, že školám nechce zužovat jejich akademické svobody, jen ať jsou dál plně zodpovědné a mají v tom naprostou volnost za obsah, za to, co se učí, v tom, ať je nikdo neomezuje, ale že mají velmi neefektivní řízení a že v tom by bylo potřeba, aby se přiučily právě z té komerční sféry a že tedy se bude, budou ti externí hlavně podílet na té změně způsobu řízení. Já se domnívám, že vlastně oddělit obsah činnosti vysokých škol od jejich spravování nelze. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu STUDENTSKÝ ŽIVOT SE SLEVOU

Karta ISIC je mezinárodní studentskou průkazkou, kterou můžete na vstupu do muzea ukazovat ve 120 zemích světa. Dávno jsou pryč časy, kdy bylo třeba pro průkazku běhat na pobočku GTS. Dnes kartu vystavuje většina vysokých škol jako svůj vlastní studentský průkaz, který zároveň slouží i na vstup do knihovny, menzy nebo na kredit na kopírku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Biologové spojí síly ve Vestci

Oázou pro biotechnologie by se měl stát Vestec u Prahy. Šest ústavů Akademie věd ČR spolu s Přírodovědeckou fakultou UK a 1. lékařskou fakultou UK se chystá vybudovat Biotechnologické a biomedicíncké centrum, na které by se měly napojit i malé farmaceutické či biotechnologické firmy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hampl zůstává rektorem UK

Rektorem Univerzity Karlovy byl včera znovuzvolen současný šéf školy Václav Hampl. Ve včerejších rektorských volbách pro něj hlasovalo 55 z 61 členů akademického senátu univerzity.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzitu Karlovu povede dál Hampl

Rektorem Univerzity Karlovy v Praze byl včera znovu zvolen Václav Hampl. Byl jediným kandidátem, podpořilo ho 12 ze 17 fakult.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Václav Hampl zůstane v čele Univerzity Karlovy

Václav Hampl zůstane v čele Univerzity Karlovy. Rektorem ho zvolilo 55 ze 70 senátorů zastupujících všechny fakulty školy. V následujících 4 letech chce Hampl získat víc peněz pro vědu a výzkum a posílit spolupráci univerzity s komerční sférou. Jeho nový mandát začne v únoru, ve volbě neměl žádného protikandidáta.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzitu Karlovu povede další čtyři roky současný rektor Hampl

V následujících čtyřech letech by rektor chtěl využít nová pravidla pro financování vědy a výzkumu, a posílit tak bádání na univerzitě. Ve svém volebním programu slibuje více peněz pro doktorandy a špičkové akademické pracovníky. Pokusí se prý i o užší spolupráci s komerční sférou, o udržení malých oborů nebo zajistí více kurzů celoživotního vzdělání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzitu Karlovu povede další čtyři roky současný rektor Hampl

Rektorem Karlovy univerzity (UK) byl dnes znovuzvolen současný šéf školy Václav Hampl. V dnešních rektorských volbách pro něj hlasovalo 55 z 61 členů akademického senátu univerzity. ČTK to řekl mluvčí školy Václav Hájek. Hampl byl jediným kandidátem na tuto funkci, ve volbách jej podporovalo dvanáct z celkem sedmnácti fakult školy. Nový mandát mu začne v únoru, univerzitu povede do roku 2014.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Václav Hampl je rektorem Univerzity Karlovy od února 2006

Vizitka rektora Univerzity Karlovy (UK) Václava Hampla, který byl dnes zvolen do druhého funkčního období (2010 až 2014).

Dětský uzel aktuálního dokumentu 1. LF UK má nové prostory

V polovině října byla slavnostně otevřena zrekonstruovaná budova 1. LF UK v Praze 2 v ulici U nemocnice. Upravené prostory jsou určeny pro potřeby výuky na fakultě. Budova, která původně sloužila fakultnímu Patologicko-anatomickému ústavu, bude využita pro potřeby Ústavu dějin lékařství a Ústavu vědeckých informací (knihovna a oddělení výpočetní techniky).

Dětský uzel aktuálního dokumentu „Svlékni se, nebo skončíš“

Studentka Fakulty humanitních studií pražské Univerzity Karlovy Linda B. se téměř psychicky zhroutila. Dokončovala bakalářskou práci o fotografii a její vedoucí Jiří Bystřický na ni stále neměl čas, aby s ním mohla diplomku konzultovat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Václav Hampl zůstane i nadále v čele pražské Univerzity Karlovy

Václav Hampl zůstane i nadále v čele pražské Univerzity Karlovy. Rektorem ho zvolilo 55 ze 70 senátorů zastupujících všechny fakulty školy. V následujících 4 letech chce Hampl získat víc peněz pro vědu a výzkum a posílit spolupráci univerzity s komerční sférou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Chceš zkoušku? Tak se svlékni! nabízel učitel

„Chceš obhájit diplomovou práci? Tak se svlékni!“ Podobnou nabídku dostala od pedagoga nejedna vysokoškolačka. Stalo se to i Lindě B. z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Turbotituly se rozdávaly i na FSV v Praze

Vysokoškolské tituly se snadno a rychle rozdávaly před lety i na Fakultě sociálních věd (FSV) Univerzity Karlovy v Praze, tvrdí ve své práci nový děkan fakulty Jakub Končelík.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Podezřelé rychlostudenty řeší i Univerzita Karlova
Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerské prověrky na vysokých školách

Vysokoškolské tituly se snadno a rychle rozdávaly před léty i na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Ve své práci to tvrdí nový děkan fakulty Jakub Končelík. Podle něj získala doktorské tituly tímto ne úplně běžným způsobem celá řada starších pedagogů, a to proto, aby mohli zůstat ve funkcích. Děkan ale zároveň věří, že si je všichni zasloužili.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Prima, Novinky: Problémy s udělováním titulů jsou i na FSV UK

Někteří starší pedagogové Fakulty sociálních věd (FSV) Univerzity Karlovy v Praze získali podle jejího děkana Jakuba Končelíka ne zcela běžným způsobem doktorské tituly. Informovaly o tom televize Prima a server Novinky.cz.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Praha ztrácí chytré hlavy, chybí peníze na vědu

„Podpořili jsme například projekt Fakultní nemocnice Na Bulovce. Získala přes třináct milionů na nové technické vybavení laboratoří zabývajících se výzkumem AIDS. Spolupracuje na něm s Karlovou univerzitou. Ale peníze půjdou například i na zdokonalení výzkumu v pivovarnictví,“ vyjmenovala náměstkyně primátora Markéta Reedová (SNK ED).

Dětský uzel aktuálního dokumentu FSV: Rychlé doktoráty nejsou podvod

Na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) získalo od roku 2000 nestandardně rychle doktorát devět lidí. Vyplývá to z bleskové kontroly, kterou si včera fakulta udělala podle takzvané matriky studentů. Podle mluvčího školy Václava Hájka jde ale pravděpodobně o odborníky, kteří titul nemohli dřív získat z politických důvodů. Škola ke kontrole přistoupila kvůli výrokům budoucího děkana fakulty Jakuba Končelíka, že někteří starší pedagogové získali tituly ne úplně běžným způsobem.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Podezřelá rychlostudia řeší i pražská Univerzita Karlova

Po plzeňských právech a pražské Vysoké škole finanční a správní se pod hledáčkem médií ocitá i Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy.

Podle nově jmenovaného děkana Jakuba Končelíka, který nastoupí do funkce v lednu, někteří z pedagogů získali doktorské tituly nestandardním způsobem.

Fakulta sociálních věd totiž udělila doktorský titul Ph. D. řadě svých pedagogů, kteří jej potřebovali, aby mohli setrvat ve svých funkcích. Délka jejich doktorského studia byla přitom rekordně krátká – méně než dva roky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Žádné podvody, tvrdí Plzeň i Karlova univerzita

Vznikající aféru včera rezolutně utnulo vedení Univerzity Karlovy. Na slova pedagoga fakulty sociálních věd Jakuba Končalíka, že někteří starší pedagogové získali doktorský titul za příliš krátkou dobu, reagoval mluvčí univerzity Václav Hájek: „Z 265 absolventů od roku 2000 vystudovalo osm posluchačů v době kratší než dva roky a jeden student za méně než rok.“ Podle něj většinu z nich tvoří uznávaní odborníci, kteří nemohli dříve z politických důvodů získat titul kandidát věd. Doktorské studium poté absolvovali jako podmínku pro habilitační nebo profesorské řízení.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Doktorát na FSV UK získalo rychleji devět lidí, o podvod ale prý nejde

Na Fakultě sociálních věd (FSV) Univerzity Karlovy v Praze získalo od roku 2000 nestandardně rychle doktorát devět lidí. Vyplývá to z bleskové kontroly, která včera na škole proběhla podle tzv. matriky studentů. Podle mluvčího univerzity Václava Hájka jde ale pravděpodobně o odborníky, kteří dříve nemohli získat titul z politických důvodů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rychlostudenti i na Karlově univerzitě?

Fakulta sociálních věd Karlovy univerzity přiznala, že od roku 2000 tu získalo doktorát neobvykle rychle devět lidí. Vyplynulo to z bleskové kontroly, kterou včera fakulta udělala podle takzvané matriky studentů. Běžná doba doktorského studia jsou tři roky, osm lidí získalo na fakultě titul za dobu kratší než dva roky, jeden dokonce za méně než rok.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rychlostudenti byli možná i na Karlově univerzitě

Tak tohle už je síla. Vedení Univerzity Karlovy se začalo zabývat podezřením, že na jedné z fakult vystudovali studenti nestandardně rychle. Píše to iDNES.cz. Podezření podle něj čelí fakulta sociálních věd. Vedení univerzity prověřuje celkem 9 absolventů doktorského studia, většinu z nich údajně tvoří světově uznávaní odborníci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Doktorát z FSV UK získalo rychleji devět lidí; o podvod prý nejde

Na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) získalo od roku 2000 nestandardně rychle doktorát devět lidí. Vyplývá to z bleskové kontroly, kterou si dnes fakulta udělala podle takzvané matriky studentů. Podle mluvčího školy Václava Hájka jde ale pravděpodobně o odborníky, kteří titul nemohli dřív získat z politických důvodů. Škola ke kontrole přistoupila kvůli výrokům budoucího děkana fakulty Jakuba Končelíka, že někteří starší pedagogové získali tituly ne úplně běžným způsobem.

Dětský uzel aktuálního dokumentu FAKULTA sociálních věd

Devět lidí vystudovalo rychleji, než je běžné. Podle mluvčího univerzity Václava Hájka jsou to ale buď odborníci, kteří nemohli dostudovat v minulém režimu, nebo ti, kteří již dříve studovali v zahraničí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti chtějí získat diplom bez plzeňského stínu

Podle informací MF DNES už se ale některým plzeňským studentům letos podařilo přestoupit na pražskou právnickou fakultu. Jejich počet a přesný důvod, proč to udělali, studijní oddělení Právnické fakulty Univerzity Karlovy tají. „Přesné informace o přesunech nemohu sdělit. V celkové historii přestupů mezi pražskými a plzeňskými právy ale jednoznačně převládá spíše odchod pražských studentů do Plzně než naopak,“ uvedla referentka studijního oddělení pražských práv Jaroslava Chromcová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lékařskou fakultu povede Kreuzberg

Boris Kreuzberg z kliniky zobrazovacích metod fakultní nemocnice se vrací do čela Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni. O rozhodnutí akademického senátu fakulty včera informoval proděkan Antonín Zícha. Kreuzberg byl děkanem fakulty už v minulosti dvě volební období. V letech 2004 až 2008 byl také členem krajské rady.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Naše vysoké školy zachrání jen nová krev

Akademické sbory potřebují novou krev. Česku se stále příliš hraje na tituly a akademické senáty nemohou zaručit, aby na nich nedocházelo k podvodům, myslí si profesor cambridžské univerzity Rudolf Haňka. V rozhovoru pro HN nabízí i recept, jak takový stav překonat: českých vysokých škol by mělo být méně a měl by se změnit i systém jejich řízení.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Chvíle vymývalů

Loni v květnu Ondřej Liška předložil a letos v lednu Topolánkova vláda schválila tzv. Bílou knihu, „reformu terciárního vzdělávání“, kterou ministryně Kopicová v zásadě přebírá. Důležitým prvkem reformy je přesun kompetencí od akademických senátů vysokých škol k vnější síle: správním radám složeným z politiků, byrokratů a byznysmenů. Jak se jen plzeňský skandál hodí! „Anarchie panovat nemůže,“ pravila šéfka školství v polovině října. Předtím experti OECD v Praze utrousili, že role „vnějších aktérů“ je u nás nízká, míra akademické samosprávy vysoká. A jů, hele, podvádějí!

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak dál s VŠ? Nezbytná reforma

A je to, já myslím, částečně pro to, že když ta reforma, ten Boloňský proces, jak se to jmenuje, probíhal v této zemi, tak většina vysokých škol podle mě vzala jejich pětileté, pět a půlleté, šestileté vzdělávání a u třech let to usekli a řekli, OK, až podsuď je to bakalář a teď pokračujeme dál a tomu budeme říkat navazující magisterském studium. My máme problém v tom, jak jste správně řekl, lidé, firmy nevidí bakalářské vzdělání za ukončené vzdělání. Ve Velké Británii nikdo nestuduje déle nežli tři roky. Tři roky je bakalářské vzdělání, to se považuje za vysokoškolské vzdělání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dělejme to, co nás baví, jinak to totiž nemá smysl, píše biolog Storch

Počet studentů roste rok od roku, s penězi to aspoň donedávna bylo taky tak, řádově vzrostla vědecká produkce "výzkumných" univerzit, úroveň bádání je na nich naprosto nesrovnatelná s dobou před dvaceti lety. Boloňský proces, žebříčky umístění, evaluace, scientometrie



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:27

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze