Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Problém studentů neobjevila krize

Problém studentů neobjevila krize


07.11.2009, autor: David Štverka




K věci


Zatím poslední injekce krajského protikrizového balíčku, pomoc nezaměstnaným vysokoškolákům, je určitě bohulibá. Problém, že absolventi vysokých škol nemohou sehnat práci, nicméně neobjevila krize. Začal mnohem dříve. Schovaný je třeba ve větě analytika úřadu práce Jaroslava Mikšaníka: "Mladí vysokoškoláci odcházejí hlavně do Prahy, Brna, Ostravy a větších center.

V Olomouckém kraji je totiž velký převis uchazečů, kteří pocházejí z humanitních a také z některých ekonomických oborů. Pracovních příležitostí tady pro ně není tolik." Není. Absolventi odcházejí už léta. Krize nekrize, protože jiná města a jiné kraje jsou progresivnější. Druhou část problému objevila v roce 2007 studie Univerzity Karlovy. Ta zjistila, že do pár let bude vysokoškoláků tolik, co narozených dětí. Ve stejné době také vedení olomoucké univerzity přiznalo, že se začíná bavit o tom, zda je dobře, že na ní studuje 20 000 studentů. Rektor Univerzity Palackého Lubomír Dvořák tehdy říkal: "Zatím je u nás trend takový, že stále počet studentů zvyšujeme. Je to pro nás samozřejmě výhodné, protože studenti s sebou přinášejí peníze. Ale má to i negativní stránky." Měl pravdu. Má.


Foto popis|


O autorovi| David Štverka, vedoucí redakce



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:37

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze