Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na Dívčích hradech vyroste kampus pro tisíce studentů

Na Dívčích hradech vyroste kampus pro tisíce studentů

3.11.2009, rubrika: Z metropole, strana: 2, autor: LUCIE BOHÁČOVÁ



Původní záměr výstavby bytových domů magistrát zamítl kvůli odporu místních obyvatel


Dívčí hrady - Rozsáhlý areál s kolejemi, učebnami a přednáškovými sály, jež pojmou tisíce studentů. Tak má vypadat univerzitní kampus, který vyroste v oblasti Dívčího hradu na hranici Národní přírodní rezervace Prokopského údolí. Nový územní plán už pro tento záměr dokonce rezervuje pozemky. Koleje by mohly pojmout až šest tisíc lidí, dalších deset tisíc vysokoškoláků využije přednáškové sály.


Bude stát stovky milionů


„Vzhledem k tomu, že naše univerzita získala v bezprostřední blízkosti této lokality výukový objekt v ulici U Kříže, už při přípravě územního plánu se uvažovalo o tom, že tyto plochy pro rozvoj vysokého školství budou pro kampus Univerzity Karlovy,“ řekl serveru Aktuálně.cz, který o novém kampusu informoval jako první, mluvčí školy Václav Hájek. Podle odhadů univerzity by nový areál měl vyjít na stovky milionů korun, přesnou sumu ale škola neví.

Jedno jisté je: studenti kampus potřebují, protože některé fakulty nemají kapacity. Na nedostatek výukových prostor si stěžuje Filozofická fakulta, Fakulta sociálních věd nebo Pedagogická fakulta. Kampus v Praze 5 by mohl jejich problémy vyřešit.

Dívčí hrady patří v Praze mezi oblasti s poměrně zachovalou přírodou. Když tady nedávno vedení Prahy 5 chtělo vystavět bytové domy, vzbudilo to velký odpor obyvatel. Magistrát nakonec plán odmítl.

Kampus chtěly v minulosti i jiné vysoké školy, plány však vždy ztroskotaly na nedostatku financí.


Za Evropou pokulháváme


Za kampusy, tedy univerzitní městečka, jsou v Praze v současné době označovány například areály kolejí Českého vysokého učení technického (ČVUT) na Strahově, areál ČVUT a Vysoké školy chemickotechnologické v Dejvicích nebo areál České zemědělské univerzity v Suchdole. Za evropskými městy ale Praha pokulhává. Největší kampusy se nacházejí třeba ve Varšavě, Paříži nebo Bratislavě.

Nejdále v budování nových kampusů v metropoli je právě Univerzita Karlova. Ta svou vizi minikampusů představila již v polovině 90. let. Minikampusy by měly vzniknout také v Troji či na Albertově.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:36

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze