Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Prezident republiky vyznamenal tři lékaře

Prezident republiky vyznamenal tři lékaře

Medical Tribune, 02.11.2009, red

Mezi třiadvaceti osobnostmi, jimž 28. října prezident republiky Václav Klaus předal státní vyznamenání, byli i tři lékaři. Všichni převzali Medaili Za zásluhy II. stupně. Prvním je kardiolog prof. MUDr. Michael Aschermann, DrSc. (první zleva), jenž byl dlouholetým předsedou České kardiologické společnosti a dnes je jejím místopředsedou. Pracoval naIII. interní klinice a později na II. interní klinice 1. LF UK a VFN, kde dnes působí ve funkci zástupce přednosty. Jako hlavní autor a pořadatel zpracoval monografii Kardiologie, která je považována za vůbec největší českou publikaci v tomto oboru. Druhým oceněným je internista a diabetolog prof. MUDr. Vladimír Bartoš, DrSc. (uprostřed). Ve své dlouholeté odborné a vědecké praxi se zaměřuje na funkci a choroby pankreatu. Jeho jméno je spojeno s královéhradeckou Lékařskou fakultou UK a pražským IKEM. Zde stál u zrodu programu transplantace pankreatu. K prvnímu takovému výkonu došlo v roce 1983. Je autorem rozsáhlého vědeckého díla, přesto nelitoval času na tvorbu mnoha edukačních materiálů pro diabetiky. Posledním vyznamenaným lékařem je ortoped doc. MUDr. Václav Smetana, jenž svůj profesionální život spojil především s nemocnicí v Kolíně a Klinikou dětské a dospělé ortopedie a traumatologie 2. LF UK a FN v Motole, kde působil i jako přednosta. Vedle úspěšné lékařské kariéry získal uznání jako organizátor sportu zdravotně postižených. Jako úspěšný handicapovaný sportovec se podílel na založení Mezinárodního paralympijského výboru a paralympijského hnutí. Byl i členem Českého olympijského výboru.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:35

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze