Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kauzu plzeňských práv prošetří sněmovní komise, rozhodli poslanci

Kauzu plzeňských práv prošetří sněmovní komise, rozhodli poslanci

Ke zpravodajství: AUDIO


Zprávu jsme doplnili o vyjádření ministryně školství ve 3. odstavci a některých poslanců ve 4., 5. a 7. odstavci.


--------------------


Praha 3. listopadu 2009 (ČTK) - Na vyšetřování aféry na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni bude dohlížet sněmovní komise. O jejím vzniku dnes rozhodli poslanci s výjimkou většiny občanských demokratů. ČSSD, která vznik komise navrhla, se obává, že by se problémy spojené s plzeňskými právy mohly "zamést pod koberec". Nový děkan Jiří Pospíšil (ODS) prý pro sociální demokraty nepředstavuje záruku nezávislého vyšetření aféry.


Komise by měla mít deset členů; ODS a ČSSD po třech členech, KSČM dva členy a po jednom zástupci KDU-ČSL a SZ. Komise by měla výslednou zprávu dokončit do konce dubna 2010.


"Je to právo parlamentu, kontrolovat, co uzná za vhodné. Já si nejsem jistá, jestli ta komise bude úplně pozitivní nebo negativní. Já se samozřejmě nebráním žádnému subjektu, který objektivně pomůže vyhodnotit a odkrýt všechna nedobrá zákoutí na fakultě, ale jestli to trošku nepřispěje k další politizaci," uvedla ministryně školství Miroslava Kopicová.


Někteří poslanci před hlasováním zpochybňovali roli vyšetřovacích komisí, z málokteré vzešel nějaký konkrétní závěr. "Za 11 let co sedím v Poslanecké sněmovně jsem nikdy nebyl svědkem toho, že by komise něco pádného zjistila, něco jiného, než se vědělo. Jsem přesvědčen, že školský výbor je k tomu dostatečně kompetentní," reagoval šéf školského výboru Walter Bartoš (ODS).


Poslance Ivan Ohlídal (ČSSD) ovšem míní, že vyšetřovací komise by mohla odhalit pochybení i na jiných vysokých školách. Podle něho se podvody s tituly dějí i na jiných, převážně soukromých školách. Odmítl ovšem říct bližší podrobnosti.


Dvouhodinová debata před hlasováním byla především v režii ČSSD, zástupci ostatních stran vystoupili výjimečně. Sociální demokraté kritizovali fakt, že bývalý ministr spravedlnosti a jeden z vrcholných politiků ODS Jiří Pospíšil přijal funkci děkana a zároveň zůstává poslancem.


"Přece nemůžeme čekat věrohodnost jakýchkoli závěrů, s kterými přijde Pospíšil jako poslanec za ODS, jako exministr za ODS, jako předseda krajské ODS, jako člověk vysoce postavený na kandidátce ODS do parlamentních voleb," uvedl hejtman a poslanec David Rath (ČSSD). Pospíšil podle něj může těžko vyšetřovat diplomy svých kolegů, poslance Marka Bendy a primátorky Chomutova Ivany Řápkové (oba ODS).


Rath se také pokusil ODS vrátit zhruba dva týdny starou poznámku Petra Nečase, který ho označil za hejnce, tedy složeninu slov hejtman a poslanec. Nazval totiž Pospíšila děkancem.


Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni prochází největším skandálem českého vysokého školství od roku 1989. Na fakultě nejsou některé práce studentů, zjistilo se, že část lidí ji absolvovala možná nestandardně rychle. Podezření padá i na některé politiky.


V souvislosti s případem, který začal plagiátorskou aférou, z funkcí odstoupili už dříve děkan Jaroslav Zachariáš a proděkani Milan Kindl a Ivan Tomažič. Ministerstvo školství také podalo kvůli aféře trestní oznámení.


hck bns tmn mal




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:36

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze