Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Topolánek: Rychlé tituly jsou proti morálce, ať je vyšetří školy

Topolánek: Rychlé tituly jsou proti morálce, ať je vyšetří školy

Praha 3. listopadu 2009 (ČTK)

Aféry členů ODS s pochybnými vysokoškolskými tituly jsou vážný morální problém. Lidé, u kterých se prokáže, že získali titul neoprávněně, by ho měli vrátit nebo znovu obhájit. Vyšetřování je ale na jednotlivých školách, ODS nebude tyto kauzy prověřovat. Novinářům to dnes řekl předseda ODS Mirek Topolánek.


"Jde o vážný morální problém. Spočívá ale zcela v osobní odpovědnosti jednotlivých lidí a samozřejmě také v pravidlech škol," řekl Topolánek. ODS podle něj nyní čeká na výsledky vyšetřování rigorózních řízení na Západočeské univerzitě v Plzni. Stejně by podle Topolánka měly postupovat i všechny ostatní školy, kde se objevily vážné nesrovnalosti.


Vedení ODS se dosud ke kauzám kolem vysokoškolských titulů svých členů nevyjadřovalo. Někteří občanští demokraté ale dali v médiích najevo obavy, že aféry poškodí ODS v jarních volbách.


Nejnověji se objevily pochybnosti o tom, jak své tituly získali poslanec a předseda ústavně-právního výboru sněmovny Marek Benda (ODS) a chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS). Oba studovali na plzeňských právech zmítaných skandály kolem plagiátorství a nestandardního udělování titulů. Benda požádal, aby vedení fakulty znovu otevřelo jeho rigorózní řízení a umožnilo mu práci po doplnění znovu obhájit. Topolánek dnes řekl, že Bendův přístup považuje za přijatelný. "Obecně platí, že všichni u kterých se prokáže, že titul získali neoprávněně, by jej měli vrátit, nebo obhájit, že si jej zaslouží," řekl.


Tituly za velmi krátkou dobu získali také někteří členové pražské ODS na soukromé Vysoké škole finanční a správní (VŠFS). Mezi absolventy školy patří například starosta Prahy 13 a první místopředseda ODS David Vodrážka, který si inženýrský diplom odnesl o rok dříve než ostatní studenti, zastupitel Prahy 9 Jan Štrof (ČSSD), který zvládl standardně pětileté studium za 16 měsíců, a radní pro oblast územního rozvoje Prahy Martin Langmajer (ODS), který získal bakalářský titul nikoli za tři roky, jak trvá řádné studium, ale za rok a čtvrt. Nestandardně rychle prý zvládli studium i člen zastupitelstva Prahy 10 Tomáš Hrdlička (ODS) nebo náměstek primátora Pavel Klega (ODS). Škola se ale hájí tím, že rychlé získání titulů bylo možné díky individuálnímu studijnímu plánu.


ner rot




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:36

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze