Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       České vysoké školy sbírají body ve světě

České vysoké školy sbírají body ve světě


02.11.2009, autror: Petr Kotek


K nejčastěji oceňovaným patří Univerzita Karlova, Vysoká škola ekonomická a České vysoké učení technické


Navzdory skandálům některých českých vysokých škol jiné zdejší VŠ v poslední době sklízejí mezinárodní uznání.

Umisťují se na čelných pozicích v nezávislých hodnoceních podle různých kritérií: kvality výuky i výsledků ve vědeckém výzkumu.

K nejčastěji oceňovaným patří Univerzita Karlova (UK), Vysoká škola ekonomická (VŠE) a České vysoké učení technické (ČVUT).

Téměř stovka evropských vysokých škol nabízí pro studenty magisterského a doktorandského studia v oborech národní hospodářství, psychologie a politické vědy špičkový výzkum s mezinárodní orientací, čímž se zařazují do skupiny Excellence žebříčku Excellence Ranking 2009 Centra pro vývoj vysokých škol (CHE).

Z České republiky se do skupiny Excellence kvalifikovaly v oborech národní hospodářství a politické vědy Vysoká škola ekonomická (VŠE) a Univerzita Karlova (UK). Výsledky zveřejnil německý týdeník Die Zeit.

"Při výběru sehrálo rozhodující roli pět kritérií - mimořádné výsledky v oblasti indikátorů výzkumu, jako je počet publikací, popř. citací, a mezinárodní orientace, která byla zjištěna na základě magisterských kurzů Erasmus Mundus a mobility studentů i učitelů," vysvětluje mluvčí UK Václav Hájek.


Times: Dvě školy v první čtyřstovce


Dvě české univerzity se nedávno umístily rovněž mezi prvními 400 z 8000 hodnocených v prestižním žebříčku britských The Times (Times Higher Education Supplement). Tradičně nejvýše hodnocená česká univerzita - UK - se umístila na 229. místě, ČVUT obsadilo 394. příčku.

Zároveň byl zveřejněn tento žebříček pouze pro technologické univerzity, kde se ČVUT dostala dokonce na 171. místo, což je zlepšení o více než 50 míst oproti loňskému roku.

"ČVUT již před dvěma lety zavedlo nový motivační systém financování výzkumu pro své akademické pracovníky, který se výrazně podílí na zlepšení pozice ČVUT v mezinárodních hodnoceních," říká profesor Václav Havlíček, rektor ČVUT.

"Hodnocení potvrzuje, že ČVUT se důraz na zvyšování kvality výzkumu i výuky na úkor kvantity vyplácí a v mezinárodním srovnání rychle stoupá. Věříme, že by se nám mohlo brzy podařit dostat do třetí stovky na světě," doplňuje prorektor ČVUT Jaroslav Kuba.

Ocenění ve specifické kategorii - za nejlepší navazující magisterský program roku 2009 - získala letos také VŠE. Časopis Financial Times vyhodnotil její mezinárodní program CEMS Master's in International Management. Do tohoto studijního programu škola přijímá 50 studentů ročně.

Prvenství získal program zejména díky mezinárodní mobilitě studentů (každý student je povinen studovat semestr na partnerské škole v zahraničí), mezinárodním pedagogickým týmům i zastoupení řady národností ve studijních skupinách.

"VŠE v Praze patří k aktivním a respektovaným členům tohoto mezinárodního společenství. V posledních dvou letech jsme program řádně akreditovali, úspěšně prošli hodnocením kvality, kurz Principles of Managerial Finance byl studenty vyhodnocen jako nejlepší kurz programu uvedl rektor VŠE v Praze profesor Richard Hindls.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:35

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze