Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vídeňskou dopravu zkomplikovaly demonstrace

Vídeňskou dopravu zkomplikovaly demonstrace

23.11.2009, 18:10, pořad: Názory a argumenty




Petr HARTMAN, moderátor

--------------------

Vídeňskou dopravu o víkendu zkomplikovaly protestní demonstrace. Podrobnosti uslyšíte v příspěvku Richarda Seemanna. Čte Irena Hýsková.


Irena HÝSKOVÁ, redaktorka

--------------------

Právě před rokem ustavená "rudo-černá" velká vládní koalice rakouských sociálních demokratů a lidovců byla o víkendu cílem dvou velkých demonstrací. Obě vyvolala současná ekonomická krize, přerůstající ve společenské nepokoje. Rakouští studenti chtějí okupačními stávkami donutit vládu zvýšit financování vysokého školství a odmítají subvencovat jej ze školného a spolu s nimi vyšly do vídeňských ulic pedagožky mateřských škol. Několik tisíc jich spolu s rodiči a jejich dětmi zablokovalo střed města a donutilo policii uzavřít na dvě hodiny proslulou Okružní třídu. Protestní průvod vyrazil od parku Sigmunda Freuda a skončil před parlamentem, kde se konalo shromáždění s hesly jako "Nemáme 25 rukou" a "Vzdělání začíná ve školkách" a požadoval jejich finanční zabezpečení. V polovině prosince chtějí zahájit pedagogové, z nichž 99 procent jsou ženy, jednání s vládou o mzdových požadavcích a investicích, které předškolní zařízení nutně potřebují. Demonstrace nebyla žádným překvapením, předehrou jí byl říjnový protestní průvod vídeňských učitelek, který nyní přerostl v celorakouskou akci. Inspirací je podobný mzdový spor v Německu, kde před několika měsíci došlo ke stávkám personálu školek, které byly pak delší dobu uzavřeny. Požadavkem rakouského personálu kromě zvýšení mezd je především dosáhnout snížení počtu dětí v jednotlivých třídách a vzdělávání pedagogů ve školkách na vysokoškolské úrovni. To v praxi znamená rozšířit počet míst ve školkách a k tomu odpovídající počet personálu. V současné době například ve Vídni je katastrofický nedostatek míst a rodiče musí na umístění svých potomků čekat až tři roky. V soukromých zařízeních není situace o nic lepší. Zatímco tato demonstrace měla pokojný ráz a policie nemusela zasahovat, masivně chránila extremně pravicové příslušníky buršácké organizace "Olympia", která slavila 150. výročí založení. Na vídeňském Dvorním hradě se konalo jejich slavnostní shromáždění a stovky demonstrantů na přilehlé Okružní třídě vykřikovaly hesla: "Nacisté ven z Hradu" nebo "Zmar FPÖ", zřejmě proto, že její předseda Heinz-Christian Strache se účastnil shromáždění buršáků a pronesl zde slavnostní projev. Demonstranty přitom obvinil z organizované štvanice proti jejich "mírumilovnému shromáždění".


Petr HARTMAN, moderátor

--------------------

Příspěvkem Richarda Seemanna, který četla Irena Hýsková, končí pondělní vydání Názorů a argumentů, hlavního publicistického pořadu Českého rozhlasu 6.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:43

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze