Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Obtěžoval studentky, na škole končí

Obtěžoval studentky, na škole končí

24.11.2009, rubrika: Z domova, strana: 4, autor: JAN GAZDÍK



Pedagog, který místo konzultací nabízel studentkám sex, musí odejít. Je to poprvé v Česku


Praha - Učitel Jiří Bystřický opouští pražskou fakultu humanitních studií. Vedení se ho zbavilo po skandálu se sexuálním obtěžováním studentek. K tomu podle průzkumu dochází na většině vysokých škol, zřejmě poprvé však skončilo odchodem pedagoga.

Na pražské fakultě humanitních studií vypukla aféra, při níž pedagog Jiří Bystřický údajně zval studentky k sobě domů, aby s nimi konzultoval bakalářské práce, přičemž dělal narážky na jejich oblečení či na velikost ňader. Na případ upozornila v říjnu MF DNES.

„Pozval mě k sobě a začal mě přesvědčovat, že nemohu psát bakalářskou práci o fotografii, když jsem nebyla nikdy cíleně snímána fotografem. Chtěla jsem raději odejít, ale překvapil mě návrhem:,Svlékni se, můžeme to s tím focením zkusit hned.‘ A nejednou jsem si všimla, že už rozestýlá postel,“ vzpomínala studentka Linda B.

„Docent Bystřický dal výpověď až po velmi důrazném tlaku akademického senátu,“ přiznal děkan fakulty Ladislav Benyovszky. A dodal, že by nemohl pracovat v čele školy, která je spojena s tím, že jeden z jejích pedagogů již léta sexuálně obtěžuje studentky.

„Jakmile jsem oznámil, že pan Bystřický odchází, rázem se k lepšímu změnila atmosféra na fakultě. Po nedůvěře studentů najednou nebylo ani stopy,“ říká Benyovszky.

Studenti mu prý dokonce přišli poděkovat.

Děkan si myslí, že pokud by si právě studenti pevně nestáli za svými názory, jimiž přesvědčili i akademický senát, s docentem, který podle podezření i vyšetřování děkanovy komise vydíral a urážel děvčata, by nic nezmohl.

Jiří Bystřický se omezil pouze na několik slov: „Z fakulty koncem roku odcházím. Stanovisko poskytnu v prosinci,“ řekl.

Psycholožka Irena Smetáčková z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy připomíná, že pokud vedení jiných škol sexuální vydírání studentů ignoruje, dává jim najevo, že takové jednání je přijatelné. Že je vše v pořádku, a je tedy zbytečné se pedagogům, kteří se chtějí se studenty intimně sblížit, bránit.

Smetáčková je spoluautorkou výzkumu na dvanácti vysokých školách, z něhož vyplývá, že se sexuálním obtěžování se setkává 11 tisíc nynějších studentů vysokých škol.

Přiznávají, že si s obtěžováním nevědí rady: mají návrhy odmítnout a riskovat problémy, nebo vyučujícímu naopak vyhovět, aby měli klid?

„Kodexem, jaké chování je nepřípustné, co si pedagog nesmí dovolit a že si student může stěžovat, se v Česku neřídí žádná škola. Verdikt děkana Benyovszkého je zatím velkou výjimkou,“ říká Smetáčková.

Přitom i poměrně častá věta pedagoga typu „tak s kým jste pro tentokrát zaspala“ je podle psychologa Slavomila Hubálka obscénní urážkou. S námitkou právníků, že takových pedagogů je obtížné se zbavit, Hubálek nesouhlasí: „Svým chováním porušují akademický slib, na škole tedy nemají co dělat.“


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:43

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze