Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti vyzvali lidi, aby nerezignovali na politická témata

Studenti vyzvali lidi, aby nerezignovali na politická témata

Ke zpravodajství: FOTO/aktuality; AUDIO; VIDEO


Upřesnili a doplnili jsme informace od druhého odstavce.



Praha 17. listopadu (ČTK) - Studenti z iniciativy Inventura demokracie dnes na happeningu na pražském Václavském náměstí vyzvali občany, aby nerezignovali na politická témata a více se zapojovali do celospolečenského dění. Studenty přišel podpořit také exprezident Václav Havel. Podle organizátorů i policie se akce k 20. výročí pádu totalitního režimu zúčastnilo asi 2500 lidí.


"Dneska, když se řekne, že něco má politické pozadí, politické souvislosti, tak to zní téměř, jako by to bylo podezřelé. A to není dobré. Politika by měla lidi přitahovat, a ne odpuzovat. To je v obecném zájmu," řekl Havel. Podotkl, že si váží studentské iniciativy právě proto, že zdůrazňuje nutnost, aby se všichni občané veřejně angažovali a brali na sebe svůj díl odpovědnosti. Studenti se s Havlem vítali i loučili bouřlivým potleskem.


Studenti vyzvali občany, aby nebyli pasivní, nerezignovali na politiku, politická témata a snahu současný stav veřejných věcí změnit. Publikum si na pokyn pořadatelů nasadilo a posléze sundalo masky ovcí, což mělo být varováním před "stádovitostí".


Inventura demokracie je projektem Studentské unie Univerzity Karlovy, která sdružuje na 1500 studentů. Projekt vznikl s cílem nejen oslavit výročí, ale k 20 letům od pádu komunismu provést i kritickou reflexi společnosti a demokracie. "Přestože žijeme 20 let v demokracii, stále je co měnit, stále je demokracie nedokonalá," řekl ČTK jeden ze zakladatelů iniciativy Jakub Rybář.


Výsledky demokracie jsou podle organizátorů akce "docela varovné". Studenti upozornili na údajné čtyři nešvary současné demokracie: neregulovaný lobbing, přebujelou poslaneckou či senátorskou imunitu, legislativní přílepky a zpolitizovanost mediálních rad. "(Tyto) čtyři legislativní absurdity jsou pouze otázkou politické vůle, která je u nás stále na velice nízké úrovni," uvedl Rybář.


Studenti připravili k výročí revoluce také společné ExternĂ­ odkaz prohlášení, jehož text rozdávali zájemcům.


Táňa Švrčková rot




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:41

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze