Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       FÓRUM ČTENÁŘŮ

FÓRUM ČTENÁŘŮ

19.11.2009, rubrika: Názory, strana: 16



Prezident je nahý!


Václav Klaus přišel v pondělí na Univerzitu Karlovu debatovat se studenty. Alespoň tak bylo jeho vystoupení na právnické fakultě inzerováno. K debatě bohužel nedošlo. Ne že by studenti neměli otázky; položili jich spoustu a docela stručných, věcných a jasných. Nedostávalo se však odpovědi. Host sice hovořil dlouze a obsáhle, většinou však zcela mimo otázku, kterou dostal.

Jeden příklad za všechny: student práv Libor Dušek připomněl, jak prezident odmítl jmenovat mladé soudní čekatele. Když na něj podali žalobu pro nečinnost, přisadil si Klaus, že to dokazuje „nezralost jejich právního vědomí“. Zanedlouho část čekatelů žalobu stáhla a jako zázrakem byla jmenována. Student se proto ptal: změnili čekatelé tak rychle závažný právní názor, nebo se spíš proti svému vědomí podřídili autoritě? A dokládalo by takové podřizování se autoritám zralé právní vědomí?

Klaus se nejdříve podivil, jak může někdo takové otázce tleskat. A v dlouhé promluvě pak shrnul, že je legitimní diskutovat o podmínkách, které musí soudní čekatelé splnit. A zadruhé: že postavení prezidenta řeší ústava a ta neříká, že prezident navržené čekatele jmenuje povinně, měl tedy právo volby. Odpověď na samu otázku žádná. Bohužel moderátor nebyl s to Klause k otázce vrátit. Možná už k tomu jen neměl síly: pokusil se o to bezúspěšně u dřívějšího dotazu, z nějž Klaus také vyklouzl. Nejhorším zážitkem však nebyly Klausovy monology a neúcta k otázkám, mnohem horší bylo, že mu za to velká část publika tleskala. Styděl jsem se, že k tomu dochází na naší univerzitě. Utěšoval jsem se jen tím, že potlesk nepatří tolik jeho slovům, ale spíš auře prezidentského úřadu. Ale ne, mělo by zakřičet nějaké dítě – Klaus je úplně nahý.


JAKUB JAREŠ


doktorand Ústavu českých dějin FF UK



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:41

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze