Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nová rada pro reformu VŠ vymyslí do května plán, jak změnit školy

Nová rada pro reformu VŠ vymyslí do května plán, jak změnit školy

Praha 19. listopadu 2009 (ČTK) - Ministryně školství Miroslava Kopicová dnes jmenovala novou radu pro reformu vysokých škol. Dvanáct expertů z univerzit, ale i z podnikatelské sféry či politiky má do května 2010 připravit taková opatření, aby mohla nová vláda okamžitě začít s reformou univerzit. Změny přitom ministerstvo školství (MŠMT) připravuje už rok a půl, akademická obec ale jeho návrhy zatím dost kritizovala.


"Do května 2010 připravíme soubor doporučení, která pomohou české vysoké školství reformovat," uvedl předseda rady Rudolf Haňka, který jinak působí na Cambridgeské univerzitě. Úkolem rady bude hlavně najít shodu se zástupci vysokých škol, kteří dosud ministerský návrh reformy odmítali. Ministerstvo si kvůli tomu nechalo zpracovat velký průzkum o tom, co se vysokoškolským pedagogům na školách nelíbí a jak by to chtěli změnit. Následovat budou výzkumy studentů a zaměstnavatelů, na přípravu reformy získal úřad 90 milionů korun z EU.


Akademici však s ministerskou reformou v mnohém nesouhlasí. Nelíbí se jim třeba navržený způsob financování, změny v obsazení správních rad vysokých škol ani předpokládaná užší spolupráce se soukromým sektorem. Zástupci Univerzity Karlovy si také stěžovali, že ministerstvo nepřipravuje reformu ve spolupráci s univerzitami.


Místopředseda Akademického senátu UK Josef Šlerka dnes ČTK řekl, že podobné reformy se uskutečnily třeba na univerzitách v Rakousku, Německu nebo Švýcarsku. V těchto zemích nyní studenti proti školské politice podle něj masivně stávkují.


Členy rady pro reformu jsou například prezident Hospodářské komory Petr Kužel, senátor Jan Hálek (ODS), ale i rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala nebo profesor Michiganské univerzity a neúspěšný kandidát na prezidenta Jan Švejnar.


kli mal pba






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:41

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze