Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vláda podpořila změnu podmínek zaměstnávání akademiků

Vláda podpořila změnu podmínek zaměstnávání akademiků



Praha 9. listopadu 2009 (ČTK), autor: str mal

Vláda dnes podpořila senátní návrh zákona o zaměstnávání akademiků. Po jednání vlády to oznámila ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Vysoké školy by podle návrhu mohly vědce i nadále zaměstnávat na dobu určitou. O předloze bude muset rozhodnout sněmovna. Pokud by ji neschválila, vysoké školy by mohly od příštího roku zaměstnat akademické pracovníky, kteří pro ni pracovali čtyři až deset let, jen na dobu neurčitou.


Senátní návrh by podle Kovářové měl uvést do souladu podmínky zaměstnávání akademiků se zákonem o výzkumu a vývoji. S novelou souhlasila ministerstva práce a sociálních věcí i školství. Kovářová uvedla, že vláda k ní měla pouze některé legislativně technické připomínky.


Akademičtí pracovníci mohou být nyní zaměstnáváni vysokou školou na dobu určitou, zpravidla na pět let bez dalšího omezení. Od příštího roku by školy mohly na návrh poslance ČSSD Ivana Ohlídala tyto smlouvy uzavírat maximálně na deset let, přičemž akademici by měli smlouvu nejméně na dva roky. Po deseti letech by škola mohla mít s akademickým pracovníkem smlouvu jen na dobu neurčitou. Akademici by navíc mohli o změnu smlouvy předem sami požádat.


Tato změna je podle autorů novely, senátorů zejména z ODS, v rozporu s projektovým a časově omezeným financováním výzkumu a vývoje na vysokých školách. Námitky měli i někteří zástupci vysokých škol, s nimiž úprava podle místopředsedy senátního školského výboru Jana Hálka nebyla projednána. Změna by prý také znemožnila sjednat pracovní poměr na dobu určitou s docenty a profesory. Akademiky, kteří už měli dvě smlouvy na dobu určitou, by musela vysoká škola dál zaměstnávat bez ohledu na to, jestli pro něj bude mít dál práci a peníze na zaplacení. Současný stav školám v zaměstnávání akademiků dává větší volnost.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:45

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze