Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       VŠ:Kvůli zaměstnávání učitelů na dobu neurčitou se zakonzervujeme

VŠ:Kvůli zaměstnávání učitelů na dobu neurčitou se zakonzervujeme

Praha 2. prosince 2009 (ČTK)

Z nových pravidel, podle kterých budou muset univerzity od Nového roku zaměstnávat některé akademiky na dobu neurčitou, nejsou nadšené školy ani sami vyučující. Odborníci, které ČTK oslovila, míní, že školy se tak zakonzervují a zhorší se podmínky pro nastupující akademiky. Vysoké školy mají nově zaměstnávat akademiky, kteří pro ně pracovali čtyři až deset let, jen na dobu neurčitou. Návrh ve sněmovně prosadila ČSSD. Senátní novelu, která chtěla zachovat stávající situaci, dnes poslanci ČSSD, KSČM a KDU-ČSL odmítli projednat na prosincové schůzi.


"Zamítnutí senátního návrhu považujeme za chybné. Zaměstnávání akademických pracovníků na dobu určitou odpovídá potřebám akademického prostředí a v zahraniční je zcela běžné," uvedl předseda České konference rektorů a šéf Masarykovy univerzity Petr Fiala. Akademiky totiž školy často zaměstnají třeba na konkrétní a časově omezený vědecký projekt.


Akademičtí pracovníci mohou být nyní zaměstnáváni vysokou školou na dobu určitou, zpravidla na pět let bez dalšího omezení. Od příštího roku by školy mohly na návrh poslance ČSSD Ivana Ohlídala tyto smlouvy uzavírat maximálně na deset let, přičemž akademici by měli smlouvu nejméně na dva roky. Po deseti letech by škola mohla mít s akademickým pracovníkem smlouvu jen na dobu neurčitou. Akademici by navíc mohli o změnu smlouvy předem sami požádat.


Školám se však nelíbí, že tak budou muset zaměstnávat některé akademiky bez ohledu na to, jestli pro ně budou mít práci nebo peníze na platy. Navíc s nimi prý návrh nikdo neprojednal. "Vysoké školy se tak od 1.ledna 2010 stanou postupně méně konkurenceschopné a zároveň se ztíží možnost uplatnění mladších pracovníků," tlumočil stanovisko Karlovy univerzity její mluvčí Václav Hájek.


"Jestliže dneska můžete neustále prodlužovat na tu dobu neurčitou, tak je výrazně jednodušší obsazovat nově příchozími ty pozice, protože prostě nemusíte nikoho vyhazovat," vysvětlil místopředseda Akademického senátu UK Josef Šlerka, jehož se stejně jako ostatních akademiků nové opatření přímo týká. "Pokud nemáte jistotu té smlouvy na 'doživotí', tak je na vás poněkud větší tlak," dodal.


Zaměstnání na dobu určitou je ale podle odborářského předáka Milana Štěcha (ČSSD) problematické, například když si vysokoškolský učitel žádá o půjčku nebo hypotéku.


"Já myslím, že pro akademiky je při žádostech o půjčku daleko složitější ten mizerný plat, který mají," komentoval to s úsměvem Šlerka. V tomto případě je prý důležitější pružné pracovní prostředí než sociální stabilita.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:46

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze