Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nerovný přístup k vysokoškolskému studiu

Nerovný přístup k vysokoškolskému studiu

12.12.2009, 19:00, pořad: Události




Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka

--------------------

Skoro polovina vysokoškoláků má potíže zaplatit náklady spojené se studiem. Podle průzkumu, do kterého se zapojilo víc než 11 tisíc studentů, jim nejvíc peněz dávají rodiče. I kvůli tomu je Česko na jednom z posledních míst v Evropské unii, co se týče rovnosti přístupu k vysokoškolskému vzdělání.


Ivan LUKÁŠ, redaktor

--------------------

Mít vzdělanější a bohatší rodiče znamená daleko větší šanci studovat vysokou školu. Průzkumu hovoří jasně: v Česku nerozhodují jen studijní předpoklady, ale hlavně sociální původ studentů.


Jana MATESOVÁ, náměstkyně ministryně školství

--------------------

Sociální postavení rodin studentů je výraznou bariérou jejich možnosti studovat a soustředit se na studium.


Ivan LUKÁŠ, redaktor

--------------------

Jeden měsíc studia stojí 8,5 tisíce. Na soukromé škole daleko víc. Většinu dostanou studenti od rodičů, dvě třetiny jich ale při studiu musí i pracovat. Ministerstvo školství proto připravuje zákon o finanční pomoci, který má zavést pro všechny studijní granty, pro chudé sociální stipendia, ale i levné půjčky na studium.


Petr MATĚJŮ, odborný garant výzkumu EUROSTUDENT IV

--------------------

Musí je buďto garantovat stát, anebo to musí být půjčky, které bude poskytovat stát a sám si ty půjčky pak bude vybírat.


Ivan LUKÁŠ, redaktor

--------------------

Půjčky by pak studenti spláceli až podle výšky svých příjmů. Se školným se přitom stále nepočítá. Podle průzkumu by s jeho zavedením souhlasilo jen 35 % studentů. Ti ostatní ho považují za další bariéru v přístupu ke studiu. Zástupci vysokých škol by ho ale uvítali.


Petr FIALA, předseda České konference rektorů, rektor MU Brno

--------------------

Nějaký podíl studenta na vlastním studiu je nezbytným doprovodným jevem masového přístupu k vysokoškolskému vzdělávání.


Ivan LUKÁŠ, redaktor

--------------------

Návrh zákona o finanční pomoci studentům chce ministerstvo školství dokončit ještě do voleb tak, aby ho měla k dispozici nová vláda. Ivan Lukáš, Česká televize.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:48

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze