Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kde máte největší šance

Kde máte největší šance

19.1.2009, rubrika: Vysoké školy, strana: 3, autor: MILOŠ CIHELKA

Vysoké školy nabízejí několik tisíc oborů.

Mnohé se liší jen pozměněným názvem, podstatný rozdíl bývá ve vyhlídkách na přijetí.


Humanitní obory Sem patří jazykové obory, filozofie, sociologie, kulturní a sociální antropologie, politologie, teologie, historie apod. Loni byl mezi takto zaměřenými školami největší zájem o Fakultu sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, přijato bylo pouze 18 % přihlášených. Naopak nejsnazší byla cesta na Filozofickou fakultu Univerzity Pardubice, kam byl přijat téměř každý druhý uchazeč.

Přírodovědné obory Zahrnují například chemii, fyziku, biologii, zoologii, botaniku, geologii a další související obory. Nejlepší vyhlídky měli loni uchazeči na Fakultě životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze, kam byli přijati prakticky všichni přihlášení. Největší zájem byl naopak o Přírodovědeckou fakultu Ostravské univerzity, kde uspělo jen 39 % uchazečů.

Technické obory Na strojírenské, elektrotechnické či stavební obory bývají uchazeči přijímání často i bez přijímacích zkoušek. Všichni zájemci byli v loňském roce přijati například na Fakultu strojní Technické univerzity Liberec. Na opačném konci žebříčku se ocitla ostravská Fakulta bezpečnostního inženýrství Vysoké školy báňské se 62 % přijatých. Práva I právnické fakulty nabízejí různé obory - od veřejné správy po obecné studium práva. Nejnáročnější bylo loni přijímací řízení na Masarykově univerzitě v Brně, kam se dostalo jen 12%přihlášených. Největší šance měli zájemci o studium práva v Olomouci - 20 % úspěšných mezi přihlášenými.

Lékařské a veterinární obory Kromě klasické medicíny či veterinářství lze studovat i různé další obory, jako je zubní lékařství, fyzioterapie, obory určené zdravotním sestrám apod. Podobně jako u práv platí, že přijímací řízení bývá náročné. Z lékařských fakult bylo v uplynulém roce nejsnazší přijetí v Plzni a naopak nejobtížnější na 2. LF UK v Praze.

Ekonomické obory Mezi obory, o něž je každoročně velký zájem, patří i ty ekonomické. Velké nároky klade na uchazeče Národohospodářská fakulta VŠE v Praze (23 % přijatých), nejsnazší byla loni cesta na Ekonomickou fakultu Jihočeské univerzity (79 % úspěšných).



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:09

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze