Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Česká republika si připomíná čtyřicáté výročí upálení Jana Palacha

Česká republika si připomíná čtyřicáté výročí upálení Jana Palacha

16.1.2009, 12:00, pořad: Zprávy


Kateřina BLECHOVÁ, moderátorka

--------------------

Na den přesně před čtyřiceti lety se upálil Jan Palach. Dvacetiletý student tímto způsobem protestoval proti tehdejší okupaci Československa. Hlavní program k tomuto výročí pořádá v Praze Filosofická fakulta Univerzity Karlovy ve spolupráci s Národním muzeem. A právě v Národním muzeu je redaktorka Veronika Čermáková. Veroniko, jaký je tedy dnešní program.


Veronika ČERMÁKOVÁ, redaktorka České televize, Praha

--------------------

Hezký den, dnešní program druhého a zároveň posledního dne semináře k sebeupálení Jana Palacha se přesunulo z Filosofické fakulty sem do budovy Národního muzea. A zatímco včerejší předkrm v podobě cyklu přednášek přišli ochutnat hlavně studenti, dnes se věková hranice podstatně zvýšila. Od devíti hodin od rána zde probíhá promítání filmů se společnou tematikou lidské pochodně. První film Slyšte můj křik vyprávěl ještě o polském předchůdci Jana Palacha Ryszardu Siwcowi. Ostatní filmy se potom věnovaly už přímo osobnosti Jana Palacha a po každém filmu následovala diskuse s autorem tohoto filmu. Odpoledne kolem jedné hodiny se v muzeu sejdou pamětníci, aby zavzpomínali na Jana Palacha a také diskutovali o tom, jak a jestli jeho čin ovlivnil jejich životy a pozvání přijal například sochař Olbram Zoubek, který vytvořil památeční desku na původní hrob Jana Palacha, ta byla ovšem odstraněna a na příkaz StB roztavena. Takovéto vyvrcholení dnešního dne je naplánováno na půl třetí před budovu Národního muzea, to znamená přesně včas a na místo, kde se Jan Palach před čtyřiceti lety upálil. Bude zde velký pietní akt. Potom večer bude následovat bohoslužba v kostele Nejsvětějšího Salvatora a po ní se vydá průvod lidí se svíčkami na Palachovo náměstí do průčelí Filosofické fakulty k desce Jana Palacha. Tam ostatně dnes ráno zamířil i premiér Mirek Topolánek, který zde položil věnec a uctil tak památku Jana Palacha. A co pro něho čin Jana Palacha znamená, si ostatně poslechněte sami.


Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/

--------------------

Jan Palach pro mě znamená střípek z mozaiky toho všeho nebo těch všech, kteří se postavili proti zlu, proti totalitě způsobem, který dnes může vyvolávat spoustu otázek o účelnosti, nicméně tehdy znamenal naději pro, říkám, víc jak jednu, možná dvě generace lidí.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:09

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze