Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dnes uplynulo čtyřicet let od úmrtí Jana Palacha

Dnes uplynulo čtyřicet let od úmrtí Jana Palacha

16.1.2009, 17:45, pořad: Minuty regionu - Praha


Zuzana BRZÁKOVÁ, moderátorka

--------------------

Jan Palach, bylo mu teprve dvacet let, když se na Václavském náměstí polil benzinem a zapálil. Jeho protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy zrušil svět. Dnes je to na den přesně čtyřicet let, Palachovu památku přišli v metropoli uctít obyčejní lidé i politici.


Kryštof BENONI, redaktor

--------------------

Dnes ráno, budova Filozofické fakulty, mezi prvními,kteří se přišli poklonit památce Jana Palacha byl premiér Mirek Topolánek.


Mirek TOPOLÁNEK, předseda vlády /ODS/

--------------------

Pro mě znamená střípek z mozaiky toho všeho, nebo těch všech, kteří se postavili proti zlu, proti totalitě.


Kryštof BENONI, redaktor

--------------------

Od rána nosí lidé starší i mladí svíčky a květiny na Václavské náměstí. Vzpomínají na mladíka, který vyburcoval národ. Národ, který okupovala cizí vojska, národ, který málem zmlkl a proti okupantům se už nechtěl ozývat. Kamenný kříž připomíná místo, kde se Jan Palach před čtyřiceti lety zapálil.


osoba

--------------------

Určitě pro nás udělal hodně mnohem víc než některý politici, si myslím.


osoba

--------------------

To je něco, co je tak obrovskýho, že to ani nejde vyslovit asi slovama. Já nevím, úcta, obdiv, marnost. Je to těžký to vyslovit vůbec.


Kryštof BENONI, redaktor

--------------------

Odpoledne se na horním konci Václavského náměstí konala slavnostní tryzna, policie zablokovala magistrálu, přišly desítky lidí. Jan Palach byl i tím, kdo znovu vyburcoval lidi v lednu roku 1989. Bylo to už dvacet let po jeho smrti a Prahou se prohnala vlna demonstrací. Do dějin se zapsala jako takzvaný Palachův týden. Byl to první krok k sametové revoluci a ke konečnému pádu socialismu. Dnes čtyřicet let od Palachovi tragické smrti připomíná tehdejší události výstava v karolinu, vyšla i nová kniha o tom, jak se Palachův čin snažila shodit tehdejší StB.


Pavel ŽÁČEK, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů

--------------------

Odpovídá jak na některé věci, které obecně známy nebyly a myslím si, že to kulaté výročí si to zaslouží.


Kryštof BENONI, redaktor

--------------------

Jan Palach zemřel tři dny po svém činu devatenáctého ledna. Stal se ale symbolem boje za svobodu, boje za prostor k životu, v myšlenkách lidí žije a bude žít dál. Večer projde Prahou na počest hrdiny svíčkový průvod. Kryštof Benoni, televize Prima.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:10

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze